Českotřebovský deník 301/2010                                             
Tři sestry - drama A.P. Čechova  představilo tragikomický svár mezi životní realitou a sny

Vrcholné drama jednoho z nejvýznamnějších světových autorů pro divadlo. Na příběhu sester Prozorovových Olgy, Iriny, Máši a jejich bratra Andreje, které osud zavál do malého provinčního městečka, Čechov sugestivně zachycuje období konce 19. století se všemi protiklady. Sestry touží přestěhovat se do Moskvy, kde prožily své dětství. Jejich životní podmínky se však natolik mění, že sourozenci ztrácejí možnost realizovat svoje plány. Bratr Andrej se ožení s měšťačkou Natašou a postupně se smiřuje se svým bezperspektivním osudem i Olga. Tragicky končí láska Iriny a barona Tuzenbacha, neradostný je Mášin rodinný život. Tyto matné «krásné duše» samy sebe zošklivují drásavou výčitkou, že neumějí užitečně žít. Na jejich stescích a trýznivé bezmocnosti Čechov dokáže umělecky zobrazit nejen celou etapu vývoje ruské společnosti, ale i celou etapu vývoje lidstva. Proto si jeho hra dodnes uchovává svou životnost. Jednoduchý děj gradující až k napětí blížící se katastrofy rámcují vnitřní konflikty psychologicky propracovaných postav, srážky mezi skutečnými a domnělými hodnotami. Důležitou úlohu hraje lyrizmus. Jednotlivé detaily, výroky i celková atmosféra děje mají úžasný symbolický charakter a dodávají mimořádný zevšeobecňující a nadčasový ráz jedné z nejlépe napsaných her světové divadelní literatury.  Představení městského divadla Brno bylo do divadelního předplatné v České Třebové zařazeno dodatečně po odřeknutí divadla v Řeznické Praha. Představení trvalo téměř tři hodiny, bylo náročné pro herce i diváky a vrátilo nás  zpět do doby před 100 lety.  Ukázalo, že mnoho problémů lze pochopit i po tak dlouhé době od napsání tohoto dramatu. Čechov byl oblíbeným autorem na středních školách po dlouhá léta. Střední a starší generace  rozuměla víéce než ti mladší. Hráli vynikající herci a měli to opravdu náročné... Hra měla premiéru 30. 5. 2009 v Brně. (mm)
 
SKI KLUB Česká Třebová - nábor dětí ve věku 5 - 8 let.

Zájemci o sjezdové lyžování mohou své děti přihlásit u trenérů Hicklová Zdeňka / tel. 723012338/, Dostál Oldřich / tel. 722593784/, nebo na adrese Česká Třebová, Grégrova 78 /skiservis/. Zde získáte informace o podmínkách členství ve SKI KLUBU.  Předpokladem členství ve SKI KLUBU je, že dítě již zvládlo začátky lyžování. Vaše dítě bude po odborné stránce vedeno k získání a prohloubení techniky jízdy a k bezpečnému zvládnutí nástrah lyžařských svahů.  Ski.do
 
V Hliníkách bude opět pršet!  

Klub Hliníky pořádá turnaj v karetní hře "Prší". Turnaj je určen všem dívkám od 15 let, maminkám, babičkám, tetičkám, sousedkám, kamarádkám, přítelkyním atd.
Kde: Spolková chata Hliníky
Kdy: 27.11.2010
Prezentace: od 9.00 hodin  Startovné: 100,- Kč  Zahájení: 10.00 hodin.
Teplý oběd s nápojem pro všechny účastnice zajištěn. Snad i letos budou díky sponzorům a dobrým lidem připraveny bohaté odměny pro vítězky i ostatní zúčastněné hráčky. Přijďte se pobavit a strávit příjemnou karetní sobotu. Za Klub Hliníky srdečně zve R.Klaclová.
 
