GYMNAZISTÉ V ITÁLII                                                       

 
Jako studenti českotřebovského gymnázia jsme se zúčastnili výměnného pobytu v Itálii v  Liceo „A Banfi“ Vimercate . S touto školou navázalo již před třemi lety gymnázium spolupráci v rámci partnerství měst Česká Třebová – Agrate Brianza.  Město Česká Třebová podpořilo  letos pobyt  15 studentů  příspěvkem na dopravu.
Jak probíhal program?   První den byl, vzhledem k dlouhé noční cestě autobusem, vyčerpávající. Přijeli jsme do Milána, kde jsme si prošli centrum a italský průvodce nás seznámil s dóžecím palácem. Poté následoval odjezd ke škole Liceo Banfi. Po seznámení s italskými studenty jsme odjeli do rodin, ve kterých jsme byli ubytováni. Další den v sobotu (Italové chodí do školy i v sobotu) jsme byli oficiálně uvítáni ředitelem školy a provedeni po škole. První dvě hodiny jsme hráli adaptační hry, další dvě hodiny jsme se seznámili se základy italštiny. V pondělí jsme nenechali Italy ve škole, vzali jsme je totiž na jezero Como nedaleko švýcarských hranic, kde jsme si prohlédli nádherný botanický park Bellaghio. Odpolední návštěva závodního okruhu v Monze byla také zajímavá. Dostali jsme se  na tribunu, odkud jsme sledovali závody aut. Byli jsme se podívat také mimo okruh. Monza je město se sto třiceti tisíci obyvateli. Prošli jsme si historické centrum a viděli majestátní dóm .
V úterý jsme jeli na návštěvu do přírodovědného muzea v Miláně, které nás opravdu nadchlo. Spodní patro, věnované nerostnému bohatství, jsme měli s výkladem od naší paní profesorky Grundové. V patře, zaměřeném na živočichy, jsme šli s průvodcem v angličtině. Nakonec jsme navštívili  světoznámé divadlo La Scala.
Středa byla věnovaná sportovnímu vyžití. Sehráli jsme volejbalové utkání proti Italům a později i ve smíšených družstvech. V zápase Česko vs. Itálie jsme bohužel prohráli. Největším dobrodružstvím se stala čtvrteční plavba na gondole v Benátkách. Projížďku gondolou si málokdo chtěl nechat ujít.. Gondoliéři jsou milí lidé, řekli nám i něco o kanálech, ve kterých jsme pluli, nakonec se s námi i jeden vyfotil.
Až v pátek v Craspi d’Adda se zhoršilo počasí. Craspi je město, které je postaveno z podobného důvodu jako Svit a nebo Baťova část Zlína. Craspi je totiž také město pro dělníky, na rozdíl od Svitu ale zapsáno do seznamu UNESCO. Byla zde i obrovitá, nyní  uzavřená textilní manufaktura. Toto město jsme si prošli a vyrazili do Bergama. V centru města stojí rozlehlý klášter. Klášter z prvního pohledu vypadal spíše jako hrad, to bylo způsobeno hradbami a umístěním na kopci. Z „dolního“ do „horního“ Bergama jsme se přepravili pomocí lanovky podobné té na Petřín.
Protože to byl náš poslední společný den v Itálii, vzali nás italští přátelé do velmi pěkného baru, kde jsme měli závěrečný večer. Společná foto, blbnutí, kecání. V sobotu nás ve škole poctila návštěvou delegace z radnice partnerského města Agrate Brianza. Přišel nás navštívit starosta Ezzio Colombo, pracovníci Giovanna Amodio a Alfredo Bosisi, který je prezidentem zahraničních vztahů Agrate Brianza. Zúčastnili se slavnostního předávání  studentských certifikátů.
Atmosféra  těsně před odjezdem byla plna citů. Někteří  z nás nechtěli odjet. Jinde nechtěli Italové, abychom odjeli my. A my bychom rádi zůstali déle, jen kdyby to šlo. Tak dobří jsme přátelé, a to po jednom týdnu! Došlo až na slzy. Nakonec nás paní profesorka radši třikrát přepočítala, aby nám tam snad někdo nezůstal. Všichni v autobuse byli plni vzpomínek na Itálii a nové přátele.
Tento pobyt v Itálii je velmi přínosná a zajímavá spolupráce. Musíme poděkovat všem, kteří nám tento výlet zajistili organizačně i finančně, protože nám dali možná víc, než si myslí. Získali jsme kromě nových přátel spoustu zkušeností s novou kulturou, jiným životním stylem.Určitě jsme se všichni obohatili o nové jazykové zkušenosti.Organizátoři nám ukázali  kus nádherné země a naučili nás klidu, abychom zbytečně nepanikařili v cizím prostředí. Věříme, že tento program bude i v budoucnu podporován školou a městem, aby se i ostatní mohli zapojit.
Každopádně příští rok na přelomu dubna a května nás navštíví naši italští kamarádi, kteří nás letos na podzim hostili ve svých domovech. Již nyní pro ně připravujeme zajímavý program a těšíme se na nové zkušenosti a další společné projekty
                                                                                                  Vít Bednář za tým zúčastněných studentů Gymnázia Č.T.