Českotřebovský deník  297/2010 (15.10)                               

Změny v Evangelické církvi

Ve farním sboru českobratrské církve evangelické v České Třebové došlo k výměně faráře. K 30. září 2010 odešel po dvanácti letech služby v České Třebové do trvalého důchodu farář Jaroslav Nečas. Členové sboru se s ním rozloučili po bohoslužbách v neděli 26. září a staršovstvo po své schůzi dne 27. září. Manželé Nečasovi však z České Třebové neodcházejí a zůstávají členy sboru. Na místo kazatele byla zvolena na dobu od 1. října 2010 do 30. září 2015 farářka Debora Hurtová. Slavnostní instalace farářky Debory Hurtové se uskuteční v evangelickém kostele na Trávníku  v neděli 14. listopadu v 15.00 hodin. Po řadě mužů je farářka Debora Hurtová první ženou na místě kazatele českotřebovského sboru. Přesto, že je to její první farářské místo, má za sebou již i zkušenosti ze zahraničí. Během studia teologie na pražské Evangelické teologické fakultě vycestovala na roční studijní pobyt do norského Oslo, tam také o dva roky později absolvovala měsíční praxi na sboru. Svůj vikariát - což je povinná roční praxe pro každého, kdo se chce stát farářem - absolvovala na sborech v Hronově  a Broumově.                                                                             Josef Němeček
 
Sbírce Postavme školu v Africe

Sbírku v našem městě pořádala společnost Člověk v tísni ve spolupráci s osmým oddílem Junáku z České Třebové.
Vybráno bylo celkem 16.481,- Kč.
Mají se prodávat lístky do kina Svět také v informačním centru města?

Tento problém se v současné době řeší dokonce až v radě města. Než budeme odpovídat na otázku, je třeba nejdříve napsat, jaká je situace v současnosti.  Vstupenky  na promítané filmy v kině Svět se prodávají v pokladně kina (v Kulturním centru) s tím, že tak lze učinit až jeden měsíc před představením (pokladna je otevřena vždy večer  hodinu před  vyhlášeným představením, navíc lze vstupenky rezervovat na internetu nebo v městském infocentru (ne však zakoupit). Po rezervaci je třeba vstupenky  zaplatit v  pokladně kina Svět. Tento systém je takto zaveden proto, že  na řadě filmových představení se nesejde na projekci potřebný počet diváků a pak je třeba peníze za zakoupené vstupenky vracet, což by v případě kooperace s další pokladnou v infocentru přinášelo zbytečné problémy.  Starost o vstupenky vzniká pouze při projekci některých vyhlášených trháků, v poslední době jím byl např. filmový příběh  o Kajínkovi.  To se však nestává každý den.  Zavést prodej mimo KC je jistě možné, ale pokud by mělo komplikovat situaci, je i další varianta: ponechat prodej vstupenek pouze v KC, ale rozšířit prodejní čas:  prodávat vstupenky (alespoň dočasně na zkoušku) ještě z kanceláře KC  např odpoledne od 14 - 16 hodin, kdy chodí lidé z práce. Praxe by ukázala, zda se to využívá či nikoliv a podle výsledku pak udělat další rozhodnutí.
Poděkování.

Ráda bych touto cestou poděkovala Orlickoústecké nemocnici - oddělení ARO a chirurgie, zde všem lékařům i sestřičkám, dále obvodnímu lékaři MUDr. Šmídlovi a paní MUDr. Fialové z interního oddělení za vzornou a obětavou péči o mého manžela Bohumíra Simona.  Jana Simonová
 
Poděkování. 

Děkujeme všem, kteří nám projevili soustrast a vyjádřili podporu v této pro nás těžké chvíli nenahraditelné ztráty pana Jana Jány. Velmi děkujeme členům hasičských sborů za vzdání poslední pocty zesnulému a všem zúčastněným za květinové dary a kondolence. Zarmoucená rodina .
 
Kosmetické studio Táňa Vás zve na Den otevřených dveří 23.11.2010  od 14,00 do 19,00                                                    

Čeká vás seznámení s nabídkou služeb
Nová řada léčivých produktů z konopí
Typy na vánoční dárky a dárkové poukázky
Občerstvení
Ochutnávka vysoce kvalitních Bzeneckých vín z  ,,Osobní vinotéky“
Vína jsou pro svoji kvalitu  určena pro vinotéky a vybraná gastronomická zařízení.
Těším se na setkání  Táňa                                        
Kosmetické studio Táňa  Víta Nejedlého 1199 Česká Třebová
www.studiotana.cz   tel.  776 793 552
 
Odměna nezúčastněným, potrestání zasloužilých?
Richard Pešek, starosta města Ústí n.O.: "Opravit budovu je strašně málo. Nutnost je zachovat projekt přestavby nádraží, vybudovat parkoviště, výrok ministrů nicméně považuji i za svoji zásluhu."  Prý myšlenku prosazoval u  náměstků SŽDC - Tak píše MFDNES. Ovšem pak je otázka, kdo inicioval v ústeckoorlickém zastupitelstvu hlasování o tom, že město  pro nádražní budovu nemá využití, že ji nepotřebuje, nechce a žádá demolici? .

Anonymní letáky, ničení poutačů

Orlickoústecko - Pomlouvačné anonymní letáky se měly včera objevit v některých vesnicích na Orlickoústecku. Na mušku si jejich autoři vzali kandidáta na senátora Petra Šilara, jehož jméno je spojováno s Jiřím Čunkem.
"Osobně jsem je ještě neviděl, byl jsem ale telefonicky informován o tom, že měly být mimo jiné šířeny ve Verměřovicích," řekl včera dopoledne Deníku Petr Šilar. Jak dodal, mrzí ho, že se předvolební kampaň nevede férově."Nejde jen o letáky, někdo také likvidoval v uplynulých dnech mé předvolební poutače, velké "plachty", které byly navíc umísťovány na plotech, tedy na soukromých pozemcích našich příznivců. To, že se strhávají plakáty a jsou přelepovány jinými kandidáty, je už úplně běžné, to už ani nechci komentovat. Osobně to celé považuji za ubohost, není to férové soupeření stran a názorů. Ale nerozhoduje jen kampaň, což se nakonec ukázalo při posledních dvou volbách, kdy strany zaplatily obrovské miliony a výsledek se nedostavil. O výsledku voleb určitě nerozhoduje to, jestli budu mít na plakátu vypíchané oči," prohlásil.
Podle článku v orlickém deníku  dne 15.10.2010  na str. 10 (Orlicko - u nás doma (ký)
 
Lázně Bohdaneč - oživení městské lokality místními nazývané Ráj

se po devíti měsících stavebních prací dočkali obyvatelé jediného lázeňského města v Pardubickém kraji. V Lázních Bohdaneč se dnes po poledni otevřelo revitalizované náměstí Bratranců Veverkových včetně částí ulic Pernštýnská, Spojovací, Dukelská a J. Žižky.
Projekt, na který město získalo z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod dotaci přesahující 53 milionů korun, se dotkl také toku Rajská strouha. „Těší mě, když mohu přihlížet ukončení nějakého projektu, který zvelebuje infrastrukturu v obcích a městech, protože vytváří lepší prostředí pro život, tak jako v Lázních Bohdaneč,“ řekl europoslanec Oldřich Vlasák, předseda Svazu obcí a měst České republiky. V centru lázeňského města se také obnovila zeleň, vznikly nové travnaté plochy s rozvodem umělých závlah, vybudovaly se stezky pro pěší a pro cyklisty a také kolonáda, rekonstruovaly se komunikační sítě i autobusové nádraží.
Stavbu ocenil během slavnostního otevření i pardubický hejtman Radko Martínek: „Nádraží jsou vždycky jakousi vstupní branou do města. A do Lázní Bohdaneč se teď bude všem lázeňským hostům vstupovat o mnoho lépe než kdy dřív. Až se trávníky a stromy zazelenají a Rajská strouha se skutečně stane rajskou, potom bude radost se v tomto městě léčit i žít.“  
Základní údaje stavby Lázně Bohdaneč - Ráj
Prioritní osa 2: Rozvoj městských a venkovských oblastí  Oblast podpory: 2.3. Rozvoj venkova  Doba realizace 4. leden 2010 až 13. prosinec 2010 Místo realizace Lázně Bohdaneč   Celkové způsobilé výdaje 59 225 729,00 Kč   Z toho dotace RR (EU + státní rozpočet) 53 299 661,00 Kč   Z toho dotace EU 48 978 066,86 Kč  Text: Eva Jouklová, tisková mluvčí RRS NUTS II Severovýchod a Magdalena Navrátilová, tisková mluvčí Pardubického kraje
Všimněte si ovšem také výše přiznané dotace a porovnejte s Českou Třebovou.  U nás jsme museli vždy asi polovinu dotace doplatit, v Bohdanči (a také i jinde) stačilo jen cca 10%.
V úterý 143. října mohli zájemci využít mezi Chrudimí a Pardubicemi mimořádnou akční nabídku a vyzkoušet vlaková spojení mezi těmito městy za jednu korunu. „Cestovat se zpáteční jízdenkou za jednu korunu mohou zájemci kdykoliv 13. října kterýmkoliv spojem mezi Pardubicemi a Chrudimí. Stačilo si v tento den zakoupit u pokladních přepážek Českých drah (ČD) v Pardubicích, Pardubicích -Rosicích nad Labem nebo Chrudimi zpáteční jízdenku za 1 korunu a vyrazit vlakem například do práce, školy, k lékaři nebo třeba jen za zábavou. Jízdu vlakem si vyzkoušel i hejtman Pardubického kraje Radko Martínek.
 


Přeshraniční spolupráce zřejmě dostane novou podobu 

Trinacionální grémium Žitava jednalo ve středu 13. října  v sále Rady Pardubického kraje. Zástupce Pardubického,  Královéhradeckého, Libereckého kraje, Dolnoslezského vojvodství a Svobodného státu Sasko čekaly odborné bloky zaměřené na dopravu, regionální rozvoj, cestovní ruch a  životní prostředí.  Diskutovali také o existenci grémia ustanoveného před pěti lety.
Za předsedající region, Pardubický kraj, který se v letošním roce staral o přípravu a organizaci pracovních skupin, účastníky konference pozdravil hejtman Radko Martínek. „Věřím, že budou  naplněny představy a cíle, s nimiž bylo grémium před pěti lety iniciováno ministerským  předsedou Saska,“ řekl hejtman.  „Mám na mysli především posílení pozice a významu příhraničního prostoru ve střední Evropě nebo odbourávání administrativních bariér,“ sdělil Radko Martínek v úvodu zástupcům státní správy a samosprávy z čČeska, Polska a Německa.   Na trinacionálním grémiu, které bylo ustanoveno pro přeshraniční spolupráci tří českých krajů, polského Dolnoslezského vojvodství a německého Saska v roce 2006, se hovořilo o další existenci seskupení. Zazněly návrhy na svolání společného fóra v případě, kdy se objeví téma zajímavé pro všechny zúčastněné strany. Takovým byla například přednáška o tvorbě map ohrožených oblastí povodí Labe prezentovaná odborníky na životní prostředí Krajského úřadu Pardubického kraje. Zahraniční účastníci si velmi považují platformy, kde si vyměňují názory a předávají zajímavé nápady, proto by rádi pokračovali v setkávání, byť na jiné bázi. Vedení Pardubického kraje zváží přínos grémia a písemně sdělí svůj názor. 
Dotčené území:  Příhraniční území samosprávných celků na straně ČR krajů Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického (NUTS II), na straně Polské republiky Dolnoslezské vojvodství a na straně Spolkové republiky Německo Svobodný stát Sasko.
 
Basketbalové krajské derby pro nováčka

 Vhozením míče zahájil ve středu 13. října druhé kolo nejvyšší české basketbalové soutěže Mattoni  NBL hejtman Pardubického kraje Radko Martínek. Středeční východočeské derby celků BK JIP Pardubice - Basketbal Quanto Svitavy  skončilo  rozdílem 35 bodů pro nováčka soutěže (95:60). Hejtman Martínek podpoří svitavské hráče v odvetném utkání, které se koná na domácí půdě začátkem prosince. Již tuto sobotu se chystá na zápas do Svitav, kde se utká domácí tým   s favorizovaným Prostějovem.