Českotřebovský deník 287/2010                                            


Ohlédnutí  za  Českotřebovským vinobraním II.

Na Zámostí ve Třebové je malá rarita – hrnečkový plot. Hrnky na plot nosí lidé z celé Třebové a mají radost, jak se plot zaplňuje. Pak stačí jedno Českotřebovské vinobraní a pár pubertálních spratků, kteří se baví tím, že hrnky na mostě rozbíjejí. A já jim přeji totéž. Kéž i jim někdo rozbije něco, co mají rádi. Jinak stěží pochopí, co vůbec udělali. Totéž přeji každému, kdo  ničí to, co jiní dělají proto, aby Třebová byla hezčí. Městská policie na tyto padouchy a ničemy nestačí, snad pomůže kletba.
A kletba funguje i v dnešní době.  VV

Inventarizace a tahové zkoušky smrků
na Tyršově náměstí a Masarykově ulici 

 
V roce 2010 byla provedena inventarizace dřevin rostoucích na veřejných plochách v majetku Města Česká Třebová. Součástí inventarizace je kromě zjištění druhu a velikosti každého stromu také hodnocení jeho perspektivy, stability, zdravotního stavu a vitality a s ohledem k těmto parametrům také navržení nejvhodnější další péče, v krajním případě i pokácení některých jedinců.
V centru města roste i několik vzrostlých smrků pichlavých, a to na velmi frekventovaných místech (Tyršovo náměstí, křižovatka ulic Masarykova a Krátká) – u nich je objednáno provedení tahových zkoušek. Účelem takové zkoušky je zjištění odolnosti kořenového systému proti vývratu.
Podle výsledků bude rozhodnuto o dalším postupu – pokud budou stromy hodnoceny jako dostatečně odolné vůči vyvrácení, budou na svých stanovištích ponechány.  
Městský úřad Česká Třebová, odbor ŽPR, Mgr. L. Bartošová
 
Aktuálně z českotřebovského fotbalu:

Odložené utkání FK Česká Třebová - Titanic Srch
se odehraje ve středu 6.10. od 16:00 hod.

 

Černá sobota třebovského fotbalu 2.10.2010

A mužstvo v oslabené sestavě prohrálo v Živanicích 5:0
Zdecimované "B" mužstvo hrálo v 10 a prohrálo ve Verměřovicích 7:0  Prohrál i dorost v Proseči 2:1 a černý víkend zakončili žáci v Poličce, kde prohráli shodně 4:1.
 
Východočeská liga basketbalu :SKB Česká Třebová - BK Přelouč 65:86 (26:38)

V neděli 3.10.2010 odehrál náš tým již druhý soutěžní zápas Východočeské ligy. Po úvodním neúspěchu ve Svitavách jsme chtěli v domácím prostředí uspět a získat cenné body. Úkol to nebyl lehký, protože proti nám stanulo družstvo Přelouče, které přijelo v sestavě i se Zikmundou a Markem, což jsou bývalí hráči naší nejvyšší soutěže Mattoni NBL. Naše sestava však byla kompletní a na zápas dorazilo dokonce 13 hráčů. Trenéra Kováře proto čekal nelehký úkol, udělit jednomu z hráčů "černého petra", kterého nakonec dostal Michal Hotmar a pouze pomáhal při zápise. V družstvu vládl i přes nízkou teplotu v hale bojový duch a naši hráči se od úvodního hvizdu snažili držet se soupeřem krok. Bohužel i přes snaživý výkon jsme prohráli první čtvrtinu v poměru 13:21. Naše hra nebyla tak rychlá jak bylo v našich silách a nedokázali jsme zbrzdit rozehrávku soupeře. Poločasový stav 26:38 však byl stále hratelný. Do druhého poločasu vstoupilo naše družstvo úspěšně, a po soustředěném výkonu našich hráčů jsme měli více ze hry a stáhli bodový rozdíl na pět bodů. Bohužel po tomto slibném nádechu se naše hra nezlepšovala, naopak soupeř se nám začal opět bodově vzdalovat a po třetí čtvrtině byl rozdíl 14 bodů. V posledním hracím období ani přesto, že jsme nesložili zbraně, jsme nedokázali zdramatizovat zápas a byl to především doskok, se kterým jsme měli problémy celý zápas a který byl jedním z hlavních faktorů prohry našeho týmu. Po závěrečném hvizdu tedy svítil na ukazateli stav 65:86. I přes bilanci dvou úvodních proher však šance našeho týmu pro letošní sezonu nejsou špatné a věřme, že když se náš tým ještě více spojí a bude bojovat, že dobré výsledky na sebe nenechají dlouho čekat.
Sestava: Severa, Chadima, Klika, Strouhal, Jiruše, Dylowicz, Kopecký, Machalík, Krejčí, Peterka, Gult, Tomek
Body: Gult 17 (trestné hody 0/2), Strouhal 11 (trestné hody 1/2), Chadima 8 (trestné hody 6/8), Dylowicz 7 (trestné hody 1/3), Jiruše 6, Krejčí 6, Kopecký 5 (trestné hody 2/4), Machalík 3 (trestné hody 1/2), Peterka 2
Zodpovídá: Stanislav Machalík (z webové stránky města)

 
Den otevřených dveří ve Středisku výcviku vodicích psů pro nevidomé
ve čtvrtek 7.10.2010 od 10.00 do 18.00 hodin.  

