Michaela Šojdrová přijela podpořit Petra Šilara                
Mezi prvním a druhým kolem senátních voleb je jen jediný týden, během kterého musí volební štáby udělat hodně práce. Kandidáti musí znovu projet volební region, hovořit do médií, požádat s podporu v jiných stranách a nepolitických subjektech, získat podporu  ústředních orgánů své politické strany. toho všeho jsme svědky ve všech 27 volebních obvodech v celé ČR. 

V našem volebním obvodu č. 46, který tvoří okres Ústí nad Orlicí bez  obcí na Choceňsku  postoupili do 2. kola dva kandidáti, Petr Šilar vyhrál těsnou většinou necelé stovky hlasů. Do druhého kola  tedy nepostoupili kandidáti jiných silných stran jako TOP09 a ODS. V médiích nyní vyslovili podporu pro Petra Šilara také  představitelé TOP09  Karel Schwarzenberg  a představitelé ODS Petr Nečas, s podporou Miloslava Souška  vystoupil hejtman Pardubického kraje Radko Martínek VIZ ZDE. Miloslav Soušek  také vydal v denících inzeráty, ve kterých je navozen především střet ideologií levice a pravice a kde je Petra Šilar označován jakou v regionu neznámý politik.  Zdá se mi však, že takové označení je nepravdivé a účelové, zvláště srovnáme-li četnost působení obou kandidátů v našem městě. Naopak je těžké se dopátrat právě nějaké přítomnosti Miloslava Souška, byť byl poslední čtyři roky poslancem parlamentu právě s bydlištěm v našem okrese (ve Vysokém Mýtě).

Ve středu odpoledne přijela se svým štábem do České Třebové také Michaela Šojdrová, úřadující předsedkyně KDU-ČSL. Ač pochází z Kroměříže, tak postupně podporuje kandidáty na senátory ve všech obvodech, kde  zástupce KDU-ČSL postoupil do druhého kola.  V České Třebové zahájila svoje působení na nádraží ČD a dopravním terminálu (který nám pochválila) a společně s tiskovým mluvčím p. Horálkem  prošla také město, aby se pak na chvíli zastavila v nekuřácké kavárně U Tygra. Ke kampani pro Petra Šilara a další kandidáty KDU řekla "Podpora Petra Nečase a Karla Swarzenberga nás v KDU těší, ale současně je třeba připojit, že  úspěch Petra Šilara spočívá především v jeho soustavné práci pro region. Všichni, kdo ho znají potvrdí,  že nebude uhýbat ze svého programu ani z programu KDU, který tvrdí, že reformy ve státě potřebujeme, ovšem reformy rozumné a rozhodně ne plošné škrty, které jsou dnes  za reformu zaměňovány." K tomuto vyjádření pak přidala vlastní  osobní vzkaz voličům v našem obvodu: "Pokud chcete mít úspěšného senátora, volte Petra Šilara a nikoliv neúspěšného poslance Miloslava Souška!"

Kampaň pro Petra Šilara pokračuje  ve čtvrtek především v Lanškoruně, který leží blízko jeho bydliště - Horní Čermné - Nepomuk, kde Petr Šilar také dobře uspěl v komunálních volbách a získal největší počet hlasů.  Na pocity po skončení 1. kola jsem se zeptal i samotného Petra Šilara: "Byl jsem favoritem, přestože média dělala favority z jiných kandidátů. Do druhého kola jsem se dostal díky dlouhodobé poctivé práci především na venkově, se starosty obcí a malých měst, prostě jsem na tom pracoval dlouhé roky. To nebyla žádná kampaň. Nespekuluji o tom, ze které strany mě v druhém kole podpoří další voliči...."

Za Petra Šilara se staví (a jeho volbu doporučuje) také Koalice pro Českou Třebovou a MO KDU ČSL Česká Třebová. Pro naše město může mít význam jen kandidát, který je nejen schopen, ale také ochoten pomoci všude, kde to je potřeba.  Zkušenost nám říká, že z  postupující dvojice kandidátů na senátora v našem obvodu je to pouze Ing. Petr Šilar   (mm, jv)

Fotografie Michaela Šojrová na dopravním terminálu a v kavárničce  U Tygra (20. 10.)  -  Petr Šilar