Českotřebovský deník  364/2009  (28.12.)                              

Děti předvedly pohádky pro obyvatele Domova důchodců


Ke svátku svatého Mikuláše pořádala MO KDU ČSL a Farní společenství mikulášskou besídku. Pro tuto příležitost nacvičily malé děti pohádky a básničky. Chtěly jimi v pondělí potěšit také obyvatele Domova důchodců. Polovina dětí však onemocněla. Ty zbývající byly ochotné hrát několik rolí, jen aby z návštěvy DD nesešlo. Ale ani to nestačilo. Musely jsme s jednou maminkou zaskočit za nemocného kouzelníka Hudlidudliho a jeho společnici. Uvítala nás plná kulturní místnost a v ní shovívavé obecenstvo. Všem nám bylo mezi seniory dobře. Po pohádkách přišly na řadu koledy při kytaře, básničky a písničky dětí. Už jsme odcházeli, když projevila jedna stará paní říct básničku z dětství o mravenečkovi dětem. Kdo z dětí ji znal, ten se k ní přidal. Za chvíli recitoval "polámaného mravenečka" kdekdo.  Bylo to hezké zakončení naší návštěvy.  ZN 

¨
 
Advent v České Třebové - jaký byl?                                                                                                                                           

Letošní Advent 2009 byl rozhodně bohatší než jindy. ukázalo se, že Třebovákům tak trochu chyběla nějaká zajímavá adventní akce a proto prezentace rekordní svíčky spojená s rozsvícením vánočního stromku byla vekou událostí, kterou je hodno zopakovat, třeba bez svíčky a le zato s bohatším programem. K tomu navíc patří i Adventní trh, vypouštění balónků s přáním Ježíškovi  a Středověké Vánoce a  celkově lze hovořit o zajímavém cyklu akcí, které  byly doplněny klasickými pořady "v teple", jako byla Celoměstská akademie, Akademie gymnázia,  ZŠ Habrmanova, předvánoční koncert ZUŠ, Program orchestru Václava Hybše  a Předvánoční provedení Rybovy mše vánoční... To už je spousta tradičních  většinou velmi dobře navštívených akcí se spoustou účinkujících. Navíc tradiční výstava betlémů a Vánoční výstava výtvarných základních škol.   Rozhodně nejsem příznivcem každodenního povinného muzicírování na náměstí  většinou v nepříznivých podmínkách, pro které není naše náměstí stvořeno tak dobře jako snad náměstí ústeckoorlické, kde je více podloubí a kde tolik nefučí.   zde se mi více méně líbila tradiční návštěva kamionu Coca-cola, který dokázal pro město vlastně "zadarmo" dobře život program adventu a jistě by nevadila obdobná  zastávka kamionu také u nás.  Věřím, že příští českotřebovský advent   půjde ve stopách toho letošního, že vzniknou třeba společné plakáty předvánočních akcí a že především také slavnostně rozsvítíme stromeček s nějakým vhodným společným programem za velké účasti Třebováků..... Fotografie ze dvou vydařených akcí na starém náměstí v prosinci 2009 - posílání balónků Ježíškovi a ze zapálení rekordní svíčky.

 

 
Ve výsledcích kuželkářských anket 2009 vyhrál jako nejlepší junior českotřebovský Pavel Jiroušek     

