Dotace Městskému muzeu Česká Třebová a jejich využití  

Také v letošním  kalendářním roce věnuje Městské muzeum Česká Třebová pozornost a péči svěřeným budovám a především svým sbírkám. Pro rok 2010 byly naplánovány dvě rozsáhlejší akce. Tou první je rozšíření EZS (elektronického zabezpečovacího systému) a EPS (elektronického protipožárního systému) v depozitáři muzea v Borku. Na tuto akci poskytlo Ministerstvo kultury České republiky dotaci ve výši 82.000 Kč, suma pokryje veškeré náklady s akcí spojené.
Druhým podnikem tohoto druhu je restaurování souboru uniforem (a jejich součástí) příslušníků československých legií. Českotřebovské muzeum se totiž pyšní unikátním souborem více než tří desítek uniforem a desítek dalších předmětů (vojenské torny, polní lahve, osobní potřeby legionářů apod.), které dokládají – v několika případech i jmenovitě – účast Českotřebovanů v bojích na francouzské, italské i ruské frontě první světové války. Celkové náklady této náročné restaurátorské práce jsou rozpočteny na 90.600 Kč. Na jejich úhradu přispěl Pardubický kraj částkou 30.000 Kč, Ministerstvo kultury České republiky částkou 29.000, zbytek (31.600 Kč) uhradí muzeum ze svého rozpočtu.
Je jistě povznášející, že i v době ekonomicky méně příznivé se českotřebovskému muzeu podařilo zajistit finanční prostředky na zkvalitnění muzejního depozitáře a restaurování velmi cenné sbírkové kolekce, kterou se díky tomu podaří zachránit a uchovat i pro další generace, a to nejen ty českotřebovské.