Českotřebovský deník 292/2010 (10.10.2010)                        
Petice za pořízení nové sochy Jana Pernera pokračuje

Autor petice  Martin Felgr  získal během uplynulého týdne další spolupracovníky a sympatizanty. pro všechny, které uvedené téma petice zajímá a kteří nejsou zcela spokojeni s nově instalovanou sochou Jana Pernera v  nově upraveném přednádražním prostoru uvádím  zjednodušený link na petici: www.martinfelgr.wz.cz/petice.htm. petice zaujala i Orlický deník, který se petici věnoval v článku, který si můžete přečíst ZDE: http://orlicky.denik.cz/zpravy_region/odstrante-hned-sochu-zada-petice20101006.html. Další článek věnovaný tentokrát autorovi petice a jeho záměrům si můžete přečíst na dále uvedené fotokopii článku z Orlického deníku. Vzhledem k tomu, že všichni občané, které uvedený problém zaujal, nemají možnost přístupu na webovou stránku petice na výše uvedené stránce, bude možné petici podepsat také na papíře. Od pondělí 11. října  budou petiční archy k dispozici (bez velké propagace) v prodejně Probit elektro v Nádražní ulici 982 naproti prodejně Sazka u budovy ČD Cargo, případně si zde prázdný podpisový arch vypůjčit a zpět jej odevzdat, chtějí-li autorovi petice pomoci..
 
Určitou zajímavostí je jistě i to, že  se Martinu Felgrovi pomocí internetu podařilo vyhledat jakéhosi Jakuba Čížka z Brna, který je vzdáleným žijícím příbuzným stavitele železnic Ing. Jana Pernera. "Zatím se k celé soše vyjadřuje zdrženlivě, ale mám přislíbeno, že se na příšeru přijede podívat," říká o svém objevu Martin Čížek. O dalším vývoji petice budeme informovat.        
                                                                              Milan Mikolecký
 
100 let od narození Čeňka Kapouna. (* 18.11. 1910, 9+ 4. 12. 1968)  

Pocházel ze železničářské rodiny, bydlel na ve Skuhrovské, nyní Lidické ulici, měl ještě dva starší bratry. Původně se vyučil truhlářem, ale jeho zálibou a velkým koníčkem byla hudba. Její další studium mu však nebylo umožněno. Na housle se učil hrát u p. Kyrala na Parníku a s jeho synem Vilémem, pozdějším hudebním skladatelem, se velmi dobře znal. Zájem o hudbu ho neopustil po celý život. Mimo housle uměl hrát ještě na další hudební nástroje.
Pracoval v lokomotivním depu. V padesátých a šedesátých let letech byl předsedou estrádního odboru závodního klubu ČSD a tato práce ho velmi bavila. Pravidelně zajišťoval program estrád a Silvestrů v Národním domě,  na všech těchto akcích zajiš´toval jejich režii.  Jeho největším úspěchem bylo uvedení operety "Mamzelle Nitouche", jejíž uskutečnění bylo poměrně velkým soustem. Na zajištění hudby a nácviku spolupracoval s Dobromilem a Jiřím Keprtem, herecké obsazení zajistil hudební soubor Hýbl. pamětníci dodnes    rádi vzpomínají na dobré obsazení jednotlivých postav a zdárné provedení představení, které muselo být pro velký zájem několikrát opakováno.
Čeněk Kapoun se také zapojil i do sportovní činnosti v DTJ i v Sokole. Od prvopočátku byl také platným pomocníkem při pořádání prvních ročníků Jabkancových poutí u Kostelíčka. pomáhal při skládání různých básni, písní a výstupů, spolupracoval s Čenkem Hamplem (byl jeho bratrancem) s Oldou Bittlem, Karlem Tomešem a dalšími. Zajišťoval i program pro akce pořádané v rámci družební spolupráce s obcí horní Lhota a Svit. byl třebovským patriotem, velmi čestný a skromný při své vlastní prezentaci. Důchodu se nedočkal, zemřel ve svých 58 letech. 
                                                                                   S vděčností vzpomíná dcera Hana Venclová (rozená Kapounová)
 
Výsledky z přípravných zápasů v ledním hokeji

3.Třídy (2002) minihokej     HC Choceň - TJ Lokomotiva Česká Třebová    4 : 6
3.Třídy (2003) minihokej     HC Choceň - TJ Lokomotiva Česká Třebová  16 : 3
Mladší žáci:  TJ Lokomotiva Česká Třebová - HC Litomyšl 14 : 1                                             Radko Jasanský
 
