Českotřebovský deník 313/2010 (1.11.)                                  
Medvědi zahájili Divadelní výstavu ke 130. výročí založení DS Hýbl  České Třebové.  Je to předzvěst dalších akcí, které českotřebovští divadelní ochotníci k výročí souboru připravili.  Jsou to především dvě divadelní události. jedna z nich bude v příštím týdnu (věno slečny Laury) a druhá  začátkem prosince (Podskalák).  Více o výstavě ZDE

 


Příprava koaliční smlouvy o spolupráci tří volebních stran v České Třebové pokračuje.  V pondělí 1. 11. se konala další koaliční schůzka. Stav příprav je takový, že u možní svolat ustavující zasedání nově zvoleného zastupitelstva města na středu 10. listopadu.  To znamená, že se tento týden sejde rada města ve starém složení již naposledy. 

 

Nová silnice Zhoř - Němčice

Povrch je pěkný, ještě  nejsou zcela dokončeny krajnice a také penetrace spojů.  Dopravu omezují semafory, řidiči si stěžují, že musí čekat zbytečně dlouho.  Stavební firma nedodržela to, co je napsáno v informaci o prodloužení dopravních omezení. Délka opravovaného úseku  měla být vždy velmi krátká (třeba jen 50 metrů), ve skutečnosti  byl uzavřen úsek  třeba přes celou Zhoř. Někdy zde čekali řidiči i 20 minut, z obou stran byla červená a v obci nakládali nějaký válec na dopravní transportér.  Byla to zkouška trpělivosti, říkají řidiči. Podobně dostal nový povrch také velmi dlouhý úsek silnice II/360 Sloupnice - Řetůvka, šířka silnice je však i po opravě poměrně malá a pro nákladní vozidla moc nevyhovuje..
 
Pohled z Kolína vzbudil pozornost

Českou Třebovou, jejího starostu a hlavně dopravní terminál dávala za vzor volební strana č. 13 "Změna pro Kolín".  Strana v Kolíně rozhodně uspěla, získala  nejvíce - 8 mandátů do 27 členného zastupitelstva, v tomto městě, možná i zásluhou České Třebové a  třeba i našeho starosty.  Je otázka, jak  získávali pro svůj předvolební časopis informace a zda je nějak ověřovali, protože řada z nich byla rozhodně ne-li "hodně nepřesných", tak vlastně i nepravdivých. Změna pro Kolín je v Kolíně novým subjektem bude nyní hlavním iniciátorem změn v tomto městě. Dosud byla v Kolíně hegemonem ODS, která měla 12 mandátů a všechno "válcovala". Asi to nebyl dobrý způsob řízení města, protože po nových volbách se musí ODS Kolín spokojit pouze se třemi mandáty. To je sešup jistě nevídaný.  Připomínám tyto stránky předvolebního časopisu strany Změna pro Kolín", které vyšly pod názvem "Znáte matku měst" ZDE  Na fotokopii je titulní stránka zmíněného předvolebního časopisu Změna Kolín z Kolína, který nám byl z Kolína zaslán, abychom vše potvrdili....
(Změna se ve volbách v Kolíně podařila)
 
Chystá se Den otevřených dveří na Gymnáziu Česká Třebová   

Ve čtvrtek 18. listopadu 2010 se na Gymnáziu Česká Třebová koná Den otevřených dveří. Škola se otevře veřejnosti a zájemcům o studium od 12:00 do 17:00. Je připravený bohatý program v odborných učebnách, soutěže o trička gymnázia a vstupenky na studentskou Akademii 2010. K dispozici budou také průvodci a pořadatelé z řad studentů. Vedení školy bude v učebně č. 201 podávat informace o studiu. Je třeba připomenout, že Gymnázium Česká Třebové bude ve školním roce 2011/2012 tradičně otvírat jednu třídu osmiletého a jednu třídu čtyřletého studia.  Organizátorem akce je Gymnázium Česká Třebová a Spolek Gymnázia Česká Třebová.
PhDr. Tomáš Kupka, zástupce ředitele Gymnázia Česká Třebová  Tomas.Kupka@gymnct.cz
 
