Českotřebovský deník 291/2010 (8.10.)                                  
Jubilejní 50. Jabkancová pouť bude mít  celodenní program  

Jubilejní 50 ročník  Jabkancové pouti  se bude konat dne 20.11.2010 před chalupou Spolku od sv. Kateřiny  U Kostelíčka
 
Program  dne :   8,00 hod  Řetůvanka
                         9,00 hod  skupina Léto
                         9.45 hod  skupina Šutr
                         10,30 hod  skupina Rozladěnci
                         11,15 hod  skupina Volnost
 
vystoupí také mažoretky pod vedením p. Slavíkové
Hlavní program : 13,30 hod – Jabkancoví umělci a skupina Medvědi
Závěr : malý ohňostroj – Johanides
Prodej jabkanců od 6,30 hod , ochutnávka po celý den pouze 1 ks.
Srdečně zveme ! Za vedení Spolku od sv. Kateřiny Eva Motyčková. (fotografie z loňského ročníku)

 

Kam o víkendu:
Mykologické dny v Ekocentru Podorlicko pokračují bohatou výstavou hub, možnost konzultací, mykologická poradna.
Senátorská tlačenka -  Pokus o rekord  na Starém náměstí (předvolební akce)
 
Krytý plavecký bazén má problémy.  

Pro technickou závadu na zařízení, které se stará o kvalitu vody byl bazén uzavřen. Práce na  opravě se provádí,  opravu ale nebude možné dořešit během víkendu, a nelze zatím ani přesně určit termín ukončení odstávky.  jakmile budu znát  celý rozsah problémů  (zřejmě v pondělí) podám další informace, věřím, že příznivé.

Středeční fotbal Pod Jelenicí: bezbranková remíza FK Č. Třebová - Srch 0 : 0 (odložené utkání z 28. 9.)

Zahájena Výstava Fotoklubu Česká Třebová při příležitosti 5. výroči od založení v dubnu roku 2005.

Křest knížky limeriků Jarky Bittla  v kavárničce U Tygra vydařený,  nebylo jediné volné místečko.

Pokračoval VI. ročník Mezinárodního varhanního festivalu  Zdeňka Pololáníka za účasti  patrona fetsivalu. vysztoupil rakouský varhaník Klaus Sonnleitner.

V Klubu Modrý trpaslík se konala benefiční koncert na téma "Postavme školu v Africe". Koncertu předcházela propagační celodenní akce ve speciálním  stánku na Starém náměstí, podobně jako v minulých letech.  Výčet akcí ukazuje, že dnes si mohl opravdu každý vybrat...

Vychází nová publikace Martina Šebely: Parnická textilní továrna.

 Knížku vydalo nakladatelství OFTIS a do knihkupectví se dostala právě ve čtvrtek 7. října Knížka má 184 stran formátu A5 a obsahuje mnoho černobílých fotografií a´t již z výstavby, provozu, tak i bourání a likvidace  řady provozů této parnické textilky.  Knížku lze zakoupit v prodejna DAS Jarmily Dlouhé v Sadové ulici, v knihkupectví Paseka, v Informačním centru města v přízemí radnice a také v prodejně levné knihy a CD v Hýblově ulici poblíž světelné křižovatky. doporučená cena knihy v prodeji je 130 korun.
Jde o další publikaci Martina Šebely, který vydal v oblasti literatury faktu  řadu jiných publikací. naposledy to byla knížka Ze Starého Trávníku,  za kterou autor získal dokonce uznání v podobě udělení regionální  Prémie Miroslava Ivanova za rok 2009. Tuto cenu  udílí Klub autorů literatury faktu a Správa odkazu Egona Ervína Kische při Obci spisovatelů v Praze. Autor převzal diplom na XXV. setkání autorů literatury faktu 22. září 2010 v obřadní síni letohradského zámku. Na  dvoudenní akci, probíhající letos na téma Národní obrození, se dále podílelo Město literatury faktu Letohrad a město Jaroměř - Josefov, rodiště Miroslava Ivanova. Setkání v Letohradě proběhlo pod záštitou Ministerstva kultury České republiky a Pardubického kraje.  
Tisková konference v Letohradě spojí senátorskou kampaň s kampaní komunální.

V úterý 12. října se od 11.30 uskuteční ve Společenském centru Nový dvůr tisková konference. Hlavním tématem bude seznámení se s osobností kandidáta do Senátu Petra Šilara a jeho programem. Dalším účastníkem tiskové konference bude současná úřadující předsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová s aktuální informací o dění v KDU-ČSL, pro tu je již od 9.00 připraven program na Letohradském soukromém gymnáziu v areálu Letohradského zámku. Od 9.30 zde bude mít Michaela Šojdrová možnost besedovat se studenty. Následně proběhne krátká prohlídka této školy a poté se již sejde s dalšími aktéry tiskové konference v restauraci ve sklepě AZYL v Novém dvoře