Domácí hospicová péče v Charitě                                          

Oblastní charita začala letos  poskytovat novou službu, hrazenou zdravotními pojišťovnami, a to domácí hospicovou péči. Jaká je to služba a komu je určena, na to jsme se zeptali sestry charitní ošetřovatelské služby, paní Heleny Jurenkové:
 
Domácí hospicová péče je jednoduše řečeno služba umírajícím – snažíme se zmírnit pacientovu bolest – fyzickou, psychickou, sociální i spirituální.  Velmi důležitá je spolupráce rodiny a znalost skutečného zdravotního stavu pacienta, o kterém informuje lékař. Rodina musí být seznámena s tím, že jejich blízký umírá. U člověka, který odchází ze života, není milosrdná lež namístě, ale samozřejmě je nutné postupovat nanejvýš citlivě a ohleduplně. I když prognóza není dobrá, je důležité znát pravdu, ale zároveň  mít aspoň malou naději. „Neklást smrt doprostřed cesty, ale podél cesty“, jak jsem někde četla…
 
V čem konkrétně spočívá vaše úloha?
 
Jsme 24 hodin denně rodině k dispozici na telefonu a podle potřeby docházíme k pacientovi tišit bolest, provádět ošetřovatelské výkony (např. převazy), pečovat o výživu nebo hydrataci nemocného apod. Snažíme se být oporou nemocnému i jeho rodině, mohou nám zavolat třeba ve dvě ráno a zeptat se na cokoliv. Tato služba ale nekončí úmrtím pacienta, pozůstalou rodinu můžeme doprovázet i dál a pomoci zařídit třeba pohřeb. Pokud je rodina v těžké životní situaci, např. po úmrtí mladého člověka, můžeme prostřednictvím naší občanské poradny odkázat na psychologickou pomoc, poradit s praktickými záležitostmi, jako např. zrušení bankovního konta, telefonu apod. nebo pomoci řešit cokoli, s čím přijdou pozůstalí do kontaktu.
 
Je pravdivé tvrzení, že v dnešní době může každý člověk umírat bezbolestně?
 
Nevím, některá onemocnění jsou velmi zlá… Když přijdu k pacientovi, který naříká bolestí, není to jednoduché pro mě, natož pro něj nebo ošetřující rodinu. Myslím ale, že když je lékařem správně nastavený program tišení bolesti, může každý umírat tak, aby jeho bolest byla snesitelná. Každý obvodní lékař dnes může předepisovat řadu nejrůznějších přípravků na bolest.  Navíc jsme v kontaktu se specializovaným pracovištěm na tišení bolesti, se kterým můžeme individuálně konzultovat možnosti u konkrétního pacienta.
 
Máte zkušenost s odcházením lidí ze života, jaké to je…?
 
Snažím se lidem říkat, ať se nebojí… že věřím tomu, že život nějak pokračuje… I když to myslím upřímně a jsem o tom přesvědčena, vždycky se ale v těchto situacích ptám sama sebe, jak to vlastně je, a jak bych to vnímala já, kdybych umírala… Není to lehké, ale má smysl to říkat, protože pacienti se pak dívají s nadějí…  Co se týče pečující rodiny:  z praxe vím, že dosloužení někomu blízkému do smrti je velmi náročné a obdivuhodné. Všichni jsou pak ale rádi, že to pro svého nejbližšího mohli udělat.
                                                                                                                     
Iva Marková
Oblastní charita Ústí nad Orlicí
Na Kopečku 356, Letohrad
Tel. 465 621 281
www.uo.caritas.cz
charleto@orlicko.cz