II. národní hokejbalová liga - zápasy ze soboty 09.10.2010 

SK Holcim Prachovice - 1.HBC Svitavy 2:11   (0:5,2:3,0:3)
Střely: 15:38, vyloučení: 7:8, využití přesilovek: 2:4, oslabení: 0:0
HC Jestřábi Přelouč B - HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice B 0:6   (0:1,0:1,0:4)
Střely: 26:31, vyloučení: 2:3, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:1
Ježci Heřmanův Městec B - HBC Jokerit Chrudim 5:3 (1:2,3:1,1:0)
Střely: 33:32, vyloučení: 7:5, využití přesilovek: 0:2, oslabení: 0:0
SK OEZ Testa Letohrad B - TJ Lokomotiva Česká Třebová 1:9   (0:2,0:3,1:4)
Střely: 19:27, vyloučení: 6:8, využití přesilovek: 0:2, oslabení: 0:2
HbC Chlumec nad Cidlinou - NA Rangers Hronov 2:3 ss (1:0,1:0,0:2)
Střely: 18:18, vyloučení: 10:10, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0
 
TABULKA SOUTĚŽE - 2.NHbL - VÝCHOD - základní část 2010-2011

Poř. Název týmu Z V VP R P Skóre B
1. NA Rangers Hronov 7 5 2 0 0 64:20 19
2. TJ Lokomotiva Česká Třebová 6 6 0 0 0 33:13 18
3. HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice B 6 3 2 0 1 36:15 13
4. 1.HBC Svitavy 7 3 0 1 3 27:19 10
5. HBC Jokerit Chrudim 7 3 0 1 3 29:25 10
6. Ježci Heřmanův Městec B 7 3 0 0 4 18:37 9
7. HbC Chlumec nad Cidlinou 6 2 0 2 2 24:20 8
8. SK OEZ Testa Letohrad B 6 2 0 0 4 24:31 6
9. HC Jestřábi Přelouč B 6 1 0 0 5 9:30 3
10. SK Holcim Prachovice 6 0 0 0 6 7:61 0
 
Den prevence na Železniční poliklinice se blíží

Nechat si zdarma zkontrolovat svá mateřská znaménka či hladinu cholesterolu v krvi budou moct všichni zájemci ve středu 13. října od 13.00 do 17.00 hodin v Poliklinice Česká Třebová (dříve Železniční), která je členem skupiny AGEL. Poliklinika pořádá akci pod názvem „Den prevence“, v rámci které vyzývá všechny zájemce, aby nepodceňovali prevenci, a nabízí bezplatně řadu zajímavých vyšetření. Všichni zájemci si budou moct nechat změřit hladinu cukru a cholesterolu v krvi a krevní tlak.  Kromě toho si mohou všichni zájemci v rámci akce „Den prevence“ nechat změřit průchodnost tepen dolních končetin. Právě porucha prokrvení dolních končetin bývá často označována za jednu z nejzávažnějších civilizačních chorob.Pro muže je mimo jiné připravena také sonografie prostaty. Smyslem všech bezplatných vyšetření je přispět k prevenci a včasnému záchytu závažných onemocnění. Například vysoký krevní tlak přispívá ke kornatění tepen, jehož důsledkem může být i cévní mozková příhoda. Dokud však nenastanou komplikace, převážná část lidí si vůbec nemusí všimnout, že nastal nějaký problém.
 
