Českotřebovský deník 298/2010 (17.10.)                               
Probíhají první povolební vyjednávání, názory zástupců volebních stran zkoumá také OIKTV a další média.                     

Spokojenost s výsledkem voleb projevili jistě Nestraníci a především ČSSD. Ta se stala i v komunální politice v našem městě reálnou politickou silou, která se může opřít o velkou podporu voličů. Právě nové hlasy pro ČSSD způsobily propad hlasů pro další strany.   Až tak velkou spokojenost se třemi získanými mandáty nemají zástupci Koalice pro Českou Třebovou a jistě ani v ODS, která šla do předvolební kampaně sebevědomě, ale s nedostatkem osobností. Možná také doplatili na to, že v minulém období byli zástupci ODS jen málo viditelnými členy rady města s nevyhraněnými vlastními názory.  Volební výsledek  Strany soukromníků a KSČM odpovídá předem stanoveným očekáváním.

Volební účast v České Třebové byla pod průměrem republiky, kterou však nahoru vytáhly především malé obce. Malá volební účast pak ve spojení s malým počtem kandidujících volebních stran  a volebním výsledkem současně může znamenat určitě  i spokojenost voličů v České Třebové s dosavadním vývojem města. Každá nespokojenost totiž zákonitě burcuje další nové voliče a zvyšuje tím volební účast i vznik nových seskupení. To přesně se stalo např. v sousedním Ústí nad Orlicí, kde dosavadní vládnoucí hegemon - ODS vyhořela a  nová volební strana  Oušťáci přemaluje tamní radnici, nyní na jednáních hledá partnery, kteří by chtěli spolu s nimi realizovat novou komunální politiku ve městě Ústí nad Orlicí.

Jaký je očekávaný vývoj  v České Třebové?  Do poloviny týdne budou probíhat separátní rozhovory mezi jednotlivými zástupci stran v zastupitelstvu, pak lze očekávat potvrzení budoucí radniční koalice a sepsání podmínek pro společné působení v radě města. Situaci v našem městě považuji za stabilní a předvídatelnou, takže by tato jednání mohla probíhat poměrně rychle bez zdržování. Možností na vytvoření koalic je však hodně, nemá cenu je ani vypisovat.. Podle mého názoru mají význam jen ty, ve kterých budou společně působit  dvě strany s nejsilnějším volebním výsledkem. První ustavující jednání nového zastupitelstva  by se tedy mohlo uskutečnit  brzo po potvrzení volebních výsledků.

Předvolební kampaň v České Třebové - jaká byla?  Mediální vystupování  zástupců volebních stran považuji za korektní, nezaznamenal jsem  kampaň negativní ani napadání jednotlivců na kandidátkách. Strany se snažily představit své volební programy, některé také své (třeba méně známé) kandidáty podrobněji, ODS sáhla k doporučování své kandidátky od osobností  své strany nebo zástupců z regionu, byly využity plakátnice i tzv. horizonty na sloupech veřejného osvětlení. Zástupci stran dostaly možnost odpovědět na stejné otázky pro OIKTV a pro Orlický deník a distribuovaly vlastní propagační materiály.

Kuželkáři remizovali v I. lize v Náchodě  4 : 4

Výsledkový servis
KK Konstruktiva Praha - KK Slavoj Praha 2:6 3391-3412 (10,5:13,5)
TJ Spartak Přerov - KK PSJ Jihlava 2:6 3426-3536 (11,5:12,5)
TJ Sokol Luhačovice - TJ Valašské Meziříčí 7,5:0,5 3596-3383 (18:6)
SKK Primátor Náchod - TJ Loko. Česká Třebová 4:4 3382-3360 (15:9)
TJ Jiskra Kovářská - TJ Sokol Husovice 2:6 3187-3301 (7,5:16,5)
KK Moravská Slávia Brno - TJ Centropen Dačice 6:2 3448-3418 (15,5:8,5)
 
SKK Primátor Náchod 3382 4:4 3360 TJ Lokomotiva Česká Třebová (15:9)

PECOLD Pavel 554 2:2           573 PODZIMEK Martin
STRAKA Roman 566 2:2        595 HETYCH Jiří
MAJER Tomáš 523 2:2            554 VYMAZAL Pavel
BERÁNEK Ladislav 577 3:1    529 ŠNEJDAR Miroslav
NĚMEC Jiří 576 4:0                 502 HÝBL Miloslav
SOBČÁK Ondřej 586 2:2       607 JIROUŠEK Pavel

Derby v Náchodě, kam zajížděli v tomto kole hráči Lokomotivy České Třebové bylo hodně vyrovnané a náchodští hráči vybojovali bod až v samotném závěru utkání, kdy využili herního výpadku hostujícího Miroslava Hýbla. Po celé utkání měli jinak navrch hostující hráči, kteří získali ze hry čtyři body. Domácí šli do vedení na kuželky až dvě dráhy před koncem a tento nepatrný náskok udrželi až do konce. Jedinou šestistovku v utkání pokořil hostující Pavel Jiroušek výkonem 607 poražených kuželek. V tabulce poskočila Lokomotiva na 4. místo tabulky.