Českotřebovský deník 321/2010                                             
Ad: Stížnosti a petice proti Audiu.

Dnes jsem si přečetl ve zpravodaji ohlas z Vil proti Audiu a nedá mi to než okamžitě reagovat. Ve Vilách bydlím již více než tři roky a přesto jsem se pod petici, která vznikla minulý měsíc rozhodl nepodepsat. Proč? Sám jsem v našem městě diskotéku pět let provozoval a tudíž dobře vím jak jsou Třebováci vysazení na dění ve městě, kde se začne bavit mládež trochu jinak než oni v minulém tisíciletí. To jakým způsobem vychováváte vaše děti je přesně obrázkem toho, co dnes vidíte v parku za Tescem a v okolí bazénu. To že vám omladina močí a provádí sexuální hrátky pod okny přece není pro obyvatele Vil nic nového. To dělají přece i vaše děti, které se vrací domů ale jen si to nepřipouštíte a pokud na tento jev někdo poukáže jste vzteky bez sebe a jste schopni zatlouct nos mezi očima, že paní Pelikánová. Dále bych chtěl poukázat na skutečnost jak Audio přináší přilepšení rozpočtu rodinám kde se rodiče celý den válí a nic nedělají a po hudební produkci v brzkých ranních hodinách vyšlou poshánět prázdné láhve od alkoholu své dětičky, které to mají jako jedinou zábavu na víkend takže nás každé ráno nebudí Audio ale cinkot prázdných láhví. Neberte peticemi zábavu těm nejmenším a neberte zábavu ani těm frajerúm co chodí nad ránem lovit do Audia vaše přiopilé a přifetlé dcerušky, které jste tak dobře vychovali že ted musíte sepisovat petice abyste se vůbec vyspali. Neberte ani věčná témata pro drbny z Vil, které se pod článek ve zpravodaji ani neumí podepsat.  Závěrem přeji Audiu ještě mnoho štastných let a mnoho nápadů v oblasti zábavy pro naše potomky.
Vladislav Fater, Vily
 
Socha Jana Pernera     

V Českotřebovském zpravodaji  byla  zveřejněna informace o petici požadující odstranění sochy stavitele železnic Jana Pernera. Občas slyším kritiku a nesouhlas  s  výtvarným  ztvárněním  od  sochaře  Ing. Jaromíra Garguláka.  Já se  naopak  hlásím se  svým  kladným  názorem  na výběr sochy  a jejího moderního pojetí, ač jsem již starší člověk,  důchodce,  socha se mi líbí.
Vyhlášení petice o odstranění sochy  považuji   za pochybené, poplatné typicky české  omezené maloměšťácké  povaze. Všem, kteří tuto petici dosud podepsali bych navrhoval,  aby alespoň navštívili  Národní galerii v Praze nebo nedalekou Albertinu  ve Vídní  a to oddělení moderního umění,  nebo  se podívali trochu po Evropě ( je možné  cestovat i po internetu) a seznámili se i s jinými moderními  výtvarnými díly např. od  Pabla Piccasa, Joana Miró či Salvatora Dali ale i v České republice jsou někteří moderní autoři  se svými realizovanými  díly jako  Milan Knížák, Olbram Zoubek či David Černý, známý se svojí Entropou. Potom snad změní svůj názor a zruší svůj podpis pod peticí, ke které se už nebudou  dále hlásit. Myslím si, že Rada města Česká Třebová rozhodla správně o realizaci sochy od tohoto autora a snad nepřevládne názor na její odstranění. Jedná se podle mého názoru o unikátní, originální a výtvarně  zajímavou sochu , která trochu předstihla dobu a tím  snad zaskočila některé Třebováky.  Socha navíc  výborně  doplňuje moderně  a účelně pojatý dopravní terminál  a bude  lákadlem pro potencionální návštěvníky města, protože  takovou  podobnou,  odvážně moderní sochu , která je veřejně přístupná  mají v málokterém městě.                                                                   Ing. Josef Jirsa

 

Pořad o soše Jana Pernera byl uveden dne 6.11. v 19:19  ve zprávách TV Prima

. Bylo zde mylně uvedeno, že se jedná o rodáka z České Třebové. To je třeba uvést na pravou míru. Ing. Jan Perner se narodil v Bratčicích v roce 1815, kde má také na svém rodném domku pamětní desku. Pořad je stále k dispozici na internetu na tomto odkazu http://www.iprima.cz/videoarchiv, zde je třeba najít titul Zprávy TV prima 6.11., pořad o soše Jana Pernera  začíná na 24 minutě zpráv. V pořadu vystupuje autor petice, student práv Martin Felgr a také starosta Jaroslav Zedník.
 
