Českotřebovský deník 284/2010  (1.10.)                                 
Podepsána dohoda o vytvoření nového Skiregionu Buková hora 


Podpis dohody o vzniku Skiregionu se konal v českotřebovském hotelu Korado v pátek 1. října. Na vzniku se podílí čtyři subjekty. Tři z nich působí v Čenkovicích (Skli klub Česká Třebová, Voda - sport, s.r.o,. Svitavy a TJ Čenkovice, čtvrtý subjekt bude provozovat nově postavenou sedačkovou lanovku  z Červené vody a novou "červenou sjezdovku".  V celé této oblasti je nyní hodinová kapacita 6100 osob na vlecích a lanovkách a budou používat společný odbavovací systém. Vznikne tak zřejmě největší rekreační zimní zóna v Pardubickém kraji, která potřebuje získat nové klienty. Umožní to právě společný vodbavovací systém. K tomu budou další  služby.  V Čenkovicích bude např. letos v zimě opět zajištěno parkování ZDARMA, také na straně při příjezdu od Červené Vody je nové parkoviště s kapacitou 400 automobilů. Nový skiregion počítá i s návštěvníky z Polska. Bude  mít samozřejmě také konkurenci v dále se rozvíjejícím středisku Dolní Morava a dalších střediscích v Jeseníkách, bude to ovšem změna kvality, která by mohla přilákat lyžaře z větších dálek, Čenkovice a Červená voda budou jistě novým turistickým cílem. Věřme, že se to projeví také ve zvýšeném využívání Třebovské sjezdovky v Čenkovicích..(mm)
 
Přijel cirkus, najdete ho na Podhorce. Je to něco, co tu nás dokáže obohatit.  Ve Třebové pobude po celý víkend a najdete ho na Podhorce u benzinové pumpy. Topí se ale v blátě a půjdete-li do cirkusového stanu, je teřba pamatovat i na terénní obuv. Myslím, že by  si vstup do cirkusu zasloužil lepší terén...
 

Stela Okrašlovacího spolku opět stojí v Javorce.   Byla postavena před 100 lety při příležitosti  25. výročí založení městského parku Javorka na počest zakladateli, tedy Okrašlovacímu spolku města. Její původní umístění  nad vodojemem na okraji lesa Robova kopce  bylo současně  navozeno snahou o další rozšíření parku. Nyní je stela umístěna poblíž rybářské líhně.... Více ZDE
 

Mezinárodní varhanní festival zahájil již po šesté. Festival zahájil starosta města Jaroslav Zedník. Více ZDE

 
Česká Třebová: Výstava artefaktů souboru Hýbl - bude, ale později
Kulturní centrum Česká Třebová  1. října 17 hodin: Výstava artefaktů z fundusu divadelního souboru Hýbl
Výstava se uskuteční k 130. Výročí založení DS Hýbl, uvidíte na ní plakáty, fotografie, kostýmy a další rekvizity.
Tak píše Orlický deník, ale nepíše pravdu. Taková výstava se sice letos uskuteční, ale nikoliv dnes 1. října, ale v průběhu oslav divadelního výročí tedy v listopadu .
 
Morava a Slezsko v noci vypíná analog, na digitální TV už bude 99,6 % ČR, týká se i České Třebové

 Nastává historický okamžik. Digitálním signálem z Multiplexu 1 bude od čtvrteční půlnoci pokryto 99,6 % obyvatel Česka. K digitálnímu třesku dojde i na posledních velkých vysílačích na Pradědu, v Šumperku a v Brně.  Do takzvané analogové tmy se ponoří velká část Moravy a Slezska. V praxi to znamená, že bude ukončeno analogové televizní vysílání z několika hlavních vysílačů. Diváci v jejich dosahu budou muset sáhnout po přijímači digitální televize (takzvaném set-top boxu) nebo televizoru, který je již tímto přijímačem vybaven (což je naprostá většina dnešních televizorů). Alespoň jeden z takzvaných multiplexů DVB-T tak bude přijímat už 99,6 % obyvatel ČR. Zejména ukončení analogového vysílání z Pradědu (nejvyšší hory Jeseníků) není zanedbatelné, protože pokrývá značnou část Moravy a Slezska. Dle osobních zkušeností redakce je dokonce v některých částech okresu Karviná mnohem kvalitnější, než z mnohem bližších vysílačů z Ostravy či Lysé hory. Pokud přechod na pozemní digitální televizní vysílání (DVB-T) nechcete řešit,  je několik možností: může to být teřba satelit, kabelová televize nebo IPTV. V některých případech může jít o výhodnější řešení. Například tam, kde je pozemní signál slabý nebo v případě, že vyžadujete širší programovou nabídku
 
