Českotřebovský deník 290/2010 (7.10.)                                 

Mykologické dny v Ekocentru Podorlicko zahajují.

Všechno začalo ve čtvrtek 7. října brzo ráno  v lesích okolo České Třebové, kde mykologové a zejména osobně sám Martin Mička obcházel již dlouho dopředu vybrané lokality v okolí České Třebové, aby získal pro připravovanou výstavu hub dostatek kvalitních exponátů.  Svoje nálezy přinášeli do ekocentra i další spolupracovníci, mezi nimi nechyběly ani velmi cenné úlovky choceňských mykologů, kteří patří v regionu k uznávané špičce.  Houby bylo třeba  vytřídit, rozdělit, posoudit exponáty stejného druhu a vybrat ty, které půjdou do výstavní místnosti, připravit expozici a  a aranžovat také scenerii přírodního prostředí. Všechny  exponáty ovšem takto vystavovat nelze,  vystavovaných druhů je opět více než stovka a tak zaberou stoly v celé  výstavní místnosti ekocentra.  U každého druhu musí být také jmenovka. Mezi nimi jsou také velmi vzácné (ohrožené) druhy, které patří do tzv. "červené knihy". Mezi ně patří např. šťavnatka oranžová, šupinovka černošupinatá (viz fotografie) a další.  Výstava začíná v pátek dopoledne a potrvá celý den až do večerní přednášky, která zahajuje v 18:30 hodin ve zdejším přednáškovém sále ekocentra.  Na vystavené exponáty hub se můžete přijít podívat také ještě během celé soboty a neděle dopoledne a současně  využit možnost konzultace s mykologem.. Návštěva bude jistě velmi podnětná, letošní houbová sezóna ještě nekončí a tak může být inspirací pro další návštěvy přírody, kterou máme všude kolem našeho města. (mm)
 
                                                     Šťavnatka oranžová (vzácná, ohrožený druh)
             Šupinovka černošupinatá - vzácná, je zařazena v červeném seznamu ohrožených druhů
 
Výběr akcí v pátek 8. října v České Třebové velmi rozmanitý:

18.00 hodin - vernisáž výstavy Fotoklubu Česká Třebová  - Výstavní sál Kulturního centra Nádražní ulice
18.00 hodin - Slavnostní křest publikace Jarky Bittla Tulák před zrcadlem - Kavárnička U Tygra.
                      Součástí večera je vystoupení hudební skupiny Františka Bečky.
18:30 hodin-  Mykologické dny  - Přednáška Jiřího Polčáka  „VZÁCNÉ A CHRÁNĚNÉ HOUBY“
19:00 hodin - Mezinárodní varhanní festival Zdeňka Pololáníka  - koncert rakouského varhaníka Klause Sonnleitnera
 
VÝSTAVA HUB s mykologickou poradnou 

·  Pátek     8.10.2010  -   od 8.00 do 18.00 hodin
·  Sobota   9.10.2010  -   od 9.00 do 17.00 hodin
·  Neděle 10.10.2010  -   od 9.00 do 12.00 hodin

 

Výprava českotřebovských gymnazistů navštívila Agrate Brianza.

 byli přijati mimo jiné také na agratské radnici a byli hosty tamní mykologické společnosti, která si právě v této době návštěvy (2. a 3. října) připomínala skvělou výstavou 20 výročí existence. K tomusto výročí vydali agratští mykologové krásnou barevnou publikaci rozměru  našeho Českotřebovského ypravodaje s 32 stranami. Vedoucím čekotřebovské výpravy  byla PaedDr. Hana Grundová. Článek o zájezdu do Itálie se připravuje.
 