Zástupci projektů převezmou v Letohradě dekrety na evropskou dotaci  

Zástupci města Žamberk, letohradské společnosti EYWAN a obce Pastviny převezmou 10. listopadu v Letohradě dekret na dotaci z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod.  Za Regionální radu jej předá předseda a pardubický hejtman Radko Martínek. Město Žamberk získalo 7,4 milionu korun na rozšíření stávajícího sportovně - rekreačního areálu Pod Černým lesem v Žamberku. Právě v tomto areálu, konkrétně v restauraci Babeta, se středeční akce koná, takže kromě oficiální části je plánována také komentovaná prohlídka prostor se starostou Jiřím Dytrtem. Dekret na čerpání dotace ve výši 66,4 milionů korun určených na revitalizaci středověké tvrze Orlice v Letohradě převezme Pavel Tacl, zástupce společnosti EYWAN. „Jméno je odvozeno od prvního písemně doloženého majitele tvrze Ivana neboli Ejvana,“ vysvětlil Tacl. V místě má vzniknout areál kultury a služeb pro turisty, konkrétně pak čtyřhvězdičkový hotel s konferenčním sálem, s restaurací, středověkou krčmou a expozičními prostory. Dekret čeká také na starostu obce Pastviny. Jeho jméno se dozvíme až po pondělním zasedání zastupitelstva. Jisté je ale to, že Pastviny budou čerpat z ROP Severovýchod více než 11,2 milionů korun na vybudování víceúčelového hřiště, nové budovy infocentra se sociálním zařízením a veřejným internetem.  
 
Předávání dekretů 10. 11. 2010  LETOHRAD  13.00 – 13.45 hod.
Kde? Restaurace Azyl v areálu Nového Dvora v Letohradě Co? Předání dekretů na dotaci z ROP SV
Kdo? R. Martínek, starosta Žamberka, starosta Pastvin, starosta Letohradu,  zástupce spol. EYWAN, novináři
Program: úvod představení projektů – příjemci dotace  předání dekretů na dotaci (p. Martínek předává zástupcům projektů)
 
Projekty:   Město Žamberk - Areál aktivní turistiky II Pod Černým lesem v Žamberku
Dotace: 7,41 mil. Kč  Projekt je zaměřen na rozšíření stávajícího sportovně- rekreačního areálu Pod Černým lesem v Žamberku.  Postaví se nové srubové chatky apartmánového typu s celoročním provozem, vybuduje se outdoorová horolezecká stěna a víceúčelové hřiště s umělým povrchem, zmodernizuje se stávající masážní vana a přírodní koupaliště v areálu. Součástí projektu je i výstavba příjezdové komunikace a parkoviště s 35 místy.
 
EYWAN s.r.o. – Revitalizace areálu středověké tvrze Orlice  Dotace: 66,49 mil. Kč
Projekt sleduje revitalizaci a dostavbu středověké tvrze Orlice v Letohradě. V místě má vzniknout areál kultury a služeb pro turisty a návštěvníky podorlického regionu. Konkrétně:  čtyřhvězdičkový hotel s konferenčními prostory, dvěma gastronomickými provozy (restaurace s letní terasou a středověká krčma) a expozičními prostory věnovanými především historii a životu na tvrzi.
 
Obec Pastviny – Rekreační, sociální, dopravní infrastruktura regionu Pastvinské přehrady I. etapa – centrum
Dotace: 11,26 mil. Kč  Zastaralé centrum obce dnes neposkytuje základní turistické služby. Proto se v rámci projektu počítá s vybudováním nové budovy infocentra se sociálním zařízením a také veřejným internetem. Počítá se i s pořízením mobiliáře před budovou, s úpravou systému parkování a autobusových stání, s výstavbou víceúčelového hřiště, nových chodníků a relaxačních zón. Dojde i na sadové úpravy.
 
Podobná akce se chystá v nejbližší době také do České Třebové, kde budou předány dekrety na evropskou dotaci zástupcům města Česká Třebová na dostavbu a rekonstrukci Městského muzea a Ski areálu Čenkovice.