Tříkrálový koncert ve velkém stylu

V sobotu 8. ledna odpoledne po 16 hodině začal v kostele sv. Jakuba, zaplněném do posledního místečka letošní první koncert, který byl uspořádán  v rámci letošní Tříkrálové sbírky. Máme proto určitá srovnání s obdobnými koncerty z minulých let. V této řadě  nesporně úspěšných koncertů však vystupuje ten letošní velmi zřetelně jako zcela výjimečný, byl  nejen vystoupením výborných českotřebovských pěveckých sborů, ale naplněním regionálního projektu, na kterém se podílely sbory a hudebníci z České Třebové, Litomyšle a Vysokého Mýta. Koncert  se v podobném složení a s podobným programem uskutečnil v letošním vánočním čase již  19. prosince 2004 v chrámu sv. Vavřince ve Vysokém Mýtěˇjako tzv. "Adventní koncert".

V České Třebové, kde byla založena tradice Tříkrálových koncertů  vystoupily sbory společně při této příležitosti a vzájemně si oplatily vzájemnou výpomoc.

Na úvod koncertu promluvilo místostarostka Ing. Jaromíra Žáčková o významu a účelu Tříkrálové sbírky. " Pro letošní sbírku jsme na radnici pečetili celkem 44 pokladniček. prostředky, které získají organizátoři sbírky budou cíleně využity a počítá se s příspěvkem dvěma postiženým dětem z našeho města", řekla místostarostka. Potom již nastoupil českotřebovský dětský sbor ZUŠ Kajetánek pod vedením sbormistryně Petry. Helebrandové, který zazpíval pásmo koled a vánočních písní. V dalším programu koncertu pak českotřebovský sbor Bendl přednesl společně s instrumentální skupinou dvě pastorely a teprve potom nastoupily ke společnému vystoupení sbory Bendl z České Třebové a Otakar z Vysokého Mýta společně s hudebníky  Litomyšlského symfonického orchestru, aby  společně provedly  Missu Pastoralis D dur Františka Xavera Brixi. Jjako sólisté vystoupili Filip Dvorský - tenor, Otakar Karlík - bas, Ivana Lukášová - soprán a Ludmila Horová - alt. Provedení řídil Jan Šula.

Na závěr po vystoupení tří králů pak do setmělého kostela nastoupili členové sboru Kajetánek se zapálenými svíčkami, aby společně s přítomnými sbory   zazpívali pod řízením Josefa Menšíka krásnou koledu "Tichá noc". Na závěr koncertu pak tradičně zazpívali všichni přítomní dohromady (v doprovodu orchestru) chorál "Narodil se Kristus pán".

Z koncertu uvádím několik fotogarfií: