Českotřebovský deník 318/2010 (6.11.)                                 

Ve čtvrtek 4.11. se v Malé scéně konal další koncert Kruhu přátel hudby - klavírní recitál Jana Bartoše. Ve svém velmi dobře sestaveném programu přednesl skladby J. S. Bacha, L. v. Beethovena, ale také L. Janáčka,  etudu fis-moll Alexandra Nikolajeviče Skrjabina  a na závěr zařadil čtyři vynikající skladby F. Chopina. Klavírista podal skutečně vynikající výkon, noty ke svému koncertu vůbec nepotřeboval a všem pravidelným návštěvníkům koncertů KPH  a vážné hudby dokázal svoje skutečné mistrovství. koncert se konal v rámci projektu "Domovem české hudby" u příležitosti 110. výročí narození mimořádně talentované klavíristky Libuše Novákové - Vejrychové, rodačky z Kozlova u České Třebové. Narodila se 12. září 1900 v Kozlově. Její mimořádný talent rozvíjel slavný pedagog prof. Adolf Mikeš. V 19 letech  vystoupila na koncertu za doprovodu České filharmonie a odjela do Paříže. Její umění ji přivedlo na koncertní pódia celého světa. 


Leoš Šimánek poprvé v České Třebové zcela naplnil velký sál Národního domu do posledního místečka.

Panoramatické show Leoše Šimánka přilákalo do České Třebové také diváky z širokého okolí, všude v ulicích u Národního domu  byla spousta automobilů.  Národní dům se ukázal jako velmi vhodné  místo pro takovou akci lze jen litovat, že na to pořádající agentura nepřišla dřív.  V předsálí byly pro návštěvníky přichystány také nové publikace o Austrálii, kalendáře a další tiskoviny.
 

V sobě hypermarketů stojíme na Novém náměstí ve frontách a nakupujeme nedůstojně z automobilu....

  • Na fotografiích Miroslava Falty dokumentujeme to, co je běžné na Novém náměstí celkem pravidelně. Komunikace se změní na tržiště, kde prodej probíhá za nevhodných a nedůstojných podmínek. Jistě to není pro nakupující stojící ve frontě na veřejné komunikaci nejbezpečnější. Navíc prodávající porušují dopravní předpisy. Připomíná to dobu podnikavců před 20 lety, kdy po sametové revoluci se  našla spousta lidí schopných lacino nakoupit tehdy ještě ve státních podnicích třeba  kamion másla nebo jiného potřebného zboží. I v době tzv. AKCÍ se takový prodej dnes vyplatí. Na druhé straně existuje oficiální prodej realizovaný ze schválených z pojízdných prodejen, např. Masoeko Letohrad, které prodávají na  oficiálně vyhlášených a povolených lokalitách.Nabízí se otázka, proč se takovýto prodej na Novém náměstí povoluje. (Foto M. Falta)
  •  
  •   Ing. Tomáš Záruba pod kontrolou? 

    Letos na jaře vznikla z iniciativy Ing. Tomáše Záruby, dopravního "odborníka"  z ČVUT petice, pomocí které jmenovaný inženýr vehementně prosazoval u ministra dopravy omezení dálkových vlaků  zastavujících v České Třebové. Tento  Ing. Tomáš Záruba pak shodou okolností dostal příležitost se uplatnit v praxi právě v Pardubickém kraji jako externí  spolupracovník firmy OREDO, která  dostala od Pardubického úkol  připravit integrovaný systém dopravy. V této souvislosti upozornil Českotřebovský zpravodaj na to, že  působení Ing. Záruby, který neuznává základní  atributy dopravního systému Pardubického kraje (spočívající ve dvou centrech dálkové železniční dopravy v Pardubicích a v České Třebové) může poškodit zájmy našeho města a nakonec i celého okolního regionu. Případ pak dále zviditelnila MF DNES a problém řešilo i vedení Pardubického kraje. Nemůže samozřejmě firmě OREDO nařizovat s kým může či nemůže spolupracovat. Jako dobré řešení se ukazuje možnost schválit vlastního odborníka, který působení této firmy pro Pardubický kraj dozoroval. Tím by neměl být nikdo jiný než Třebovák Ing. Dalibor Zelený, špičkový dopravní odborník také pro regionální dopravu. O tom jsme se mohli přesvědčit např. na květnové besedě o železniční dopravě v Národním domě.