Rekordní svíčka hoří, měří 446 cm a váží 518 kg                 

Na Staré náměstí přišly nečekaně veliké davy lidí. zájem jsem čekal, ale tak veliký byl velkým překvapením. Připomnělo mi to silvestrovskou půlnoc, byla to jen daleko vhodnější akce pro děti. Je to určitě velký poznatek pro další roky, protože zahájení adventní doby  by se  dalo skutečně každoročně slavit pod nově ustrojeným městským vánočním stromem.Vhodný poutavý program by se jistě zajistit dal.  Letos byla velkým tahákem rekordní svíčka a to zcela zaslouženě. Vždyť tolik iniciativy, píle,  práce ve svém voleném čase, jako dali třebovští hasiči  je opravdu výjimečná a myslím, že to je námět pro radu města až se budou udělovat kohouty za letošní rok. protože hasiči si kohouta určitě zaslouží.

 Moderátorkou akce byla Zuzana Vondrová vybavená přenosným mikrofonem. Škoda že něco takového neměl k dispozici  dětský pěvecký sbor Kajetánek, který se ve velkém davu více než tisícovky lidí skutečně nemohl uplatnit. Neuplatnil by se ani jiný sbor a není to rozhodně vina dětí,  toto vystoupení se prostě mělo ozvučit. To byla ale jediná skvrna na celé akci. Všechno jinak klapalo dobře. Svíčka byla předem odborně přeměřena inspektorem agentury Dobrý den z Pelhřimova,. Bylo zjištěno, že má výšku 446 cm, průměr 5é cm, obvod 58 cm a hmotnost 518 kg.  Tím překonala všechny jiné zachované svíčky. Dosud největší svíčka  v kostele v Pelhřimově měří "jen" 390 cm, ale protože je jen 9 cm silná, tak se v hmotnosti se svíčkou českotřebovskou,  pokřtěnou Třebovka, nedá srovnávat.  Moderátorka seznámila diváky i s tím, že na svíčku se celoročně sbíral vosk a to nejen v České Třebové, ale také především v jihočeském Protivíně  nebo blízkém Ostrově, odkud přišlo skutečně mnoho vosku. Nápad, který vznikl asi před rokem  předal Jan Jána českotřebovskému SDH a ti se myšlenky ujali a uvedli ji k dokonalosti. Museli překonat řadu potíží a problémů,  také při samotné stavbě svíčky. Zde se ukázalo, že nalití tolika roztaveného vosku do centrálního kanálu pro knoty způsobilo problémy.

Samotné zapálení svíčky zajistil starosta Jaroslav Zedník, který ač zdaleka není nejmenší, musel využít vysoké štafle. Zapálenou pochodeň musel  u knotu svíčky držet dost dlouho, by se oheň  převedl, ale vše dopadlo dobře a za jásotu lidé byla svíčka zapálena. Bude hořet po celý advent a bude tím všem ve městě  vypovídat o solidaritě a spolupráci, díky které se podařila další pozoruhodnost. Dále byla veřejnost informována o měření agenturou dobrý den Pelhřimov a také o dalších zajímavostech a kuriozitách, které jsou v Pelhřimově k vidění.  Pro návštěvníky  byl pak jako překvapení přichystán ohňostroj a na několik etap proběhlo zapálení krásného vánočního stromu, který má letos nové dynamické osvětlení, s loňským to opravdu nejde srovnávat. Pěkně jsou také vyzdobeny další stromy ve městě, na Parníku u školy a také na Litomyšlské ulici naproti Bille.  Dosvědčují, že advent už začal.

Večer jsme mohli sledovat krátkou reportáž ze zapálení naší rekordní svíčky v hlavních televizních zprávách na TV NOVA. (mm)