Proč bych nepodepsal petici za odstranění sochy Jana Pernera 

Hned na začátku chci zdůraznit, že nejsem žádný znalec sochařského kumštu. Dokonce sochy jako umělecké dílo samo o sobě většinou ani nevnímám. Spíše považuji za důležité, nakolik doplňují a spoluvytvářejí prostor, ve kterém jsou umístěny.
Dílo, které vzbuzuje takový odpor, je součástí prostorového řešení autobusového terminálu, který lze označit v poměrech České Třebové takřka za futuristický. Působí lehce, vzdušně, je naplněn světlem.
Socha svými relativně křehkými liniemi tenhle dojem, dle mého vnímání světa, ještě více posiluje. Upřímně řečeno, neumím si v tomhle sousedství představit klasického "panáka" (tak sochaři často označují svou figurativní tvorbu, tedy nic pejorativního), i když ten by určitě žádný odpor, ale ani zájem nevzbudil.
Vím, že ztvárnění sochy se nelíbí spoustě lidí. Přesněji řečeno, mezi svými známými se neobjevil ani jeden s  s trochu vstřícným postojem k dílu. Většinový názor samozřejmě má svou sílu. Ale, a to je důležité, nemusí s touto sílou mít i pravdu. A dějiny umění či architektury jsou plné příkladů většinového nepochopení toho, co pozdější generace přijímaly a přijímají jako skvělé. Jen namátkou bych připomněl obludné ohavnosti namalované ve směru, který byl později nazván impresionismus. Jeana Eiffela chtěli někteří z horkokrevnějších Pařížanů pověsit na rostoucí konstrukci jeho příšerné věže. Zkroucené sochy baroka na počátku také budily nefalšovaný odpor.  A tak bychom mohli nacházet další a další příklady. Dokonce si myslím, že i první čmáral v Altamiře dostal od svých cromagnonských kolegů výprask za poškození krásné přírodní stěny jeskyně.
Ani náhodou se neodvažuji hodnotit, zda instalované dílo má nějaké trvalé kvality. Ale přimlouval bych se za trochu trpělivosti a navrhoval bych nechat stávajícímu "panákovi" čas, aby se dalo opravdu nestranně posoudit, zda prostor terminálu doplňuje, nebo ruší, zda lidem opravdu vadí, nebo jenom provokuje (což je jeden z charakteristických rysů díla opravdu uměleckého).
Ing.Miroslav Valter  Pražského 629  Česká Třebová
 
Reaguji na hloupý humbuk okolo Pernerovy sochy

a prosím,aby mé vyjádření bylo zveřejněno  v Českotřebovském zpravodaji: V České Třebové nežiji 30 let, přesto celkem pravidelně sleduji dění ve městě.V poslední době mne zaujala výstavba dopravního terminálu. Když jsem známým ukazovala  fotky, musela jsem je upozorňovat, že to není vizualizace jakéhosi snu, ale úžasná realita.Vyjadřuji obdiv všem, kteří se na realizaci podíleli, zvlášť těm, kdo ji schvalovali a dotahli do konce.Myslím, že se podařilo dílo mimořádné po všech stránkách - technické, architektonické a estetické. O to víc mne překvapila petiční aktivita jakéhosi studenta ,který si žádá odstranit Pernerovu sochu.Jenže to už je o umění a někteří lidé soudí uměleckou tvorbu jen podle toho, jestli poznají, kdo,či co to je. Typy lidí, pro které je Tančící dům v Praze šišatej, Kaplického knihovna moc barevná a placatá - konkurence Hradčan, aniž si uvědomují, že i chrám sv,. Víta byl dokončen až za 1.republiky Takže jim by se víc líbil ten " strejček "na jednom z návrhů. Myslím si, že Perner by byl svojí sochou nadšen.Přesně odpovídá jeho naturelu i jakéhosi vizionářství, bez něhož by ostatně ani nepostavil koleje do Třebové a dál. Onen student by mohl trochu nahlédnout do dějin umění, byl by udiven, kolik "rachitických" panáků vytvořili přední světoví sochaři a pak se zamyslet, proč byly vytvořeny zrovna v této podobě.  No a pokud chce někdo "pořádné" řemeslo, tak ať se projde na druhý konec terminálu.Pomník Sbratření K.Pokorného snad vyhovuje.Jen v roce 1951, kdy byl instalován, což si pamatuji, si nikdo petici dovolit nemohl.    
Jindra Řadová, macropulos@centrum.cz
 
Podzimní fotbalové soutěže  skončily,  závěr se už Třebovákům tak dobře nepovedl                                                             

Vložené kolo - čtvrtek 28.10.2010
Remíza "A" mužstva ve Stolanech 0:0 
Starší žáci porazili Hlinsko 1:0,  mladší žáci se stejným soupeřem pouze remizovali 3:3
 
Sobota 30.10.2010
"A" mužstvo  prohrálo v závěru v Dobříkově  1:2   "B" mužstvo remizovalo ve Sloupnici  1:1
Dorost v Jevíčku také  1:1  Starší žáci hráli v Moravské Třebové  2:2    Mladší žáci nad stejným soupeřem zvítězili  2:10
B. mužstvo skončilo po podzimu na 11. místě I.B třídy, dorost na 5. místě I.A třídy dorostu.
Starší žáci skončili na 6. místě tabulky krajského přeboru a mladší žáci na 4. místě stejné soutěže.
 
