Českotřebovský deník 316/2010  (4.11.)                                

Českotřebovská městská poliklinika má nové RTG pracoviště špičkové kvality

V úterý 2. listopadu bylo v městské poliklinice otevřeno nové rekonstruované RTG pracoviště, které přináší pro nás pro všechny novou kvalitu. Vlastní RTG přístroj je na špičce co se týče kvality, tedy homogenity a "čistoty" paprsku.  Jde o přístroj U.S. provenience, .který je  v tomto oboru prostě napřed před Evropou. Zařízení je i hezké, má mnoho prvků, které zajišťují větší bezpečnost jak pro pacienta ale také minimalizují možnost chyby personálu.  Současně došlo k digitalizaci: snímky již nejsou na filmu, ale v paměti (nebo na disku) počítače. Minimalizace se tak možnost ztráty, jsou  navíc neomezené duplikace. Nově instalovaný přístroj umožní  nové možnosti diagnostiky dodatečné lze s vytvořeným snímkem provádět téměř libovolné úpravy. Není problém nějaký anonymizovaný snímek dodat ve formátu nemedicínském Lze říci i tak, že pokud byla celkově  kvalita péče na RTG pracovišti dosud na velmi dobré úrovni, tak teď po provedení modernizace byla povýšena jistě o dva řády nahoru. "Je to bezkonkurenčně nejmodernější ambulantní RDG široko daleko, většina i velkým nemocnic je také vybavena v mnoha ohledech hůře," říká Petr Máca, majitel popisovaného pracoviště.  "Nechci být nekritický, ale neznám srovnatelný ambulantní rtg v kraji. Taky bych docela rád vyzvedl, že u nás na pracovišti máme minimum odstávek, a když jsou, tak jde  "technologické" a plánované odstávky (servis). Na rozdíl od jiných podobných ambulantních pracovišť  dovolené a nemoci pracovníků neřešíme uzavřením provozu, ale zajištěnou dostupností, neboť provozujeme 3 RTG pracoviště  a chybějící personál vždycky dokážeme zajistit zástupem odjinud," dodal Petr Máca.   Nový přístroj a pracoviště na českotřebovské městské poliklinice je uvedeno na fotografiích.
 
 

VYHLÁŠENÍ GRANTOVÝCH PROGRAMŮ PARDUBICKÉHO KRAJE

Jedním z bodů 42. jednání Rady Pardubického kraje bylo schválení a vyhlášení grantových programů Pardubického kraje pro rok 2011. Vedle schválení zásad a podmínek byly stanoveny termíny pro podávání žádostí o podporu z rozpočtu kraje. „Přestože pokračuje hospodářská krize a příjmy kraje stále nedosahují výše z roku 2008, byly vyčleněny v návrhu krajského rozpočtu na rok 2011 prostředky určené na poskytování grantů z nejrůznějších oblastí. Žadatelé by měly věnovat pozornost aktualizovaným zásadám, které prošly dílčími úpravami, ale také určeným termínům pro podávání žádostí, které se v jednotlivých oblastech liší,“ upozornil poradce hejtmana a krajský zastupitel Martin Netolický. Vyhlášené grantové programy budou v roce 2011 poskytovány v oblasti územního plánování, cestovního ruchu, regionálního rozvoje, životního prostředí a zemědělství, sociálních věcí, protidrogové politiky, kultury a památkové péče, sportu a volnočasových aktivit a podpory rozvoje zahraničních vztahů. Podrobné informace budou k dispozici na internetových stránkách www.pardubickykraj.cz.

 

Předvolební weby neskončily  

 Také v dalším povolebním období budou dále plně funkční a aktualizovaní webové stránky, které fungovaly v období předvolebním. jedná se o web Koalice pro Českou Třebovou, která dále průběžně aktualizuje webovou stránku www.koaliceproct.eu  a dnes 4. listopadu byly nově aktualizovány také webové stránky MO ČSSD  "naše Česká Třebová", tedy www.naseceskatrebova.cz 
 
Soutěž o nejkrásnější české nádraží vyhlášena. Popáté.

Pardubice -  Zapojte se  do pátého ročníku soutěže o titul Nekrásnější nádraží ČR 2011.  Cílem ankety je společně se správcem železnice, místními organizacemi i jednotlivci  postupně obnovovat krásu železničních zastávek a nádraží a podporovat  návrat cestujících na železnici. Vloni vyhrálo soutěž pořádanou Asociací Entente   Florale CZ - Souznění, o. s., které je  součástí projektu Vlídná nádraží, nádraží v Chocni.       Návrhy zasílejte se třemi kvalitními fotografiemi a stručným komentářem zasílejte nejpozději do 31. března 2011 na adresu  nejkrasnejsinadrazi@cd.cz nebo dostalova_alena@seznam.cz. Bližší informace naleznete na stránkách  www.aefcz.org.   Deset finalistů bude vybráno a zveřejněno 30. dubna 2011. Poté bude mít  veřejnost možnost hlasovat do 31. května 2011.   Slavnostní vyhlášení proběhne v Senátu ČR 17. června 2011.  Alena Dominika Dostálová
 
POZVÁNKA na  Zabijačku  

K uctění památky  Honzíka Jány
Čuník bude utracen na obecní náklady dvacátého listopadu L.P. 2010 o desáté hodině dopolední u tělocvičny v Dlouhé Třebové. Od této chvíle bude v prodeji hojnost pochutin zabíjačkových,dobrý mok bude téci proudem.
PROGRAM
10.00 – zahájení prodeje zabíjačkových pochutin a poslední rozloučení s čuníkem     
Následovat bude volná zábava, kterou zpestří hudební produkce.
Občanstvo zdejší i přespolní zve se srdečně ku široké účasti Obecní úřad Dlouhá Třebová  
 
Los 12. Computer Shop Cupu 2010 – 2011                           

Družstva – skupina A

Družstva – skupina B

Družstva – skupina C

(V závorce nasazení celků dle loňského pořadí v 11. CSC)

1

Skala team Ústí n/O (1)

1

Žamberští kanci (2)

1

Žraloci D. Čermná (3)

2

TJ Sokol Libchavy (6)

2

Slámožrouti Kunvald (5)

2

Popeláři Libchavy (4)

3

Armat Řetová (7)

3

HC Hornets Záměl (8)

3

Olbena Lukavice (9)

4

Medvědi Rokytnice (12)

4

Oftis Ústí n/O (11)

4

Turováci Podlesí (10)

5

Pašáci Jehnědí (13)

5

Buldoci V. Skrovnice (14)

5

Bejci Koldín (15)

6

Adba hockey Ústí n/O (16)

6

HC Líšnice (17)

6

Rieter Tooling Hnátnice (18)

7

Kačeři Kerhartice (19)

7

Třísky Oucmanice (21)

7

Ants Knapovec (20)

8

Sokolíci Rokytnice (22)

8

Kapři Dlouhoňovice (N24)

8

Krajánci Ústí n/O (N23)

Vzhledem k teplému počasí se na ZS v Ústí nad Orlicí nedaří vyrobit led a proto se bude muset odložit  vyhlášené první kolo turnaje na předvánoční termín. něco podobného se již stalo v loňské sezóně.

Střední zdravotnická škola, Ústí nad Orlicí, Smetanova 838 

tel. 465521292-93, mob.tel. 728 596 346 e-mail: szsuo@szsuo.cz, internet:www.szsuo.cz   
Otevře ve školním roce 2011/2012 otevře
 2 třídy denního studia 4-letého oboru   ZDRAVOTNICKÝ ASISTENT   53-41-M/01
1 třídu denního studia 4-letého oboru    Sociální činnosti                75-41-M/01
 DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ:     6. 11. - sobota 8 - 12 hodin , 09.  12.  2010 – 14:00 – 17:00 hodin 
Mimo dny otevřených dveří je návštěva školy   možná po telefonické domluvě kdykoliv.
 
Státní maturity už tady měly být dávno   

Státní maturity nejsou bláznovství, jak občas  slýchávám. Měly být zavedeny již dávno. Učit se, a nejen na maturitu,  osobně nepovažuji za  nic špatného, jak se snaží naznačit někteří politici.  Ukazuje se, že pro studenty je naopak situace dnes mnohem příznivější, protože se mohou sami rozhodnout,  jakou obtížnost maturitní zkoušky si zvolí.  
Maturitní generálka měla ověřit, jestli technicky funguje systém, který se čtrnáct let připravoval.  Pro studenty je to nová zkušenost, stejně jako pro učitele.  Rád bych zdůraznil, že při generálce státních maturit nešlo tolik o znalosti, jako spíše o  technické zabezpečení. To je prostě realita. Podle těchto kritérií generální zkouška splnila svůj účel. Studenti zjistili, jak se mají chovat a vyzkoušeli si obtížnost testů. Z toho, že třetina z nich u maturity nanečisto neuspěla, ovšem nelze vyvozovat kategorické závěry. Výsledky  právě zveřejňovaných testů ukazují,  že studenti nejsou dostatečně připraveni. Ruku na srdce, kdo by dokázal bez přípravy úspěšně složit maturitní zkoušku?  
Nevím, proč se všichni diví, že  vědomosti studentů klesají. Již dávno je známé, že školský systém nefunguje a že úroveň středních škol upadá. Na střední školy nastupují studenti bez ohledu na to, jestli mají odpovídající studijní předpoklady.  I proto Pardubický kraj přistupuje k tomu, že od příštího školního roku zavede přijímací zkoušky, aby rozvratu středního školství zabránil a zachoval výběrovost maturitních studijních oborů.                                                              Radko Martínek hejtman Pardubického kraje