Zranil ženu na přechodu. Přesto může být dál starostou České Třebové 

Zastupitelé České Třebové se musejí rozhodnout, jestli chtějí v čele města muže, který byl podmínečně odsouzen na rok vězení. Jaroslav Zedník, dosavadní starosta a vítěz letošních voleb, totiž přejel autem nohu ženě, která šla po přechodu pro chodce. 

Za přečin těžkého ublížení na zdraví dostal Jaroslav Zedník trest odnětí svobody na jeden rok s dvouletou podmínkou. Navíc do června 2012 nesmí řídit. Politici v České Třebové o rozhodnutí soudu dosud nevěděli. Velká část z nich se Zedníka zastává. A za starostu ho chtějí zvolit. Jiní říkají, že by měl odstoupit. "Člověk, který je odsouzený, by neměl dělat starostu. Myslím to obecně, ne osobně vůči panu Zedníkovi. Ale na jeho místě bych odstoupil," říká Bohuslav Mimra z českotřebovské KDU-ČSL. "Nijak mne to neovlivňuje v jednání o koalici. Samotné soudní projednávání je pro člověka takovým trestem, že si určitě uvědomuje závažnost situace. Nepovažuji ale za seriózní, abychom z toho dělali nějaké závěry. Třebováci ve volbách rozhodli a tím se budeme řídit," říká zástupce ČSSD v Třebové Martin Netolický.  

Zedník srazil ženu, která šla z hokeje.  Zedník loni prvního září zranil ženu na přechodu nedaleko zimního stadionu v České Třebové. Bylo to v den, kdy se na stadionu hrálo přípravné utkání Pardubic s Brnem. Zedník byl na zápase, pak odjel autem něco zařizovat do města a poté se vrátil na stadion. "Stál jsem jako třetí auto v řadě před přechodem. Když přešli nějací fanoušci, rozjel se náklaďák, auto, co stálo přede mnou, a já. A když jsem vjel na přechod, vstoupili na něj fanoušci, já jsem zastavil, protože jsem jel rychlostí asi deset kilometrů za hodinu. Fanoušci se mi navalili z boku na auto," tvrdí Zedník. Podle svých slov vystoupil z auta a s lidmi na přechodu měl slovní přestřelku. "Fanoušci odešli, já jsem nastoupil do auta a odjel. Druhý den na mne nějaká slečna podala trestní oznámení, že jsem jí údajně na tom přechodu přejel nohu," říká Zedník. Soud rozhodl trestním příkazem, ve zkráceném řízení, u kterého soudce nevydává odůvodnění svého rozhodnutí. Podle slov mluvčího soudu v Ústí Jiřího Procházky způsobil Zedník chodkyni těžké zranění. "Je to újma na zdraví s těžkými následky," řekl Procházka.

Odsouzení nebrání ve výkonu funkce starosty. O tom, že čin posoudil jako závažný, vypovídá i výše trestu - roční odnětí svobody s podmínkou na dva roky. Podle Zedníka je to neúměrně tvrdé. Nicméně proti rozhodnutí soudu nepodal žádné odvolání. "Kdybych nebyl starostou, tak se stoprocentně odvolám. V okamžiku, kdy jsem veřejně činnou osobou, to beru na vědomí a budu to respektovat," říká Zedník. A dodává, že se nesoudil také proto, aby ho nepropírala média. To, že je odsouzený, mu podle zákona nebrání v tom, aby byl starostou. Rozhodnutí soudu navíc nabylo právní moci v červnu a on je ve funkci dodnes. Podle zákona by bylo překážkou pouze to, kdyby dostal nepodmíněný trest. Zedníkovi Nestraníci s podporou TOP 09 získali v zastupitelstvu většinu křesel. A vedou jednání o koalici s tím, že Zedník bude dále první muž radnice. Představitelé dalších stran v Třebové to zřejmě přijmou bez ohledu na Zedníkův trestní rejstřík. "Je to privátní věc. A nemá nic společného s tím, zda pan Zedník může, nebo nemůže být starostou," říká Jiří Vencl, zastupitel KDU-ČSL a Koalice pro Českou Třebovou.   Kdyby se zastupitelé rozhodli, že Zedníka v čele radnice nechtějí, museli by hledat někoho jiného, kdo by město vedl. "Předchozí starostové nedokázali tolik, co dokázal on. Je to člověk, kterého osobně znám, a vím, že to, co se mu přihodilo, se může stát každému," dodává Jiří Vencl.

Autor Martin Filip, mirror MF DNES 22.10.2010

Poznámka: Výše uvedený článek vzbudil pozornost,  páteční vydání MFDNES zmizelo ze stánku a prodejen. Přečíst si ho můžeme   také na www.idnes.cz, odkud je výše uvedený  text  Martina Filipa mirrorován.  K článku je na stránce MFDNES otevřeno diskuzní fórum, zatím s malým počtem názorů