Českotřebovský deník 304/2010 (22.10.2010)                        
MISTR EVROPY JAN DOSTÁL BYL HVĚZDOU BRNĚNSKÉ CYKLOVÝSTAVY      

Ve dnech 7. až 10. října proběhl na brněnském Výstavišti další úspěšný ročník velkého svátku cyklistů „BIKE BRNO 2010“. K vidění byla jízdní kola pro cykloturisty i profesionální závodníky v širokých cenových relacích, například karbonový speciál za „pouhých“ 370 000 Kč, z pestrobarevného oblečení a nerůznějších cyklo doplňků až očka přecházela… Pochopitelně zde bylo i mnoho bývalých a současných  cyklistických hvězd: JAN SMOLÍK, LADISLAV NOVÁK, PAVEL DOLEŽEL, ANTONÍN BARTONÍČEK, KAREL VÁVRA, JAN HRUŠKA, RUDOLF LABUS, MIROSLAV SIKORA, ANTONÍN TKÁČ, LUBOŠ LOM a další. Je více než potěšitelné, že v hvězdném třpytu ROBERTA BAKALÁŘE byli i tři borci z našeho regionu. Populární cyklistický komentátor  zde za velkého diváckého zájmu zpovídal letošního nejúspěšnějšího světového bikera JAROSLAVA KULHAVÉHO z Ústí nad Orlicí a dva Třebováky olympionika DENISE ŠPIČKU a úřadujícího mistra Evropy v omniu JANA DOSTÁLA.                                                                        JAN DOSTÁL   Foto: M. Richter

Přijetí ochotnického divadelního spolku Hýbl na českotřebovské radnici


 Při příležitosti 130. výroční ustavení ochotnického divadelního spolku Hýbl se uskutečnilo v úterý 19. října odpoledne přijetí členů souboru vedením města v obřadní síni Městského úřadu Česká Třebová. Za reprezentaci města a dlouhodobou aktivní činnost poděkoval všem přítomným starosta Jaroslav Zedník a principál souboru Otakar Dobrovský ml. vyjádřil poděkování za přijetí a ocenění práce, které se spolku Hýbl dostalo.Jednotliví členové se zapsali do pamětní knihy města a obdrželi kopii historického plakátu z roku 1878 z depozitáře městského muzea. Pro ty, kteří historii ochotnického divadla v našem města neznají, připomínáme, že ochotnické divadlo fungovalo v České Třebové již v první polovině 19. století a roku 1880 se o oficiální ustavení divadelního spolku zasloužil Jan Tykač, ředitel tehdejšího muzea. Spolek pojmenoval po českotřebovském rodákovi Janu Hýblovi, který byl spisovatelem a zároveň velkým příznivcem divadla. Divadelní ochotníci byli vždy velice aktivní a v padesátých letech se výrazně prosadili i na soutěžních přehlídkách Jiráskův Hronov a patřili k nejlepším neprofesionálním umělcům ve východních Čechách.

 
ÚMRTÍ V ŔÍJNU 

Václav Beránek, nar. 1957 Rybník
Bohumír Simon, nar. 1928, Česká Třebová
Jan Jána, nar. 1957, Česká Třebová
Karel Kačer, nar. 1923 Česká Třebová
Mária Oláhová, nar. 1943 Česká Třebová
Otakar Fischer, nar. 1944 Svitavy
Eva Holečková, nar. 1931 Česká Třebová
Maruie Šimková, nar. 1920 Česká Třebová
Stanislav Tkadleček, nar. 1927 Česká Třebová
Marta Šlesingerová, nar. 1942 Česká Třebová
Lenka Velová, nar. 1945 Česká Třebová
Marie Kusá, nar. 1953 Česká Třebová
Božena Popelková, nar. 1923 Česká Třebová
Čest jejich památce!
 
Výroční konference Operačního programu přeshraniční spolupráce ČR – Polsko 2007 - 2013

 Výroční konference v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce Česká republika – Polská republika 2007 - 2013 se uskuteční 15. listopadu 2010 v Olomouci.  Konference se zúčastní zástupci Evropské komise, Řídícího orgánu, Národního orgánu, Společného technického sekretariátu, Krajských úřadů, Maršálkovských úřadů, Euroregionů, žadatelů, příjemců a veřejnosti. Jejím cílem je seznámit účastníky s aktuálními informacemi týkajícími se realizace tohoto Programu. Na konferenci je nutné se zaregistrovat nejpozději do 29. října 2010 prostřednictvím internetové stránky http://www.cz-pl.eu/vyrocni-konference.
 
Střední školy v Pardubickém kraji přicházejí s novými možnostmi studia. 

Rada Pardubického kraje schválila nové obory na několika školách.  Ke studiu nových oborů se budou moci uchazeči hlásit, po schválení Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, již pro následující školní rok 2011/2012. „Naší snahou je inovovat nabídku studia tak, aby odpovídala požadavkům trhu práce a aby se absolventi ze škol v Pardubickém kraji bez problémů uplatnili,“ říká radní zodpovědná za školství, kulturu a památkovou péči Ing. Jana Pernicová.
 
Nové obory Střední průmyslová škola chemická Pardubice připravuje pro příští školní rok studijní obory Průmyslová ekologie a Požární ochrana. „Žádný z těchto oborů není v současnosti nabízen v Pardubickém kraji, “ konstatuje radní Jana Pernicová. Oba obory budou vyučovány v denní formě. Škola intenzivně spolupracuje s Fakultou bezpečnostního inženýrství Vysoké školy báňské – technické univerzity v Ostravě, spolupráce byla zaměřena na projekty DeRadon a další připravované projekty v oboru.
Střední odborné učiliště Svitavy připravuje obor se zaměřením na zpracování plastů. Reaguje tak na požadavek firem, které se dlouhodobě potýkají s nedostatkem kvalifikovaných zaměstnanců. „Plastikářství je rychle se rozvíjející obor a v současnosti pro dané zaměření neexistuje Rámcový vzdělávací program, škola tak upravila jeden ze svých stávajících Školních vzdělávacích programů o nové zaměření,“ uvádí radní Jana Pernicová.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště technické Třemošnice bude od příštího roku nabízet obor Strojírenství při současné úpravě zeštíhlením oborové nabídky školy.
Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk doplní nabídku o čtyřleté studium oborem Gastronomie.
Na Střední zdravotnické škole v Pardubicích bude možné studovat obor Zdravotnický asistent ve formě denní i večerní nástavby.
 
Obnova dříve nabízených oborů
Střední odborné učiliště plynárenské Pardubice v loňském roce poprvé nabízelo obor Kominík. Veřejnost vnímá tento obor jako perspektivní s širokým uplatněním na trhu práce, a tak se jej škole podařilo otevřít v počtu 16 žáků.
 
Jednání se sociálními partnery pokračují
Již na jaře letošního roku se uskutečnilo první setkání zástupců středních škol, sociálních partnerů a Pardubického kraje. Kulatý stůl v oblasti gastronomických oborů se stal vítanou příležitostí, kde si všichni zúčastnění vysvětlili své nároky na žáky a odbornou praxi. V září se konal další kulatý stůl zaměřený na chemii. Firmy zde přednesly své nároky na žáky a jejich zaměření a z jednání vzešel požadavek na obnovu učebního oboru Chemik, který je v současné době v útlumu. 
MODRÝ TRPASLÍK 

 
sobota 23/10 2010 od 19.00  autorská čtení
Petra Soukupová
Viola Fischerová
Markéta Hejná
Lenka Daňhelová
koncert
Jana Šteflíčková http://www.steflickova.cz/  jízdné: 60,-