PRVENSTVÍ GYMNÁZIA   SOUTĚŽI ZELENÝ PARDOUBEK

Na 10. krajské konferenci EVVO v Pardubicích dne 19. 10. 2010 byly vyhlášeny výsledky soutěže Zelený ParDoubek 2010. Soutěž reflektuje celoroční práci škol v oblasti výchovy k péči o životní prostředí,  v šetření energií, zdravé výživy a práce s dětmi a patří mezi největší podobné soutěže v ČR. Součástí vyhodnocení práce škol je udělení certifikátu ekologická škola Pardubického kraje.
Soutěže se zúčastnilo 63 škol od mateřských po střední. Absolutním vítězem pedagogické části se stala Základní škola Ronov nad Doubravou, v dětské části s tvorbou klipu o třídění odpadu uspěla nejvíce Základní škola Nasavrky. Vítězem v kategorii středních škol se stalo Gymnázium Česká Třebová. Obhájilo tak prvenství z minulého ročníku a potvrdilo vysokou úroveň environmentálního vzdělávání na této škole.
 
Prodám Byt 3+1, v České Třebové - Skalka Byt v osobním vlastnictví 3+1 o podlahové ploše 82 m², se nachází  ve čtvrtém patře panelového dumu s výtahem. Dům je situovaný mimo sídlištní zástavbu. Klasické původní jádro, vlastní plynové ústřední topení z roku 2001. Součástí jednotky je lodžie a sklep. Cena 1 150 000,00 Kč, kontakt 777 123 753, schwarzbach@ schwarzbach.cz
 
Nové centrum poskytne azyl pro matky s dětmi 

Resocializační centrum pro matky s dětmi  v areálu Kojeneckého ústavu a dětského domova ve Svitavách bude slavnostně otevřeno již tuto středu.  Dvoupodlažní budova dočasně poskytne prostory matkám, které z nejrůznějších důvodů selhávají jak v péči o dítě, tak v běžném životě. Stavba započala v září 2009. Centrum zahájí provoz 1. listopadu tohoto roku.  „Smyslem celého projektu je zabránit předčasné ústavní výchově dětí, dát matkám příležitost vytvořit si citové vazby k dítěti a pod odborným vedením jim pomoci v resocializaci,“ uvedla ředitelka Kojeneckého ústavu a dětského domova  Svitavy Zora Hammerová. Pardubický kraj získal na tento projekt dotaci z Evropského fondu pro regionální rozvoj a státního rozpočtu v rámci Operačního programu ROP NUTS II Severovýchod. Náklady na realizaci celého projektu se však pohybují ve výši 5,266 milionu Kč.
 
Setkání s novináři Petra Šilara, Michaely Šojdrové a Zbigniewa Czendlik

Úřadující předsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová přijede ve čtvrtek 21. 10. znovu podpořit senátního kandidáta Petra Šilara do jeho volebního obvodu. Od 10 hodin je na programu návštěva Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě.  Následovat bude setkání s dosavadním starostou města. Neformální oběd s novináři se uskuteční v lanškrounské Restauraci u Pastýře (nám. A. Jiráska 2, Lanškroun-Vnitřní Město) od 13 hodin. Setkáním s Petrem Šilarem a Michaelou Šojdrovou bude provázet Zbigniew Czendlik.
 
Pozvánka na zajímavé přednášky

V sobotu 6. listopadu pořádá Církev Československá husitská a MS ČKA Česká Třebová divadelní představení souboru Expekus (Praha) Hamlet. Začátek ve 14,00 modlitebně CČSH v České Třebové. Vstupné dobrovolné.
Ve čtvrtek 25. listopadu pořádá MS ČKA Česká Třebová přednášku s besedou Davida Smyčky  Toulky naší minulostí - Semanín známý i neznámý Začátek v 18,30 v sálku ZUŠ na Kozlovské ulici v České Třebové. Vstupné dobrovolné.
 
Laboratoř Hematologicko-transfúzního oddělení Orlickoústecké nemocnice, a.s. splnila podmínky  Auditu I a zařadila se mezi akreditované  laboratoře NASKL ČLS JEP 

Hematologicko-transfúzní oddělení Orlickoústecké nemocnice, a.s. získalo  jako první laboratoř naší nemocnice akreditaci Národního autorizačního střediska pro klinické laboratoře při České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně (NASKL ČLS JEP). Laboratoř je evidována v Registru klinických laboratoří NASKL  a je zapojena do programu zvyšování kvality ve zdravotnictví garantovaném MZ ČR. Osvědčení má platnost  2 roky  pro odbornosti  818 (laboratoř hematologická) a  222 (transfúzní lékařství). Po dvou letech bude laboratoř opět  posouzena auditory. Certifikát k nahlédnutí: