Na závěrečném koncertu festivalu pravidelně vystupují studenti uměleckých škol . Bude tomu tak i v letošním roce, kdy vystoupí žáci Hudební fakulty Akademie muzických umění Barbora Scholleová a Pavel Svoboda, shodou okolností oba Východočeši, absolventi pardubické konzervatoře. Pavel Svoboda již jako žák pardubické konzervatoře vystoupil na I. ročníku festivalu v roce 2005. Stejně jako předcházející koncert v rotundě sv. Kateřiny měl i závěrečný koncert festivalu dobrou návštěvnost a také vysokou uměleckou úroveň.  Lze říci, že letošní šestý ročník mezinárodního varhanního festivalu Zdeňka Pololáníka patřil mezi ročníky nejvydařeněší. festival by se nemohl uskutečnit bez finanční podpory Města Česká Třebová a Pardubického kraje.

Barbora Scholleová (*1985) navštěvovala během studií na Gymnáziu Dašická v Pardubicích obě zdejší zakladní umělecké školy - v ZUŠ Lonkova absolvovala hru na klavír u Stanislavy Křížové a na flétnu u Darii Rosové, v ZUŠ Havlíčkova hru varhany u Jiřího Kožnara. Byla laureátkou amatérských varhanních soutěží v Opavě a v Pardubicích (Organum Regium), kde několikrát získala i ocenění za provedení soudobé skladby (Petra Ebena). Poté ve studiu varhan pokračovala na Konzervatoři Pardubice ve třídy Josefa Rafaji. V současné době dokončuje Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy v Praze (obor matematické struktury). Od loňského roku je studentkou Akademie múzických umění v Praze ve varhanní třídě Josefa Popelky a na pardubické konzervatoři dále studuje hru na klavír u Mgr. Pavlíny Klokočníkové a u MgA. Daniela Wiesnera. Věnuje se koncertní činnosti, spolupracuje s Komorní filharmonií Pardubice.

Pavel Svoboda (*1987) se hudbě začal věnovat na ZUŠ v Dobrušce, absolvoval Konzervatoř v Pardubicích ve třídě prof. Josefa Rafaji a doc. Václava Rabase. Nyní studuje Akademii múzických umění v Praze u doc. Jaroslava Tůmy a současně vysokou hudební školu Universität der Künste v Berlíně, kde je jeho pedagogem nizozemský varhaník Leo van Doeselaar.
Získal 1. cenu na Mezinárodní soutěži mladých varhaníků v Opavě, za nejlepší interpretaci soudobých skladeb obdržel Cenu Nadace Český hudební fond, v roce 2008 získal druhou cenu na Mezinárodní soutěži Petra Ebena a za studijní výsledky obdržel cenu primátora města Pardubic. První cenu a titul Laureáta získal také z Mezinárodní interpretační soutěže Brno.
Natáčí pro rozhlas i televizi (ČT, Tv Noe) a působí také jako dramaturg a spolupořadatel několika festivalů klasické hudby. Účinkoval na hudebních festivalech v ČR i v zahraničí (Německo, Belgie, Slovensko, Rakousko, Polsko, Španělsko) s mnoha orchestry i špičkovými sólisty (Václav Hudeček, Jiří Stivín, Ivan Ženatý, Kateřina Englichová aj.). Od roku 2004 je stálým varhaníkem a cembalistou souboru Barocco sempre giovane, s kterým natočil 2 CD a vystoupil na stovkách koncertů, mimo jiné i na festivalu Pražské jaro.

Program koncertu (pátek 22. října 2010)
Johann Sebastian Bach: Preludium a fuga h moll BWV 544
Robert Schumann: Fuga č. 2 na BACH, op. 60
Felix Mendelssohn-Bartholdy:
Sonata č. 6 d moll
1. Chorál s variacemi
3. Fuga
4. Finale: Andante                                                                                                                                 (hrála  Barbora Scholleová)

Robert Schumann:  Skizzen für den Pedalflügel op.58
1. Nicht schnell und sehr markiert
2. Nicht schnell und sehr markiert
3. Lebhaft
4. Allegretto
Ferenc Liszt:  Variace “Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen” na téma J. S. Bacha z Kantáty BWV 12                    (hrál Pavel Svoboda)