Juniorem roku se stal Pavel Jiroušek, jehož největšími úspěchy v roce 2009 bylo prvenství v soutěži jednotlivců 1. KLM a titul mistra republiky v kategorii juniorů. Na druhé příčce se umístil hráč Sokola Duchcov Jan Endršt, účastník MS dorostu a v součastnosti lídr průměrů 1. KLD a 2. KLM. Třetí místo obsadil loňský vítěz Vlastimil Bělíček, opora Spartaku Přerov, který byl třetí jak na mistrovství České repubilky juniorů, tak i v průměrech 1. KLM.
Mezi muži zvítězil Jan Kotyza, hráč českého ligového mistra a vítěze Poháru ČKA, který byl na jaře členem úspěšného mužského reprezentačního výběru na MS v Německu. V minulé sezoně obsadil druhé místo v tabulce průměrů I. kuželkářské ligy mužů a aktuálně v soutěži vede i díky nejlepšími letošnímu výkonu soutěže (667 z Jihlavy). Druhé místo získal Radek Holakovský  hrající v rakousku. v St. Pöltenu, se kterým v minulé sezoně vyhrál rakouskou ligu, když byl druhým nejlepším hráčem dle průměrů. Letos pak stejné soutěži dokonce vévodí.  Třetí příčku obsadil Robin Parkan, rovněž hráč ligového mistra KK PSJ Jihlava a úřadující mistr republiky v kategorii mužů.
Nejlepší kuželkářkou pak byla pro 2009 zvolena zábřežská Dana Wiedermannová ml., která je jak loni, tak letos nejlepší hráčkou 1. KLZ a která rovněž byla členkou reprezentačního týmu žen na MS v Německu. Jen těsně za ní se na druhém místě umístila mistryně republiky v kategorii žen Kamila Barborová ze Slavie Praha. Třetí místo patří hráčce ČKD Blansko Zuzaně Musilové, která na MS dorostu získala tři cenné kovy, s Blanskem ovládla Pohár NBC a aktuálně s týmem vede 1. KLZ.
Kuželkář roku 2009
1. Jan Kotyza KK PSJ Jihlava 95 bodů
2. Radek Holakovský BSV Voith t. Pölten, AUT 88 bodů
3. Robin Parkan KK PSJ Jihlava 66 bodů
Kuželkářka roku 2009
1. Dana Wiedermannová ml. KK Zábřeh 74 bodů
2. Kamila Barborová KK Slavia Praha 72 bodů
3. Zuzana Musilová TJ ČKD Blansko 69 bodů
Junior roku 2009
1. Pavel Jiroušek TJ Lokomotiva Česká Třebová 161 bodů
2. Jan Endršt TJ Sokol Duchcov 55 bodů
3. Vlastimil Bělíček TJ Spartak Přerov 52 bodů
Juniorka roku 2009
1. Zuzana Musilová TJ ČKD Blansko 162 bodů
2. Lucie Vaverková BBSV Wien (AUT) 128 bodů
3. Hana Wiedermannová BBSV Wien (AUT) 47 bodů
Ústecký turnaj v minihokeji pokračuje vod 2. - 24. ledna semifinálovými skupinami, ve kterých se  bojuje o místa  v 1. - 5. lize. průběh turnaje je složitý, ale asi to tak musí být, aby bylo stále běhemn sezóny o co hrát. celkem hraje  na ZS Ústí n.O. dále v turnaji 25 týmů v následujících skupinách.

 

Rozdělení do semifinálových skupin o 1. – 3. ligu:

Skupina „F“(1-3)

 

Skupina „G“(1-3)

1

TJ Sokol Libchavy

1

Žamberští Stilmat kanci

2

Oftis Ústí nad Orlicí

2

Skala team Ústí nad Orlicí

3

Olbena Lukavice

3

HC Hornets Záměl

4

Popeláři Libchavy

4

T-Com servis Ústí nad Orlicí

5

Pašáci Jehnědí

5

Medvědi Rokytnice v O. h.

Skupina „H“(1-3)

 

1

Žraloci Dolní Čermná

2

Armat Řetová

3

Slámožrouti Kunvald

4

Buldoci Velká Skrovnice

5

Turováci Podlesí

Rozdělení do semifinálových skupin o 4. – 5. ligu:

Skupina „K“(4-5)

 

Skupina „J“(4-5)

1

Ants Knapovec

1

Třísky Oucmanice

2

Sokolíci Rokytnice v O. h.

2

TJ Sokol Líšnice

3

Rieter Tooling Hnátnice

3

HC Kačeři Kerhartice

4

WBH Orlice K. Lhota (Čermná n/O)

4

Bejci Koldín

5

Vlci Sudislav

5

Adba Ústí nad Orlicí

Při nehodě tří aut u Litomyšle zemřel jeden člověk                

Litomyšl: Na výjezdu z Litomyšle směrem na Vysoké Mýto na silnice číslo 35 komplikovala v pondělí ráno dopravu těžká dopravní nehoda se smrtelným zraněním. Nehoda se stala zhruba v půl osmé během silného provozu, kdy havarovala dvě osobní a jedno nákladní auto. Podle informací policie jeden ze spolujezdců nehodu nepřežil.Silnice byla s obtížemi průjezdná do devíti hodin.
 
Z tabulek statistického úřadu                                                

Týden sportu zdarma (zatím v Praze)                                   

Akce s tímto názvem a obsahem probíhá tento týden v hlavním městě Praze, sportovat se může zadarmo, netřeba platit na žádných, i soukromých  sportovištích a posilovnách, bazénech, halách, tenisových kurtech či stadionech. Takové opatření vyhlásilo Město Praha a myslím, že má daleko větší smysl než investovat statisíce do  kulturních programů které vlastně nemají se skutečným sportem nic společného. Takto by se všechny prostředky vrátily přímo do prosperity  sportovních zařízení a navíc by prospěly pro přímé sportovní vyžití veřejnosti a především mládeže.  Myslím, že záměr stojí za zvážení, že to je trend jak finanční prostředky nerozptylovat do doprovodných programů, ale změnit taktiku a zajistit,m aby se Týden sportu stal opravdu týdne skutečného sportu, jako tomu je nyní v Praze.