Dvě pětiny obyvatel Pardubického kraje vyhazují elektroodpad do popelnice 

Obyvatelé Pardubického kraje mají dobré znalosti o zpětném odběru elektrozařízení. Nicméně až 39 procent z nich stále nosí drobný elektroodpad do obyčejné popelnice. Kraj se tak řadí k regionům s nejnižším povědomím o důležitosti recyklace drobných elektrospotřebičů. 49 procent jeho obyvatel si totiž myslí, že zpětný odběr elektrozařízení nemá cenu, protože tato zařízení stejně skončí na skládce. Naopak v Ústeckém kraji je ochotných elektroodpad recyklovat až 83 procent obyvatel. Zařadil se tak na první místo v republice. Tato čísla vyplývají z průzkumu agentury Markent. Ten poukázal také na dopady ekonomické krize.
Výrazně se prodlužuje například délka užívání jednotlivých spotřebičů. Lidé se tak často snaží využívat elektrospotřebiče po celou dobu jejich životnosti. „Například pračku z důvodu pořízení novějšího modelu v Pardubickém kraji vyřazuje jenom čtvrtina obyvatel. Zbývajících 75 procent pračku vyřadí až tehdy, když nejsou možné další opravy,“ vysvětluje Roman Tvrzník, generální ředitel společnosti ELEKTROWIN.  Vysloužilá elektrozařízení odevzdává k recyklaci již třetina českých domácností. A tento podíl neustále roste, každým rokem o 30-40 procent. Češi se učí recyklovat zejména větší elektrozařízení. Nejméně úsilí jsou ochotni vynaložit na recyklaci drobného elektroodpadu. „Mnozí z nás nevědí, že i holící strojek, žehlička nebo vysoušeč vlasů se dají druhotně využít. I z těchto výrobků je možné vytěžit užitečné suroviny, jejichž opětovným použitím se navíc ušetří velké množství elektřiny a ropy,“ uvádí Tvrzník. Například recyklací žehličky lze vyrobit hned několik nových plechovek, až 300 metrů měděného drátu, a k tomu ještě dětskou fleecovou mikinu. Obsahuje totiž až půl kila železa, půl kila plastu a 200 gramů neželezných kovů. Její recyklací se navíc ušetří 23kWh elektrické energie a spotřebuje se o 2 litry méně ropy, které by bylo třeba vynaložit na výrobu nových materiálů. Dohromady Češi v prvním pololetí odevzdali 7519 tun chladniček a mrazniček. Následovaly velké spotřebiče jako sporáky, pračky a myčky na nádobí o celkové hmotnosti 3581 tun. Pardubický kraj se na tomto výsledku podílel 633 tunami. Každý jeho obyvatel tak zrecykloval v průměru 1,2 kilogramu elektroodpadu.                                               Elektrowin
Vicenová a hejtmani pro zachování Regionálních operačních programů 

V rámci každoročního Evropského týdne regionů a měst v Bruselu nazvaných Open Days 2010 se zástupci krajských samospráv 6. října 2010 setkali se stálou představitelkou České republiky při Evropské unii Milenou Vicenovou. Hlavními tématy jejich rozhovoru byla regionální politika, čerpání prostředků ze strukturálních fondů a Kohezního fondu, ale také příprava příštího programového období – Strategie EU 2020. Stranou nezůstala ani problematika zastavení spolufinancování státu Regionálních operačních programů počínaje rokem 2011. „Měnit pravidla v průběhu programového období není správné. Regionální operační programy jsou po Operačním programu Doprava nejlépe čerpající programy. Všichni zdůrazňují, že největší chybou by bylo vracet nevyčerpané prostředky do Bruselu. Očekával bych proto, že vláda bude úspěšné operační programy spíše podporovat,“ řekl hejtman Pardubického kraje Radko Martínek. Milena Vicenová vyjádřila pochopení pro obavy a kritiku krajů. „Ukázalo se, že Regionální operační programy mají své místo a podle mého názoru jsou základem kohezní politiky Evropské unie. Rozumím kritice krajů, přestože vím, že situace státního rozpočtu je velmi komplikovaná, byla bych ráda, kdyby se prostředky na kofinancování podařilo nalézt,“ upozornila stála představitelka ČR při EU Milena Vicenová. Zároveň se vyslovila pro zachování Regionálních operačních programů i v příštím programovém období. „Byla jsem u přípravy současných ROPů. Kraje si při čerpání prostředků vedou úspěšně. Je sice naprosto nezbytné snížit v novém období počet programů, ale u regionálních programů by podle mne bylo dobré ponechat jejich současnou strukturu,“ dodala Milena Vicenová.                   Karolina Brennerová vedoucí zastoupení Pardubického kraje v Bruselu