Bittlovy obrazy a křest knížky v Kavárničce U tygra           

 

Kdo přišel v páteční podvečer do českotřebovské Kavárničky U tygra, jistě nebyl zklamán. Přesto, že se ve stejnou dobu konaly ve městě dvě další významné kulturní akce, praskala kavárnička ve švech. Jak již Orlický deník ve čtvrtečním čísle informoval, křtila se zde knížka „ Tulák před zrcadlem“ z dílny českotřebovského malíře a grafika Jarka Bittla. Tato, poněkud nevšední autorova literární prvotina vyvolala u přítomných mimořádný ohlas. Originální sbírka limeriků, doplněná  množstvím autorových grafik , se tak často na našem knižním trhu neobjevuje.
Jarka Bittl objasnil posluchačům vznik pojmu limeriky i jejich specifika,  kterými se liší od básní. Společně s Jiřím Musílkem pak představili jednotlivé kapitoly knížky. Bittlovy říkánky vycházejí ze skutečného života, nepostrádají humor a mají vždy myšlenku. utorova TŘEBOVŠTINA se zrcadlí ve vzpomínkách na mládí a mizející přírodu, na druhé straně kritizuje nešvary současnosti. Také jeho postavy v knížce jsou často autentické a někteří z  přítomných se v ní i poznali. Tulák před zrcadlem je však především autorovou zpovědí, ve které zobrazuje fáze života od kolébky až po melancholiku stáří. V příloze knížky najdeme i mnoho fotografií z autorova života.
Vyvrcholením setkání byl křest knížky za přítomnosti osoby nejpovolanější, P.Mgr. Miloše Kolovratníka  a samozřejmě také autogramiáda. O limeriky byl velký zájem a přinesené výtisky, doplněné autorovým podpisem nebo věnováním, byly rychle rozebrány. Atmosféru, již tak příjemného podvečera, dotvářelo hudební seskupení Free Blues Band . Umělecký kovář František Antonín Bečka, věnoval autorovi knížky na památku jedenu ze svých keltských replik.
Téměř dvouhodinové setkání Jarka Bittla s přáteli a milovníky originální knižní tvorby ,bylo umocněné i rozvěšenými olejomalbami, z nichž většinu autor  dosud nevystavoval . Kavárnička U tygra se tak stala na čas malou galerií, kde můžete do konce října tato výtvarná díla shlédnout. A pokud se chcete pohroužit do čtení limeriků , mají je ještě v Knihkupectví Paseka, pár kroků od kavárny.
                                                                                                                                                                     Milan Michalski