Zprávy z gymnázia                                                                   
Exkurze Krakov – Osvětim                                                     

Ve dnech 7. a 8. října naše gymnázium uspořádalo exkurzi do Polska. Navštívili jsme Krakov a koncentrační tábor Osvětim. Ve čtvrtek dopoledne jsme vyjeli k polským hranicím. Cesta bohužel neprobíhala podle našich představ, ale i tak jsme šťastně dorazili ve večerních hodinách do Krakova. Příjemně nás překvapilo ubytování v hostelu. Ještě večer jsme se vydali sami do víru velkoměsta.
Ráno po dobré snídani nás čekala prohlídka historického centra a hradu Wawel s profesionální průvodkyní. Seznámila nás s polskými dějinami a zhlédli jsme hrobky významných panovníků. Brzy po poledni jsme se vydali do Osvětimi. Velice nás překvapilo množství turistů, kteří chtěli stejně jako my poznat krutou historii holocaustu. Během prohlídky nám postupně zamrzal úsměv na rtech, protože nikdo si nedokázal představit hrůzy tohoto tábora. Na místech, kde tisíce lidí umíraly, jsme si uvědomili, že je potřeba vážit si toho, co máme. Nejprve jsme prošli starší tábor Auschwitz I, kde sídlilo velení, a poté jsme se přemístili do druhého tábora Auschwitz II – Birkenau (Březinka). V podvečer plni rozpolcených dojmů jsme pomalu nasedali do autobusu. Těžko říci, co se každému z nás honilo hlavou, ale jisté je, že tento zážitek v nás zanechá silné vzpomínky.
                                              Anna Hamplová, Zuzana Haniková, studentky Gymnázia Česká Třebová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Studenti gymnázia táhnou za jeden provaz                          

Dne 5.října jsme navštívili Domov pro seniory Bezděkov v České Třebové. Celá akce se konala pod záštitou občanského sdružení Za jeden provaz. Měli jsme možnost prohlédnout si celé zařízení a seznámit se s klienty a personálem. Naším cílem bylo udělat radost starším lidem a ukázat, že o ně máme zájem. A myslím, že se to povedlo. Po celou dobu návštěvy nám ochotně ukazovali svůj domov, vyprávěli příběhy ze života a při výrobě květinové dekorace si zavzpomínali na školní léta. Jsme rádi, že se podařilo navázat spolupráci a těšíme se na společný benefiční ples, který se bude konat v listopadu tohoto roku.                                                  Za účastníky projektu Magda Frišová - studentka Gymnázia Česká Třebová
 
Gymnázium Česká Třebová má Facebook a Moodle          

 

 

 

 

 

Novinkami letošního školního roku jsou na českotřebovském gymnáziu dvě virtuální prostředí, Facebook a Moodle,  sloužící k podpoře výuky a komunikace mezi školou, studenty a širokou veřejností. Gymnázium bez obav přijímá skutečnost, že dnešní mladá generace nežije pouze v reálném světě, naopak, snaží se ji uchopit a využít. Každé ze zmiňovaných prostředí slouží k něčemu jinému. Stránka na Facebooku, který většina z vás zná a mnozí s ním aktivně pracují, je výsledkem práce našeho studenta 5.A Martina Menšíka. Na stránkách najdete aktuální informace, výběr fotografií apod., můžete se stát fanouškem naší školy a setkat s ostatními fanoušky, zatím většinou současnými studenty nebo našimi absolventy.  Moodle je oproti Facebooku interní záležitost. Jedná se o velmi efektivní výukové prostředí, kde lze zakládat lekce jednotlivých vyučovacích předmětů a oblastí umožňujících diskusní fóra, ukládání souborů, umístění odkazů na užitečné webové stránky, tvorbu testových úloh apod. V této chvíli se již toto prostředí využívá v předmětech Programování, Výpočetní technika, Španělský jazyk a Ekonomika. Předpokládá se, že se postupně objeví i předměty, jejichž vyučující se s prací v Moodle v blízké době seznámí. Moodle představuje i další velkou výhodou pro naše studenty. V podobném prostředí se uskutečňuje komunikace a výuka na vysokých školách. Se znalostí práce v Moodle tak mají naši studenti výhodu a náskok při vstupu na univerzity proti těm, kteří s takovým virtuálním prostředním nikdy nepracovali.
Odkaz na Facebook (volně přístupný) a Moodle jsou přístupné z webových stránek školy www.gymnct.cz.  
PhDr. Tomáš Kupka, Gymnázium Česká Třebová