Českotřebovský deník 303/2010 (21.10.)                                
Povolební vyjednávání spěje ke konci. Nestraníci si vybrali spolupracující subjekty 

Na to, jak byla situace po volbách jednoduchá trvalo vybírání a vyjednávání poměrně dlouho a mělo by  skončit v pátek 22. 10. odpoledne. Ač jsem byl i přímým účastníkem některých jednání a jmenovaným vyjednávačem Koalice pro Českou Třebovou, tak se výsledky se dovídám oklikami z několika stran.  Jsou tedy neoficiální, leč zřejmě pravdivé, neboť do sebe zapadají. Podle dosud mně známých informací  vznikne na naší radnici tříčlenná koalice Nestraníci s podporou TOP 09 - ČSSD - ODS, v radě města by měly mít výše uvedené subjekty  5 členů - 3 členy a 1 člena. Tato radniční koalice reprezentuje celkem 21 hlasů zastupitelů a při dodržení stranické disciplíny, která se předpokládá, může tedy prohlasovat co bude potřeba.  Výše uvedenou strukturu  odsouhlasily ve středu  i schůzky  dotčených stran.  Tím je vyřešen oříšek pro  budoucí 4 roky pro město Česká Třebová. Opozice bude mít jen 6 hlasů a budou ji tvořit 3 zastupitelé za Koalici pro Českou Třebovou, 2 zastupitelé za Stranu soukromníků a 1 zastupitel za KSČM   (mm)
 
TŘEBOVSKÉ LEGENDY ZPESTŘILY ÚSTECKÝ LITERÁRNÍ PODVEČER  

Šestý ročník Východočeského uměleckého maratónu proběhl v městské knihovně Ústí nad Orlicí v pondělí 4. října. Zaplněnému sálu se představili vzácní hosté. Z Potštejna přijela fotografka nevšedních detailů VLAĎKA BEDNÁŘOVÁ se sbírkou úžasných velkoformátových barevných snímků, ale i s přítelem VLADIMÍREM  ZIKOU, který  početnou literární sešlost průběžně občerstvoval lahodným moravským vínečkem i početnými laskominkami z kuchyně fotografčiny mamky ANDULKY PLOCKOVÉ. Pan „hostinský“ si vzal  i slušivý pestrobarevný klaunský obleček s čepičkou.  Historii regionu přiblížila velice podrobně bývalá ředitelka Archívu Ústí nad Orlicí a autorka mnoha zajímavých knížek VĚRA SEKOTOVÁ. Potlesk na otevřené scéně sklidily i dvě známé českotřebovské legendy, malíř a autor povedené knihy limeriků „TULÁK PŘED ZRCADLEM“ JARKA BITTL a jeho celoživotní kamarád , učitel, cestovatel, spisovatel, hlavně však vášnivý „šutrolog“ MILAN MICHALSKI. Jeho kroniky z cest a autobusových expedic, které organizoval, udivovaly návštěvníky stejně jako precizně zpracované přehledy známých osobností i s jejich vepsanou myšlenkou a autogramem. Své velice vtipné limeriky přednášel s nevšední noblesou sám autor devětasedmdesátiletý JARKA BITTL.
Pořadem provázel a novou publikaci o sedmdesátileté jubilantce chatě Hvězdě na Andrlově chlumu představil MILAN RICHTER. Vylosovaní čtenáři obdrželi pěkné knížky z ústeckých tiskáren GRANTIS a OFTIS.                                 MR.  Foto: Archív ÚO

 

 
Taneční škola Knířovi informuje:

TANEČNÍ VEČERY PRO PÁRY – POKROČILÍ
Přijďte si zdokonalit své taneční umění v sobotu 6.11., 13.11. (Národního dům), 27.11. (velká tělocvična Základní školy Ústecká), 4.12., a 11.12.2010  (Národního dům) od 20:00 – 22:00 hodin. Vyučuje Jindřich Vláčil s partnerkou. Cena kurzu: 1400 Kč na pár.

 

VÍKEND S ARGENTINSKÝM TANGEM
Nenechte si ujít tuto jedinečnou příležitost naučit se od základů tanci, který málokdo ovládá.
Akce proběhne 6.11. a 7.11.2010 vždy od 13:00 do 18:00 hodin v zrcadlovém sále ZŠ Nádražní.
Vyučovat bude profesor argentinského tanga Julio Horacio Martínez Cajide. Cena: 1000 Kč na osobu.

 

ZUMBA
Přijďte si užít ZUMBA party každý čtvrtek od 18:00 v sále SOŠ a SOU Technických oborů (INTR) Česká Třebová. Cvičí Markéta Drábková. Cena: 80 Kč jednotlivé vstupné, 700 Kč permanentka na 10 vstupů. Připravujeme ZUMBU i v pondělí ve stejném čase. Sledujte naše webové stránky.

 

SALSA S MADAGASKARCEM 
Vášnivou salsu s Lantem Ravonjisonem si můžete v listopadu zatančit v úterý 2.11., 9.11. a 16.11.2010 od 18:30 do 20:00 v malé tělocvičně ZŠ Ústecká (stará budova). Jednotlivé vstupné: 150 Kč na osobu.

