Festival Živého Pravěku                         


V sobotu 10. 10. 2009 ožila Osada Křivolík u České Třebové pravěkými řemesly. Naše sdružení Bacrie zde uspořádalo pro širokou veřejnost Festival Živého Pravěku. Ačkoliv nebylo příliš vlídné počasí, našlo si cestu údolím Křivolického potoka až na Osadu přes tři sta návštěvníků a mládeže. Pro děti zde byla přichystána zábava ve formě vyplňovaček a kvízu. Samozřejmě ani nechyběla možnost si v rámci her vyzkoušet mnohá řemesla – mletí mouky na žernovu (dva kameny diskového tvaru) a pečení placek v chlebové pícce, výroba šperků z drátků, tkaní na vertikálním stávku, hod kopím či tvorba z hlíny na hrnčířském kruhu apod.  Pro všechny návštěvníky byly od 13té hodiny pořádány pravidelně každou půlhodinu prohlídky Osadou s poučnými výkladem o životě našich předků v pravěku a raném středověku. Během dne se o atmosféru starala i menší kapela zpívající historické písně. Dále byly pro návštěvníky připraveny dvě přehlídky bojového umění se střetem keltských válečníků ze skanzenu Isarno u Letovic a následovala přednáška o bojovnících vedená Petrem Ondrouškou ze sdružení Bójové a Ferguna. V další části areálu sdružení Boii z Nasavrk provádělo experimentální redukci železné rudy za pomoci dřevěného uhlí. K pohoštění návštěvníků byl zdarma přichystán čaj a k prodeji medovina, svařené víno, kdo chtěl, mohl si na připraveném ohništi opéci párky. 
 
Festival Živého Pravěku byl vyvrcholením naší činnosti za tento rok a vznikl v rámci projektu Cesta Technologie za podpory Nadace Vodafone, Města Česká Třebová a Pardubického kraje. Chtěli bychom touto cestou taktéž poděkovat všem účinkujícím skupinám i jednotlivcům, kterých se na akci podílelo přes padesát. Věříme, že se nám podaří obdobnou akci, snad s lepším počasím, uspořádat i v příštím roce. Fotografie z Festivalu jsou k nalezení na adrese: http://festival.bacrie.cz
 
Akce byla v okrese velmi dobře mediálně propagována nejen za pomoci plakátnic v okolních městech, ale i upoutávek v Českém Rozhlase Pardubice. Ten Festival zaujal natolik, že moderátor strávil v Osadě celý den a zaznamenal její život na mikrofon. Vznikl tak hodinový pořad Posvícení, který bude možné slyšet dne 25.10 v 12.00 na stanici ČRo Pardubice, případně bude ke stažení z archívu.
 
 
 
O jeden týden později … 
 
Jelikož nám počasí na Festivalu při úklidových pracech nepřálo sklidit i mokré stany, které by bohužel zahnili (nemáme velké prostory na jejich usušení), nechali jsme je postavené na Osadě. Kdo to však mohl tušit, že naši republiku přepadne sněhová kalamita, kterou nikdo nepamatuje. Oba stany se pod tíhou nečekaného přívalu sněhu (30cm) povalily a bohužel se na několika místech roztrhly padajícími úlomky větví z okolních stromů. Při návštěvě Osady tuto sobotu 17.10 jsme proto museli pozvat i naše kamarády z Hnutí Brontosaurus na výpomoc při likvidaci škod. V Osadě celkově spadlo více jak 30 vzrostlých stromů. Štěstí, že jsme Festival uspořádali o týden dříve. Sníh na stromech napáchal velké škody a cesta na Osadu údolím Křivolického potoka je nyní nemožná – přes cestu leží již od první retenční nádrže popadané stromy. Snad se nám podaří s využitím přátel obnovit vzhled Osady do původního stavu. Bude to však znamenat mnoho práce navíc, kterou jsme mohli věnovat do stavby prvních staveb a přípravě na další rok.
[Bacrie o.s.]