Armáda hledá smysl nemocnice za miliardy, kde nikdy nebyl pacient  (podle MF DNES)
Menší okresní nemocnice zavírají oddělení a omezují provoz. Naproti tomu v Orlických horách polyká stamiliony nemocnice, která ještě nikoho neléčila. V Těchoníně u Ústí nad Orlicí je vojenské zařízení pro pacienty s nejnebezpečnějšími nemocemi. Armáda hledá jeho nový smysl. Všechna ministerstva teď hledají úspory, a tak se škrty mohou dotknout i Centra biologické ochrany. V prázdné nemocnici bez pacientů je stále lékařský i pomocný personál, což stojí nemálo peněz. Jenže rušit ho nikdo nechce.Ať tak či tak, jedná se o nemalou sumu, vzhledem k tomu, že v Centru za celou dobu nebyl ani jeden pacient. Využití nemocnice našla pouze při návratu českých vojáků ze zahraničních misí, kteří zde byli několik dní na vyšetření a pozorování. Nemocnice má zejména přijímat pacienty s vysoce rizikovými onemocněními, jejichž léčba vyžaduje technické vybavení, která jsou odborně označována jako agens BSL 3 a BSL 4.  Povinnost přijmout takové pacienty není sice nijak striktně dána, ale existují určité smlouvy s některými zeměmi NATO.
Nový časopis Československá Fotografie            

V České republice i na Slovensku se 5.října objeví nový časopis.  Pod názvem Československá Fotografie a s podtitulkem Národní magazín českých a slovenských fotografů ho vydává společnost Photo life. Magazín Československá Fotografie je určen nejširším vrstvám amatérských i profesionálních fotografů a jeho cílem je především popularizace fotografie a zvyšování její úrovně v návaznosti na historické kořeny české a slovenské tvorby, která měla ve světě vždy velmi dobré jméno. Magazín Československá Fotografie je tvořen profesionálním týmem významných profesionálních fotografů a osobností z oblasti kultury, umění, vzdělávání a historie. Magazín Československá Fotografie vychází každý sudý měsíc, celkem 6x ročně, a je distribuován v prodejní síti tisku v České i Slovenské republice. Časopis bude prezentovat české a slovenské fotografy, kteří dosahují svou prací špičkových výsledků, bude hledat nové talenty a motivovat je k dalšímu vývoji své tvorby, současně se bude obracet do minulosti a prezentovat fotografy, kteří vstoupili nesmazatelně do historie fotografie, i když se na ně často trochu zapomíná. Svou jednoduchou, ale současně moderní grafickou úpravou chce upoutat pozornost fotografů všech generací, protože svěžím způsobem prezentovaná historie bude přístupnější pro mladou generaci, stejně jako srozumitelně podávané informace o technice a moderních pracovních postupech umožní i starší generaci držet krok s dnešní uspěchanou a přetechnizovanou dobou. Československá Fotografie přichází rovněž se zcela unikátním propojením tištěného časopisu a internetu prostřednictvím ČS Foto-Tv, která audiovizuální formou propojí obě média a prohloubí vzdělávání čtenářů.
Redakční rada Československé fotografie je složena z významných profesionálních fotografů a osobností kultury, umění a historie.  Tvoří ji:
František Dostál  - fotograf humoru a života, publicista.
Jan Karbusický - profesionální fotograf, publicista, lektor.
Mgr. Martina Kociánová - historička, operní pěvkyně, moderátorka.
PhDr. Věra Matějů - publicistka, kurátorka, předsedkyně Svazu českých fotografů.
Peter Nagy - fotograf, zpěvák, hudebník.
Jaroslav Svěcený - houslový virtuóz, popularizátor vážné hudby.
Jan Šibík - profesionální fotoreportér týdeníku Reflex.
Václav Šilha - profesionální wildlife fotograf, publicista.
Jan Tříska - herec (Kalifornie, USA).
Robert Vano - profesionální umělecký a módní fotograf.
Prof. Mgr. Miroslav Vojtěchovský - profesionální fotograf, lektor, publicista.
Šéfredaktorkou magazínu je Soňa Karbusická - profesionální fotoreportérka, novinářka, publicistka.