TABULKA KRAJSKÉHO PŘEBORU PO PODZIMU                       
Rk. Tým Záp + 0 - Skóre Body (Prav)
1. Živanice 15 12 3 0 42: 4 39 ( 18)
2. FK Pardubice B 15 11 2 2 31: 8 35 ( 11)
3. Svitavy 15 7 6 2 20: 8 27 ( 6)
4. Holice 15 7 5 3 27: 20 26 ( 2)
5. Č. Třebová 15 7 4 4 23: 18 25 ( 1)
6. Třemošnice 15 7 3 5 21: 17 24 ( 0)
7. Choceň 15 6 4 5 23: 19 22 ( -2)
8. Polička 15 4 5 6 16: 21 17 ( -4)
9. V. Mýto 15 5 2 8 22: 35 17 ( -7)
10. Žamberk 15 5 2 8 20: 35 17 ( -4)
11. Dobříkov 15 4 4 7 18: 24 16 ( -5)
12. Hlinsko 15 4 3 8 16: 23 15 ( -9)
13. Stolany 15 3 5 7 15: 23 14 ( -7)
14. Lanškroun 15 4 1 10 15: 27 13 ( -8)
15. SK Chrudim 15 4 1 10 18: 31 13 (-11)
16. Srch 15 2 6 7 10: 24 12 ( -9)
 
Zájemci si mohou nechat změřit průchodnost svých tepen, tentokrát v Letohradě  

Všichni zájemci v Letohradě si mohou nechat změřit průchodnost tepen dolních končetin. Ve středu 3. listopadu bude v Letohradě v Lékárně U Kosmy a Damiána v ulici Na Kopečku probíhat měření tzv. AB indexu, jenž upozorňuje na případné riziko onemocnění ischemickou chorobou dolních končetin.  Akce je součástí dlouhodobého projektu zachycení a účinné léčby této choroby, která patří k nejzávažnějším civilizačním onemocněním. „Naším cílem je zvýšit povědomí o této nemoci, kterou trpí až desetina české populace. V prvním stádiu přitom ICHDK nemá žádné viditelné příznaky, proto většina nemocných o ní ani neví. Svou závažností je přitom plně srovnatelná se srdečním infarktem,“ uvedl Ladislav Pavlík, tiskový mluvčí farmaceutické společnosti, která akci ve spolupráci s lékárnou pro veřejnost pořádá. Vyškolený personál bude v lékárně po celý den měřit všem zájemcům na speciálním přístroji AB index, který označuje průchodnost tepen dolních končetin ve vztahu k průchodnosti tepen horních končetin. Právě zanášení tepen dolních končetin je příčinou ICHDK. Odborníci zájemcům přímo na místě podají o tomto onemocnění podrobnější informace.
 
K otázce požadované likvidace stromořadí Pastviny - Vlčkovice - Mladkov                                                                       

Uvádím vizualizace stavu, který by vznikl vykácením stromů, památkově chráněných. vedle sebe jsou uvedeny vždy odpovídající dvojice snímků ze stejného stanoviště před vykácením stromořadí a po této (barbarské) operaci, která jhe prý nutná pro rekonstrukci silnice za finanční prostředky EU. . proti vykácení stromů bojuje  petice, která již nasbírala přes 1000 podpisů. V čele petičního výboru je Olga Somerová a Martin. Kadrman. Dnes 1. listopadu se mělo začít s kácením, zatím se tak nestalo.  Minulý týden proběhly přímo na místě velké protestní akce.
 
 
 
Stanovisko České komory architektů  k záměru vykácet aleje podél pozemních komunikací

V souladu se svými dlouhodobě sledovanými cíli a postoji k péči o krajinu v urbanizovaném prostředí i mimo něj, jakožto součásti kulturního dědictví, vydává Česká komora architektů k současnému záměru vlastníků a správců alejí stromořadí podél silnic I., II. a III. třídy toto stanovisko:                                                                        ( Datum vydání: 12.03.2009 Datum aktualizace: 12.02.2010)
 
