Českotřebovský deník 293/2010 (12.10.)                               
Zájemci si mohou nechat změřit průchodnost svých tepen   

Česká Třebová (11. října 2010) – Všichni zájemci v České Třebové si mohou nechat změřit průchodnost tepen dolních končetin. Ve středu 13. října bude v České Třebové v Lékárně U nádraží na Bezručově náměstí probíhat měření tzv. AB indexu, jenž upozorňuje na případné riziko onemocnění ischemickou chorobou dolních končetin.
Akce je součástí dlouhodobého projektu zachycení a účinné léčby této choroby, která patří k nejzávažnějším civilizačním onemocněním. „Naším cílem je zvýšit povědomí o této nemoci, kterou trpí až desetina české populace. V prvním stádiu přitom ICHDK nemá žádné viditelné příznaky, proto většina nemocných o ní ani neví. Svou závažností je přitom plně srovnatelná se srdečním infarktem,“ uvedl Ladislav Pavlík, tiskový mluvčí farmaceutické společnosti, která akci ve spolupráci s lékárnou pro veřejnost pořádá. Vyškolený personál bude v lékárně po celý den měřit všem zájemcům na speciálním přístroji AB index, který označuje průchodnost tepen dolních končetin ve vztahu k průchodnosti tepen horních končetin. Právě zanášení tepen dolních končetin je příčinou ICHDK. Odborníci zájemcům přímo na místě podají o tomto onemocnění podrobnější informace.
 
Úplná  uzavírka silnice II/358 na Litomyšl prodloužena do 17. 10.,  částečná pak bude až do 7. listopadu. 

Městský úřad Litomyšl, odbor dopravy vydal další rozhodnutí o prodloužení úplné uzavírky silnice, které mělo skončit již 10. října. Po shlédnutí prací na konci září jsem něco takového předpokládal. Přes zlepšení počasí  nebyly práce na pokládce finální živičné vrstvy dokončeny. Opravovaný úsek má délku 2 km, objížďka má délku 12 km.  Při částečné uzavírce bude provoz řízen semafory opravovaný úsek bude mít vždy délku cca 50 metrů. Podrobněji ZDE
 
Rodilý mluvčí (VŠ) z Australie a Anglie v České Třebové

Nabízíme výuku angličtiny. Intenzivní, zábavné, efektivní metoda. Výuka pouze v listopadu. Pro děti, důchodce a handikep. - výrazná sleva. Rezervace: 773 - 157 - 411 (SMS)  mgr. Raphael 
 
Hokojebalová extraliga staršího dorostu: Česká Třebová doma opět nepokořena

K odloženému zápasu přijel do benátské arény soupeř HBC Autosklo H.A.K. Pardubice.  Pardubice i Česká Třebová si mají v této kategorii co oplácet. Tím pádem se čekalo utkání na ostří nože.
 
TJ Lokomotiva Česká Třebová – HBC Autosklo H.A.K. Pardubice 5:3
Oslabení domácí kohouti se drželi taktiky, že nejlepší obrana je útok. Pustili se do soupeře s vervou opravdu kohoutí. Čas 1:18 střílí Jirmásek a doráží Štěpán Švec,  je to 1:0. Další útok, další gól, čas 2:13, je důrazný Honza Jílek a Lokomotiva vede 2:0. Hostím bylo ještě hůř, když v čase 4:33 využil přesilovku  Tomáš Bělka po přihrávce Jílka.  Hosté byli jako ve zlém snu. 7:26 jim nezbývalo nic jiného, než se dívat na průnik Matěje Švece, který nekompromisně upravil na 4:0. Když ve čtrnácté minutě (13:43) upravoval kapitán Michael Mrštný již na 5:0, zdálo se být rozhodnuto.
Druhá třetina smazala výkonnostní rozdíl obou týmů. Domácí polevili a hosté zabrali. Poměr střel 5:6 vypovídá o mnohém. Nicméně nová posila v brance Kohoutů – Držmíšek, držel dál míčky a nulu.
Že se pasivita nevyplácí, to ukázala poslední třetina. Třebovští přestali hrát a borci s koněm na hrudi postupně stahovali – 34:08 – Spáčil snižuje na 5:1 a za čtyři minuty na to nejlepší hráč soupeře Cempírek -38:38 – 5:2. Drama připustili domácí v oslabení, kdy skóroval Jirka Kasal, 5-3. To však bylo vše co hosté do konce utkání stihnuli a museli se sklonit před lepšími kohouty.
Díky tomuto vítězství se Česká Třebová vrátila na čelo tabulky a to i přes to, že má o zápas méně než její pronásledovatelé.
Autor: Kamil Švec
 
Hokejbalová extraliga staršího dorostu Kohouti zdolali úřadujícího mistra - sobotní zápas

9.10. 2010 pokračovala v České Třebové dalším zápasem extraliga staršího dorostu. Domácí hráče čekal loňský vítěz extraligy SK Jihlava. Očekával se neúprosný boj o další extraligové body.
 
TJ Lokomotiva Česká Třebová – SK Jihlava    6:2
Od začátku zápasu bylo jasné, že hraje loňský mistr z Jihlavy s letošním lídrem soutěže. Žádný z týmů nechtěl udělat chybu a pustit tím soupeře do vedení. V každém případě měli domácí více ze hry a na loňského vítěze mírně tlačili. Třebovský tlak vyústil  ve vedoucí branku v čase 9:11, kdy skóroval Jílek po nahrávce Hejtmánka. To byl impuls k otevření stavidel ofenzívy domácích. Loňské mistry kohouti drtili - 11:48 Hejtmánek po přihrávce Hynka a benjamínek David Mrštný -12:31 za asistence Jiřího Kudlíka zvyšoval již na 3:0, tak skončila první třetina. Ve druhé třetině pokračoval tlak domácích, který vyústil ve vedení 4:0 po kombinaci Štěpána Švece, který našel nádherně Jakuba Vostrčila – čas 20:03. Náskok domácí poněkud ukolébal, a tak v čase 23:12 korigoval stav na 4:1 Javorka. Kohouti však nenechali nikoho na pochybách, že chtějí všechny tři body, když využili přesilovku gólem Vostrčila po nahrávce Hejtmánka – čas 26:44 stav - 5:1. Třetí třetina se dohrávala již jen z povinnosti. Třebovští kohouti měli zápas jasně pod kontrolou, což potvrdil brankou v přesilovce  Hejtmánek, asistence Štěpán Švec – čas 39:13. Dál nebylo již co řešit.  K ojedinělé  akci se hosté dostali ještě v čase 43:20 a dokázali tak korigovat na 6:2 brankou Andrleho. Výhra nad Jihlavou drží Českou Třebovou v boji o přední místa v tabulce extraligy staršího dorostu.
Autor: Kamil Švec