Třetí koncert mezinárodního varhanního festivalu Zdeňka Pololáníka se konal třetí říjnový pátek v románské rotundě sv. Kateřiny a přilákal naprosto optimální počet posluchačů - zaplnili právě všechna sedadla. program Koncertu (uvedený na konci  tohoto příspěvku)  byl velmi citlivě zvolen, střídaly se skladby až dospěl k vyvrcholení v závěrečné skladbě. Posluchačům se. Festival bude zakončen koncertem, na kterém vystoupí v pátek 22.10.2010 od 19 hodin v kostele sv. Jakuba Barbora Scholleová a Pavel Svoboda  (AMU Praha)
 
Milan Řihák - zpěv
Se narodil v roce 1965. Klasický zpěv vystudoval na brněnské konzervatoři a pražské AMU. Po absolutoriu debutoval ve stěžejních rolích v muzikálu My Fair Lady v brněnském Janáčkově divadle a v muzikálovém pásmu – Musical – Superstar. Odtud byl vybrán a obsazen do prestižní role Mariuse v prvním pražském nastudování slavných Bídníků. Hostoval v Karlínském divadle a plzeňské operetě. V současnosti účinkuje opět v Brně a pedagogicky působí na církevní škole v Kroměříži. Jeho hlasová i interpretační universalita mu umožňuje uplatnit se i v jiných hudebních žánrech. Nazpíval např. značné množství tendenčních písní s předními brněnskými orchestry. Dominantním naplněním jeho tvůrčí činnosti však stále zůstává romantická chrámová hudba, na jejím poli se stal uznávanou osobností.

Karel Plocek - viola
Narozen v roce 1966, studoval hru na violu na brněnské konzervatoři a dále na JAMU /abs.1992/. Již během studií působil v řadě komorních souborů /Telemann baroque collegium, smyčcové orchestry/. Od roku 1991 je předním členem Státní filharmonii Brno. Věnuje se též soustředěně interpretací soudobé české tvorby, některé skladby významných autorů též premiéroval /Petr Eben, Jan Novák/. Pedagogicky působí na Konzervatoři v Brně. V posledních pěti letech se intenzivně věnuje práci v malých komorních souborech s nimiž koncertuje doma i v zahraničí. Nepřehlédnutelná je i jeho spolupráce s Českým rozhlasem, pro který natočil sérii sólových snímků.

Martin Jakubíček - varhany
Se narodil roku 1965 v rodině hudebníka. Studoval varhany, cembalo a skladbu na brněnské konzervatoři. Po absolutoriu pokračuje ve studiích na Janáčkově akademii, kde se věnuje vedle studia varhan také improvizaci. Jamu reprezentoval na mezinárodní soutěží J.S. Bacha v Lipsku a na varhanní soutěži Pražského jara. Na interpretační soutěži ČSR získal třetí cenu a první cenu na soutěží vysokých škol. V roce 1989 absolvoval mistrovské interpretační kurzy v rakouském Millstadtu. Výrazně se exponuje na poli duchovní hudby, působí jako varhaník v brněnských kostelích. Kromě sólové činnosti se uplatňuje jako stálý doprovazeč řady brněnských sólistů, pěveckých sborů a komorních orchestrů. S úspěchem se realizuje i v oblasti skladatelské a aranžérské.
 
 
 
 
Program koncertu v románské rotundě sv. Kateřiny
 
   A.V.Michna  - Loutna česká (výběr)
   J.S.Bach - Obrácení
   J.Clarke - Trompet minuet
   J.S.Bach - Bist du bei mir
   J.Mysliveček - Nocturno
   M.Jakubíček - Žalm 131
   R.Schumann - Odpuštění
   F.Schubert - Ave Maria
   F.Schubert - Můj mír jsi ty
   H.Purcell - Scotch Tune
   G.Fauré - Pie Jesu
   P.Mascagni - Intermezzo sinfonico
   E.Drake - Nech se vést