Záměr vykácet aleje stromořadí podél silnic I., II. a III. třídy 

a) odporuje cílům tvorby a ochrany krajiny jakožto součásti kulturního dědictví i živé součásti přírodního prostředí tohoto státu a účelově zneužívá jednostranného pohledu na základě zavádějících statistických údajů;
b) postrádá věrohodné analytické podklady a svojí plošností znemožňuje kvalifikované individuální posouzení odbornou i laickou veřejností, jakož i řádné posouzení a vyhodnocení důsledků každého jednotlivého záměru dotčenými správními úřady pečujícími o přírodní i kulturní prostředí vždy v každém jednotlivém případu;
c) postrádá kvalifikované komplexní a odůvodněné návrhy konkrétních řešení, vypracované odborně způsobilými osobami, které by byly schopny na základě své kvalifikace zajistit soulad všech podstatných hledisek péče o přírodu, krajinu i požadavky bezpečnosti provozu v rámci jednotlivých případů, a projednání těchto návrhů s širší odbornou i laickou veřejností a odpovědnými správními úřady.
Postup zodpovědných dopravních správních úřadů a Policie ČR, jakož i dalších spoluodpovědných orgánů veřejné správy v této věci je nesprávný a poškozující celostní přístup k hodnotám naší krajiny a kulturního dědictví. Prohlášení, že za pokácené stromy budou vysazeny náhrady v prostorech například NP a CHKO ŠUMAVA v jejich desetinásobném počtu, je – žel – jen smutným důkazem zásadního nepochopení hodnoty alejí a stromořadí pro krajinné a urbánní prostředí České republiky. Hodnota těchto alejí a stromořadí je neoddělitelně spjata s konkrétními místy a regiony a nelze ji odvozovat zdeúředně od ceny jednotlivých stromů bez přihlédnutí k širším krajinným a urbánním souvislostem. Nelze je proto nahrazovat výsadbou v jiném místě naší republiky. Alej jako krajinářský fenomén je příznakem kulturní a civilizační úrovně národa, identifikačním faktorem vztahu člověka a společenství ke krajinnému i urbánnímu prostředí – ke krajině a městu, či venkovu. Je také významným architektonickým prvkem, orientační prvkem v krajině, funkčním prvkem systému ekologické stability, biotopem, součástí místního mikroklimatu a plní i mnohé další funkce. Je mimo pochybnost, že i aleje a stromořadí stárnou, je nutno o ně pečovat a nahrazovat dožilé stromy novými. Nelze tak ovšem činit plošně a nediferencovaně. Alej je nutno nahlížet individuálně, protože v úvahu musí být brána také její kladná funkce v systému dopravy a bezpečnosti silničního provozu – funkce větrolamu, slunolamu, zábrany tvorby sněhových jazyků, orientace, psychologického působení na chování řidičů pro zpomalení rychlosti na komunikacích a podobně. I v konkrétních případech převažujícího zájmu ochrany bezpečnosti silničního provozu musí být zvážena všechna v úvahu přicházející opatření včetně opatření technických a organizačních, než je a bude využito možnosti vykácení alejí a stromořadí.
Česká komora architektů jakožto samosprávný orgán profesní samosprávy a součást systému veřejné správy s přeneseným výkonem státní správy v dohledu nad výkonem činnosti autorizovaných osob na úseku architektury, urbanismu a krajinářské architektury, které je zákonem svěřena též péče o stavební kulturu, o kulturu utváření prostředí a spolupůsobnost při ochraně veřejných zájmů v oblasti výstavby, architektury, územního plánování a krajinářské architektury [§ 23 odst. 6 písm. a) a b) zákona č. 360/1992 Sb.] nabádá všechny orgány veřejné správy, aby při přijímání obecně závazných právních předpisů, nařízení a správních rozhodnutí nezanedbaly
§ jejich vliv a důsledky pro kvalitu městského a venkovského prostředí, architektury, urbanismu a krajiny,
§ zájmy na zachování bohatosti a rozmanitosti architektonického dědictví krajiny a urbánního prostředí,
§ význam odkazu minulých generací a námi zhodnocených příštím generacím, a to především při zachování a rozvoji urbánního prostředí a architektury, stejně tak jako zachování a rozvoji živého a bohatého prostředí přírodně-krajinného v jeho celistvosti.
Pro tyto účely požadujeme, aby jakákoliv rozhodnutí o zásazích do přírodního prostředí a krajiny, zejména v souvislosti s kácením alejí a stromořadí, vycházela z kvalifikovaně připravených podkladů a návrhů řešení, vždy řádně odůvodněných a zvážených v širších krajinných a urbánních souvislostech.
Z pověření představenstva České komory architektů  Ing. arch. Dalibor Borák  předseda  České komory architektů