Začínají komunální a senátní volby                                       
Pátek 15. října je prvním dnem  volebním, začíná se rozhodovat o tom, kdo bude zasedat v příštím městském zastupitelstvu a kdo bude naším novým senátorem, nebo - a to spíše - kdo postoupí do 2. kola senátních voleb. Rozhodovat o tom budou voliči, nikdo jiný. V sobotu  se volební místnosti zavřou a začne počítání hlasů, ve večerních hodinách bychom mohli vědět výsledky, budou jako vždy první na internetu.
 
Přijďte k volbám!  

Před čtyřmi lety  byla volební účast pouze 46,4% Z cca 13 000 voličů se do volebních místností dostavilo pouze  6218.  Také v roce 2002 byla účast ve volbách obdobná, jen o maličko vyšší. Pamatujte, že volíme 27 členné zastupitelstvo a tak každý z voličů má vlastně 27 hlasů, které může  dát buď najednou volební straně s 27 kandidáty, nebo 27 jednotlivcům, můžete také oba způsoby kombinovat. Bude-li ale počet označených (zvolených) kandidátů větší než 27, bude jeho hlasování neplatné. Využijte svou možnost spolurozhodnout o vývoji našeho města v dalších čtyřech letech!  Nenechte za sebe rozhodovat ostatní!

Prognózy  jsou problematické, jediné co je dobré zveřejnit jsou matematické výpočty.  V obou posledních volbách odevzdali voliči celkem v České Třebové cca 150 000 hlasů. letos lze očekávat tedy obdobný počet. I kdyby se procento volební účasti zvýšilo, tak zase ubylo trvale přihlášených osob, tedy jistě i voličů, takže se zvýšení odevzdaných hlasů pro kandidáty bude zřejmě obdobný. 

Hranice pro volební stranu je 5%, znamená tedy minimum cca 7500 hlasů. Obdrží-li volební strana méně, nebude mít žádného zastupitele a tyto hlasy propadnou, budou rozděleny pro ostatní volební strany v poměru jejich volebních výsledků. Zda to hrozí i v České Třebové, uvidíme v sobotu večer.

Povolební vyjednávání - jistě začne již během víkendu. Jak se bude vyvíjet záleží na voličích, ti svými hlasy "rozdají karty". Je třeba ovšem také napsat, že některá jednání se  se mezi zástupci volebních stran již zřejmě uskutečnila. Těžko říci, jaký mohla mít význam. Bylo by zvláštní, kdyby vznikly nějaké dohody již před volbami.

Volby nejsou zadarmo. Každá strana přece šla do voleb s cílem uspět, metody pro přesvědčení voličů volila každá strana jiné, také podle svých finančních možností,. Někde platily kampaň stranické sekretariáty, jinde se na volební kampaň museli složit sami kandidáti, v dalších stranách se na financování podíleli sponzoři. Možná kdyby se to sečetlo, dá to pěknou částku, která se dala ve městě využít jinak. Jenže jakýkoliv povzdech je marný, bohužel se na tom nic změnit nedá, pro řadu lidí je úspěch ve volbách velmi důležitý....

Důležité by bylo, kdyby se výsledky voleb ve městě pozitivně projevily na dalším rozvoji města a všech stránek našeho života. Přál bych si, aby se v příštím zastupitelstvu otevřeně mluvilo o všech problémech, aby panovala shoda v důležitých oblastech, aby se nepolitikařilo, a aby se každý námět a projekt posoudil bez ohledu na to, která strana jej předkládá.

                                                                                                                                                                Mgr. Milan Mikolecký