Rotary International Club Česká Třebová: 

Stopy po dokumentaci končí před 60 lety na SNB              


Klub "Rotary Internacional"  byl založen v České Třebové v březnu roku 1931. Hnutí Rotary Internacional vzniklo již v roce 1905 ve Spojených státech severoamerických v Chicagu. Zakladatelem byl tamní advokát, který k sobě pozval  význačné osoby města, aby se s nimi radil o zlepšení neutěšených všeobecných poměrů ve veřejném životě. Schůzky byly pravidelné, každotýdenní a pravě působením  těchto lidí ve veřejné správě, v podnicích, ve všech spolcích a sdruženích, ve zkorumpované policii i v soudnictví. Během několika málo let bylo pozorováno usměrňování a postupné  zlepšování ve všech směrech veřejného života.

Proto Rotary kluby se zakládaly nejdříve v USA a pak v téměř všech ostatních  státech světa a již v roce 1930 jich bylo přes 3000.  Nutno důrazně podotknout, že  Rotary Internacional bylo hnutí nepolitické, sledující etické, vysoce humánní a sociální cíle. Zájem o stát a jeho  všeobecnou prosperitu byl vedoucí myšlenkou. Každá schůze byla zahajována vztyčením státní vlajky, členem se mohl stát každý čestný člověk, vynikající ve svém povolání,  bez ohledu, zda jsou v poměru zaměstnaneckém nebo soukromě podnikatelském. Podmínkou byly také urovnané  poměry rodinné a ten nejlepší vztah k lidem vůbec na podkladu demokratickém.

 Každou profesi  mohl v místním klubu zastupovat pouze jeden č1en a bylo povinností v určitém časovém období přednášet o aktuálnostech své profese, o které následovala diskuse. V roce 1938 po zřízení Protektorátu se Rotary Club v České Třebová rozešel. V té době jsem byl sekretářem a rozpuštění Clubu jsem oznámil v Úředním listu ČSR s poznámkou, že  klub ukončil svoji činnost na protest proti událostem, které tak těžce postihly náš stát. Dostal jsem pak několik výhružných dopisů, z nichž zůstal zachován pouze jeden. V roce 1941 mě navštívili dva příslušníci gestapa a ptali se, zda jsem byl sekretářem R.C. scházíme-li se někdy a kde jsou knihy a ostatní inventář klubu. Odpověděl jsem po pravdě, že se nescházíme a knihy i ostatní inventář jsou uloženy v muzeu. Přísně zakázali veškerou činnost, že se přesvědčí, jsou-li knihy skutečně v muzeu a poznamenali, že kdyby přišli ještě jednou, že by to dopadlo hůře.  Všeobecně bylo známo, že tendence R. C. I. byly krajně protinacistické a protifašistické.

Tehdejší hospodář městského muzea pan Blecha, strojvůdce v.v. mě po několika dnech sdělil, že Gestapo prohlédlo klubovní knihy a inventář, vše tam ponechali a nařídili, aby to nebylo nikomu vydáno. V roce 1945 na podzim byl znovu zakládán v ČSR R. I. a po osobní návštěvě tehdejšího guvernéra Prof. Dra Fr. Krále na jaře 1946 byl i náš klub v České Třebové uveden znovu v život. Prořídlé řady byly doplněny novými členy a klubovní život v nových poměrech probíhal velmi úspěšně.  Zúčastnili jsme ho i diskriktní konference v dubnu 1947 v Plzni, na které byl přítomen president R. I. Richard C. Hedke z Chicaga, a v zastoupení presidenta republiky ministr zahraničí Jan Masaryk. Konference byla velmi úspěšná, nové směrnice odpovídaly novému duchu a zdravice Jana Masaryka přijata a nadšením. Po únoru 1948 však začaly návštěvy klubů v naší republice pozvolna ochabovat a tak byla činnost opět zastavena, ačkoliv tehdejší ministr spravedlnosti. Dr Al. Neuman podal ve vládě interpelaci ve prospěch R. I. a nebylo pak proti další existenci námitek. Poznamenávám, že Dr.  Neuman byl tehdy prezidentem klubu v Českých Budějovicích. Naše schůze se konaly jako před rokem 1930, tak i po revoluci v hotelu Padevět, a tam byly také knihy a ostatní inventář klubu uloženy v kufru. Klíč od něho měl předseda MUDr. Bohuslav Janík, a druhý jsem měl |á jako sekretář. Začátkem roku 1949 jsem byl telefonicky požádán z hotelu Padevět, abychom si kufr odnesli, protože se hotel budou předávat do správy komunálních služeb. Byl jsem tenkrát pracovně zaneprázdněn proto jsem požádal MUDr. Janíka, aby zařídil odnesení kufru. Protože kufr neobsahoval nic závadného, zapomnělo se na jeho odnesení a při převzetí hotelu novým vedoucím panem Františkem Hamplem byl dán kufr k dispozici SNB. To jsem se dozvěděl až po delším čase a proto jsem požádal pana Hampla, aby si vyžádal zpět kufr od SNB a předal nám ho. Po nějaké době jsem se ho opět dotázal, zda mu byl již kufr vrácen. Odpověděl, že nikoliv, ale že byl.obsah prohlédnut a přečten tehdejším příslušníkem SNB Řehounkem a bylo shledáno, že zápisy v knihách jsou nezávadné a odpovídají zcela  "novému duchu" doby. Z jakého důvodu byl kufr otevřen násilně, když bylo v hotelu známo, že náleží R.I.? Bylo také známo, kdo má od něho klíče.

Proč jsme nebyli zavoláni, aby byl otevřen za naší přítomnosti, aby byl obsah byl řádně zapsán a písemný materiál přečten?  Několikrát jsem se také pokoušel získat knihy a inventář regulérní cestou prostřednictvím pana Oty Štancla, který se blíže znal s bezpečnostním referentem ONV panem Šťouračem, ale bezvýsledně.

Vyprávěl jsem o tom panu Františku Pirklovi a podotkl jsem také, že se v žádném případě nejedná o politický materiál, který byl již bez naší přítomnosti na SNB prozkoumán, a že nevím, na koho se obrátit, aby legální cestou nám byl materiál navrácen. Pan Pirkl přislíbil, že se s tímto případem svěřil vrchnímu strážmistrovi Volmuthovi, aby poradil a případně sám zařídil vrácení materiálu. Po několika týdnech  jsem přišel  kanceláře a na mém pracovním stole ležel balíček a po rozbalení  jsem zjistil, že obsahoval dvě jednatelské knihy a t. zv. zlatou knihu, do které se zapisovaly mimořádné události slavnostního rázu. To bylo vše, ostatní zůstalo pravděpodobně v kufru. S panem Pirklem jsem již o tom nemluvil, měl jsem dojem, že by mu to bylo nepříjemné.

Z pozůstalosti Karla Frimla, řezníka a uzenáře v České Třebové. Kdo je však pisatelem a pro jaký účel  tento text vznikl teprve zjišťujeme. (mm)

Související článek:  Rotary kluby dříve a dnes - najdete ZDE.
Tento článek je podle svědectví pana Karla Frimla nyní třeba poopravit: R.I.C. Česká Třebová byl nepochybně po II. světové válce znovu obnoven a úplný konec  klubu se posouvá až do roku 1949.
Za velkou iniciativu při hledání dokumentů o Rotary klubu Česká Třebová děkuji Ing. Jiřímu Kapounovi.