Nabízíme možnost nahlédnout do světa nevidomých lidí a jejich čtyřnohých pomocníků. Vodicí pes je pro zrakově postiženého člověka jedním z velkých kroků k samostatnosti a nezávislosti. Je nejen spolehlivým průvodcem a kamarádem, ale úspěšně boří komunikační a společenské bariéry. Jak?
To vše je možné se dozvědět na našem podzimním dnu otevřených dveří, který se mimo jiné koná u příležitosti mezinárodního Dne bílé hole. Návštěvníci budou mít možnost prohlédnout si prostory střediska a pohladit všechny psy ve výcviku. Cvičitelé vodicích psů a ostatní pracovníci jim poskytnou veškeré informace a odpoví na všechny otázky. V 11.00, 13.00, 15.00 a 17.00 hodin proběhnou ukázky výcviku vodicích psů v uměle postavené překážkové dráze s odborným komentářem. Zájemci si budou moci vyzkoušet chůzi s vodicím psem, samozřejmě bez zrakové kontroly.  Součástí celého dne bude několik doprovodných programů:
Naši nevidomí klienti budou připraveni seznámit návštěvníky s různými kompenzačními pomůckami, které jim pomáhají v běžném životě.  Bude možné nahlédnout do činnosti Rekvalifikačního střediska pro nevidomé Dědina prostřednictvím prodejní výstavy keramických, košíkářských a tkalcovských výrobků nevidomých klientů.  V prodejně střediska bude možné zakoupení originálních triček a tašek s obrázky od předních českých výtvarníků. V tisku je také druhý ročník kalendáře nadačního fondu Mathilda na podporu výchovy štěňat vodicích psů. Tentokrát se v něm objeví Olbram Zoubek, Veronika Žilková, Martina Sáblíková, Jiří Suchý, Jiřina Jirásková, Deana a Juraj Jakubiskovi, Jiří Korn, Miluše Šplechtová a Jan Hrušínský, Václav Havel, Karel Gott, Jára Cimrman, Ladislav Smoljak. Bude možné prohlédnout si fotografie a také kalendář objednat.

 

 
Odstartovala soutěž o nejlepšího podnikatele Pardubického kraje  

Pardubice – Společnost Ernst & Young ve spolupráci s Pardubickým krajem vyhlašuje již popáté soutěž o nejlepšího podnikatele kraje. Přihlásit se může každý podnikatel, který je alespoň 25% vlastníkem firmy, jež existuje minimálně dva roky a má sídlo v Pardubickém kraji. Zástupce kraje se stal Podnikatelem roku České republiky v roce 2002, kdy zvítězil Kvido Štěpánek, ředitel společnosti Isolit-Bravo. V loňském ročníku se z titulu Podnikatel roku Pardubického kraje radoval Martin Rozhoň, majitel společnosti VIVANTIS. Krajské kolo je součástí jedenáctého ročníku soutěže Podnikatel roku v České republice. Jeho účastníci automaticky soutěží také o celostátní titul. 
„Letos vstupuje soutěž Podnikatel roku v České republice do druhé dekády své existence. Ráda bych proto vyzvala české podnikatele, aby si přišli změřit své síly s těmi nejlepšími a nenechali se v souvislosti s ekonomickou krizí odradit např. horšími hospodářskými výsledky. Soutěž Podnikatel roku není jen o číslech - hledáme osobnosti se zajímavými podnikatelskými příběhy, které budou inspirací pro ostatní,“ říká Magdalena Souček, vedoucí partnerka Ernst & Young v České republice a dodává, že účast v soutěži má pro podnikatele i další efekt. „Z našich zkušeností víme, že zisk titulu pozitivně ovlivňuje renomé firmy na veřejnosti i směrem k zaměstnancům a napomáhá  jejímu dalšímu rozvoji."  
Zašlete vlastní nominaci nebo doporučte podnikatele do 30. listopadu 2010
Soutěže Ernst & Young Podnikatel roku 2010 se může zúčastnit vlastník nebo manažer společnosti s minimálně čtvrtinovým vlastnickým podílem. Musí odpovídat za výkon své společnosti a být aktivním členem jejího nejvyššího vedení. Společnost musí existovat alespoň  2 roky. Nominovat nebo poslat tip na podnikatele do soutěže může také jeho kolega, zákazník, zaměstnanec nebo manžel(ka). Nominační formulář je přístupný na stránkách soutěže www.podnikatelroku.cz.
„Podnikaví lidé byli odjakživa hybnou silou rozvoje společnosti. Stávali se nositeli technického pokroku, dávali lidem práci a přispívali tak k sociálním jistotám. Není tomu jinak ani dnes, kdy navíc musíme čelit finanční krizi. Podnikatelská sféra tlumí její dopady a napomáhá ke stabilizaci ekonomiky. Jsem rád, že i prostřednictvím této soutěže můžeme podnikatelkám i podnikatelům veřejně poděkovat a jejich práci ocenit,“ řekl hejtman Pardubického kraje Radko Martínek.
Držitel titulu Podnikatel roku 2010 České republiky se zúčastní celosvětového finále, které se uskuteční v červnu 2011 v Monte Carlu.

Nominační formulář, jehož prostřednictvím může podnikatele do soutěže nominovat i veřejnost, je k dispozici na internetové stránce www.podnikatelroku.cz.