 

ZÁKLADNÍ TANEČNÍ PRO MLÁDEŽ
12.11.2010 Prodloužená hodina. Vstupné 20 Kč 
20.11.2010 VĚNEČEK s ukázkou stolování (zajišťuje hotel Korado) 20:00 – 24:00 – pro všechny, kdo si chtějí zatančit. Vstupné 200 Kč. Tančit budeme v sále SOŠ a SOU technických oborů Česká Třebová (INTR).
 
Na prosinec 2010 připravujeme: PŘEDSILVESTROVSKÝ TANEČNÍ VEČER.
Podrobnosti a aktuální informace na www.knirovi.cz , na Facebooku (Taneční škola Knířovi) nebo tel.: 724 067 667.

PODĚKOVÁNÍ VOLIČŮM ČSSD

Vážení spoluobčané, přátelé!  Dovolte nám, abychom vám touto cestou poděkovali za přízeň, kterou jste projevili ve volbách do Zastupitelstva města Česká Třebová. Přestože sociální demokracie volby nevyhrála, byla jediným politickým subjektem, který získal výrazně větší počet hlasů než před čtyřmi lety. Na druhé straně se výrazně  snížil rozdíl v počtu hlasů mezi vítěznou stranou a ČSSD. Celkový počet 24,98 % hlasů pro kandidáty ČSSD dává silný mandát sedmi zvoleným zastupitelům prosazovat programové cíle a priority, které jsme prezentovali ve volebním programu Abeceda pro Českou Třebovou. Sociální demokracie šla do těchto voleb jako suverénní samostatný subjekt a jako takový také vyjednává o povolebních koalicích. Občané České Třebové nově rozdělili zastoupení politických subjektů v zastupitelstvu. Nehodláme dělat žádné revoluce či personální zemětřesení. Chceme, aby se našla rozumná forma spolupráce pro nadcházející období, kde jeden nebude válcovat druhého, ale bude naslouchat jeho názorům. Pokračujme dále v práci pro město s novým impulsem!                                                                       Kandidáti za ČSSD
 
V měsíci listopadu by oslavil své 18. narozeniny Jakub Jakoubek.

 I když se  startu do života dospělých nedočkal, zůstává ve vzpomínkách pořád s námi. Připomeňme si ho jedním z jeho posledních obrázků, který je poněkud netradiční – kontejner funguje jako likvidátor nepořádku pro usnadnění úklidu. Doufám, že Jakoubek svůj klid už našel a je mu dobře. Pro mě zůstává  napořád tím nejlepším, co mě v životě potkalo.  Vzpomíná maminka Eva Jakoubková

 

Na ZŠ Habrmanova se sešli příznivci interaktivní výuky. 

Ve čtvrtek 21 října 2010 proběhl v České Třebové na Základní škole Habrmanova SMART Klub aneb setkání uživatelů interaktivních tabulí. Této akce se zúčastnilo celkem 55 učitelů celého regionu. Potvrdil se stoupající zájem učitelů o výuku pomocí interaktivních tabulí. Jednotlivé prezentace a workshopy byly zaměřeny na výuku na 1. i 2. stupni: proběhly ukázky  hodin angličtiny, matematiky, českého jazyka a dalších předmětů. Ohlas měly i nejnovější druhy pomůcek využitelných v testování žáků a pro měření a experimenty v přírodovědných předmětech. Nechyběl zde ani zástupce nakladatelství Fraus. Toto nakladatelství nabízí ke svým učebnicím programy na interaktivní výuku. Součástí klubu bylo i setkání ředitelů základních škol, na kterém pan ředitel Josef Kyncl ze ZŠ Krouna seznámil přítomné s problémy při realizaci projektu EU peníze školám. Všichni přítomní vyjádřili přání, aby toto setkání se stalo tradicí a mohli se potkávat i v příštích letech. Akci zaštítila firma  AV MEDIA, která dodává interaktivní tabule do škol.

 

 
JAN HRUŠKA VZPOMÍNAL NA „ČESKOTŘEBOVSKÝ ZÁHUL“

Na cyklistickém svátku „BIKE BRNO 2010“ nemohl pochopitelně chybět jeden z nejúspěšnějších českých cyklistů JAN HRUŠKA. Je to první Čech, který vyhrál prolog významného závodu GIRO d ITALIA a svezl se tak v růžovém trikotu nejlepšího jezdce v roce 2000. O čtyři roky později zvládl excelentně  nejtěžší etapový závod na světě Tour de France, neméně známou Vueltu absolvoval úspěšně pětkrát. Po hvězdné silniční kariéře se  vrhl s nadšením na horská kola, kde se mu rovněž daří. V rozhovoru s šéfem českotřebovského CYKLOSERVISU MILANEM DOSTÁLEM  vzpomínal s úsměvem ne „českotřebovský záhul“, jak trefně nazval květnový  Cyklomaraton, kde se v České Třebové postavil na třetí příčku 70 km trasy, hned za JAROSLAVA KULHAVÉHO a JANA ŠKARTNIZLA.    
 
MILAN DOSTÁL s JANEM HRUŠKOU         Foto: M. Richter