Českotřebovský deník 288/2010 (5.10.)                                 
Petice za odstranění              
sochy Jana Pernera                

My, níže podepsaní občané a návštěvníci města Česká Třebová, jsme nespokojení se sochou Jana Pernera na Pernerově náměstí. Po městě Česká Třebová požadujeme:

1. Co nejdříve odstranit sochu Jana Pernera.
2. Vypsat novou regulérní architektonickou soutěž, jejíž cílem by bylo vytvoření důstojné památky tohoto významného vlastence.
3. Umístění nové sochy nejpozději do 200. výročí narození Jana Pernera, tj. 7. září 2015
V České Třebové 4. října 2010.
    Martin Felgr
 
Chcete-li autora petice v jeho úsilí podpořit, podepište níže uvedenou petici a rozešlete odkaz dalším známým Českotřebovákům. Při dosažení slušného počtu signatářů budu petici adresovat  představitelům města. 
http://www.petice.nazory.cz/petice/petice-detail.php?id=313
 
Dovoluji si Vám poslat skupinovou fotografii z třídního srazu sedmdesátníků z parnické základky,

kteří končili základní školní docházku v r.1954. Sešli se ke svému třídnímu srazu v pátek dne 1.10.2010 a pobesedovali v restauraci Bohemia nedaleko školy, do které před více než půl stoletím docházeli. Zúčastnilo se 24 bývalých spolužáků a spolužaček a mnozí přijeli (zejména spolužačky) z velice vzdálených míst. Zavzpomínali na ty, kteří nedorazili, dále na 21 již zesnulých spolužáků a na bývalé kantory a kantorky, k nimž patřil v určité době i Váš otec. Mají už řadu let své třídní stránky na internetu. Z nejvzdálenějšího místa až ze slovenského Pezinoku přijela Olga Pávková - Andělová,  a z Prahy ing.Jiří Morkes, který pořídil toto skupinové foto a je již letitým třídním fotografem. Některé vzdálenější jako např. dr. Miladu Pospíšilovou Faltusovou, Hanu Broulíkovou - Vaňkovou, Zdenu Hýblovou - Tylovou, Libuši Vašátkovou - Poulovou a jiné, přivezli buď jejich manželé, nebo potomci. Mnohé přicestovaly vlakem, jako třeba Hana Rollerová - Šilhanová (dcera známého parnického knihkupce a hudebníka), nebo Štěpánka Kašparová - Tomalová (přijela vlakem až z Ostravy). Všichni litovali, že se nemohli setkat s bývalou spolužačkou Věrou Müllerovou - Plocovou (profesorkou v.v.), která bydlí kousek od místa srazu, ale je po operaci oka, a že se nepodařila návštěva školy, kterou údajně ona zajistila. Jinak snad nikdo neželel ani času ani námahy, které setkání se spolužáky obětoval.                       Milan Balada
 
 
Pochod Juraje Puciho povede i přes Českou Třebovou

Start je u chaty Hvězda v Adrlově Chlumu v Ústí nad Orlicí, která letos slaví 70 let od svého vzniku. Jen několik minut po deváté hodině ráno odstartuje pochod senátorka Ludmila Müllerová kopnutím do Puciho zadnice, což je tradiční rituál, kterým začíná již od šedesátých let každá akce chodecké legendy.  Průvod účastníků se následně vydá do České Třebové. Na tamější Staré náměstí, kde bude probíhat pokus o oficiální český rekord v hromadném pojídání tlačenky pod patronací agentury Dobrý den, dorazí pochodníci 11:30. Pochodu Juraje Puciho „S dobrými lidmi Ústeckoorlicka“ se může zúčastnit kdokoli, kdo má zájem o nenáročnou několikahodinovou procházku, která navíc vyvrcholí na další zajímavé akci. Jednaosmdesátiletý Puci bude v sobotu 9. října na chatě Hvězda přítomen již od osmi hodin ráno, kde s ním mohou debatovat zájemci z řad novinářů i veřejnosti. To samé je samozřejmě možné i během pochodu. Budu rád, když pozvete své čtenáře či posluchače na tuto akci a budete je tak informovat o zajímavém tipu, jak strávit sobotní dopoledne.
 
Zmatek na www.mapy.cz: restaurace Trávník je na Lhotce!

Používáte-li Mapy cz, pak zjistíte, že restaurace Trávník  je již nějakou dobu situována  na starou Lhotku. Sídlí zde ve stejném čísle 155, jako má objekt na Novém náměstí.   A tak se mnozí diví,  jakou to mají na Lhotce novou restauraci.  Omyl se stát může, ale zřejmě byl záminkou k  návštěvě exekutora.  Bylo to již před více než rokem, kdy rodinný dům tohoto čísla 155 navštívili exekutoři a chtěli řešit  nějaké nejasnosti s objektem. Teprve mnohem později se vysvětlilo, že má jít o objekt restaurace Trávník a o úplně jiného majitele. Vznikla z toho ovšem  dost velká  nepříjemnost. Na začátku ovšem je chybná informace na  uvedeném serveru.... 
 

Roman Línek oceněn za podporu práce s dětmi a mládeží.

Náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek se stal jedním z pěti laureátů Ceny Přístav 2010. Ocenění, které už devátým rokem uděluje Česká rada dětí a mládeže, byla svým novým držitelům slavnostně předána včera 4. října v Brožíkově síni Staroměstské radnice v Praze. Roman Línek, který je v současnosti na jednání Výboru regionů EU v Bruselu se tedy předání nemohl zúčastnit a cenu v zastoupení převzala jeho manželka Šárka. Zpráva o udělení ceny jej však velice potěšila.
„Toto ocenění patří především všem organizacím z neziskového sektoru - lidem, kteří v nich pracují, skautům a dalším, s nimiž nejen z titulu své funkce řadu let spolupracuji. Oni odvádějí skvělou a nezištnou práci a je třeba je maximálním možným způsobem podporovat. Toto ocenění tedy vnímám jako odraz dobrých a efektivních vztahů mezi neziskovým sektorem a krajskou samosprávou v našem regionu a pro mě osobně představuje závazek k další práci v této oblasti,“ vzkázal Roman Línek z belgického hlavního města.
Ceny Přístav jsou každoročně předávány zástupcům státní správy a samosprávy na místní a krajské úrovni za významnou podporu mimoškolní práce s dětmi a mládeží. Letos ocenění obdrželi dva náměstci krajských hejtmanů a starostové tří obcí. Navíc byla udělena i mimořádná Cena Přístav, kterou získal primátor hlavního města Prahy Pavel Bém.  Oddělení komunikace
Střední zdravotnická škola, Ústí nad Orlicí, Smetanova 838
 tel. 465521292-93, mob.tel. 728 596 346 e-mail: szsuo@szsuo.cz, internet:www.szsuo.cz 
ve školním roce 2011/2012 otevře obory:
ZDRAVOTNICKÝ ASISTENT 53-41-M/01  2 třídy denního 4-letého studia a
Sociální činnosti  75-41-M/01 1 třídu denního 4-letého studia  
DNY OTEVŘENÝCH DVEŘÍ:  
06. 11. 2010 – 08:00 – 12:00 hodin   25. 11. 2010 – 14:00 – 17:00 hodin    10. 12. 2010 – 14:00 – 17:00 hodin  
Mimo dny otevřených dveří je návštěva školy možná po telefonické domluvě kdykoliv.
.