Open Days 2010 a plenární zasedání Výboru regionů v Bruselu

V Bruselu byl ukončen 8. ročník OPEN DAYS - Evropský týden regionů a měst, který se letos se konal ve dnech 4. – 7. října 2010. Během těchto čtyř dnů se upořádalo 130 seminářů a konferencí, věnující se tématům jako zelená ekonomika či územní spolupráce, hlavní pozornost však upoutávala otázka směřování regionální politiky po r. 2013 a naplňování cílů Strategie Evropa 2020 a roli regionů v této záležitosti. „Regionální investice, uvážlivé a cílené financování našich regionů, je klíčem k tomu, aby se Evropa dostala z krize. Musíme naše regiony připravit na celosvětovou konkurenci, v níž si už nekonkurují země, ale kontinenty,” řekl na zasedání Výborů regionů komisař pro regionální politiku Johannes Hahn.  Konání Open Days 2010 bylo i příležitostí pro Pardubický region k prezentaci vlastních zájmů a představení stanovisek pardubického regionu k diskutovaným tématům. Delegace Pardubického kraje, v čele s hejtmanem Radko Martínkem, měla během čtyř dnů možnost setkat se s několika významnými aktéry na poli regionální a rozpočtové politiky Evropské unie. Mezi hlavními to byl zástupce ředitele generálního ředitelství pro regionální politiku Michel Pasca-Raymondo, se kterým hejtman Pardubického kraje debatoval nad budoucností kohezní politiky a současným stavem čerpání operačních programů v České republice. Další jednání o budoucnosti rozpočtu EU vedl pan hejtman s členy Evropského parlamentu, stálou představitelkou ČR při EU Vicenovou či velvyslancem ČR v Belgii Müllerem.      Klíčovou událostí byla konference na téma: "Podpora inteligentního a udržitelného růstu podporující začlenění: výzva pro všechny evropské regiony", kde hejtman Radko Martínek vystoupil se svým příspěvkem o možnostech budoucího směřování kohezní politiky, za účasti komisaře pro regionální politiku Johannese Hahna, či předsedkyně Výborů regionů Mercedes Bresso.
Ve stejných dnech konání OPEN DAYS, proběhlo plenární shromáždění Výboru regionů, kterého se zúčastnil náměstek hejtmana a řádný člen Výboru regionů za ČR Roman Línek. Plenární shromáždění se zabývalo tím, jak mohou místní a regionální opatření v oblasti životního prostředí, změny klimatu, politiky soudržnosti a širokopásmového internetu směřovat ke strategii Evropa 2020 pro inteligentní a udržitelný růst podporující začlenění. Zasedání Výboru regionů potvrdilo, že politika soudržnosti hraje klíčovou roli při uvádění cílů strategie Evropa 2020 do praxe, přičemž jejím hlavním účelem stále zůstává snižování rozdílů mezi regiony. V návaznosti na podpis Memoranda o porozumění týkající se spolupráce při opatřeních v oblasti klimatu, vyzval rovněž Výbor regionů Evropské unie kraje a města, aby věnovaly více úsilí boji proti změnám klimatu a přijaly konkrétní opatření boje proti změnám klimatu. Nejdiskutovanější se však stala otázka budoucího složení Výboru regionů. Podle Lisabonské smlouvy nesmí počet členů Výboru regionů pro další období překročit hranici 350 (dnes je 344). Tuto situaci, kdy se s uvažovaným rozšířením Evropské unie budou muset některé členské země vzdát svých současných míst pro své národní delegace, využily velké země k tomu, aby už dnes se zvýšil počet zástupců velkých zemí na úkor zemí středních (jako je ČR) a následně při rozšíření by zákonitě došlo k dalšímu snížení počtu zástupců a tedy i vlivu, středních a menších zemí EU. Rok pracovala 27 členná komise, kde Českou republiku zastupoval Roman Línek.  „Doporučení ad hoc komise Výboru regionů na kterém jsem se osobně s kolegy z Irska, Nizozemí, Rakouska, Slovenska a i dalších podobných zemí úzce podílel, jednoznačně doporučilo zachovat stávající stav a snižování počtu zástupců řešit až s vlastním rozšířením. To znamená, že i po rozšíření o Chorvatsko, Island a Makedonii zůstane České delegaci všech 12 křesel a teprve s přijetím Srbska by náš počet klesl na 11“, komentuje Línek. Přesto větší země, Německo, Francie ale i Itálie, Španělé a Poláci na plénu prosazovali změnu stanoviska. Navrhovali zvýšit například počet německých zástupců z 24 až na 39 a naopak radikálně snížit vliv zástupců středních a menších zemí. „Jsem rád, že výsledně zavládl ve výboru zodpovědný duch a hlasy 153 proti 101 byl potvrzen náš původní návrh zpracovaný ad hoc komisí. Ten vychází jak z dosavadní praxe, tak respektuje text Lisabonské smlouvy. Pro mne osobně to byla velká zkušenost i ze zákulisních jednání, kdy jsme jako země, kterých se možné snižování mohlo týkat, dokázali společně přesvědčit takové země jako je Rumunsko, aby nám pomohli prosadit správnou filosofii. EU není o tom, že se 2 - 6 největších zemí dohodne a ostatní to v podstatě musí přijmout“, uzavírá svůj komentář Roman Línek.
Karolína Brennerová,  Renata Černilovská

Boj o záchranu nádraží se nevede jen v Ústí nad Orlicí, ale třeba také ve Stuttgartu, a už pěkně dlouho. vše se dočtete ZDE