Českotřebovský deník 324/2010  (11.11.)                               

Den veteránů v České Třebové                                   

Den veteránů se připomíná od roku 2001, letos tedy po desáté ve výroční den ukončení I. světové války. Také u nás v České Třebové si  tento den připomínám položením věnců k obětem válek na Tyršově náměstí. Rozsah tohoto památníku byl v devadesátých letech  rozšířen také o pamětní desku československým letcům a tím se stal památníkem veteránů. V letošním roce byla v rámci tohoto dne odhalena nová pamětní deska ve vstupu do budovy pošty 03 na Parníku. Je to sádrová deska, kterou  vyrobil podle původního vzoru umístěného na budově bývalé pošty Parníku u vstupu do areálu Primony,  umělecký kovář František Bečka. desku umístil  na ze´d v budově pošty během středy 10. listopadu.   Podobně jako Česká Třebová si připomínají Den veteránů u sochy Bubeníka také v Ústí nad Orlicí.

 

Král cyklistiky 2010 = Jaroslav Kulhavý
Každoročně pořádá Český svaz cyklistiky prestižní anketu "Král cyklistiky" a letos byl nový král právě vyhlášen. stal se jím biker Jaroslav Kulhavý,  cyklista z Ústí nad orlicí, který zde již u nás v České Třebové dvakrát dokázal svoje kvality na velké ceně České Třebové v cyklomaratonu.
Tříkrálová sbírka 2011  

V prvních lednových dnech proběhne již tradičně v našich obcích a městech  Tříkrálová sbírka. Tři králové opět přijdou s přáním pokoje vašemu domu (písmena K+M+B nade dveřmi) a dají vám také možnost zapojit se prostřednictvím organizací Charit do pomoci potřebným lidem. Jsme rádi, že tříkrálová sbírka si získala vaši důvěru, a že také díky ní se nám daří udržovat a rozšiřovat naše služby. Loni se nám např. podařilo otevřít kontaktní místo občanské poradny ve Vysokém Mýtě nebo zavést službu domácí hospicové péče.
Loňská TS byla použita v souladu se záměry na financování provozních a materiálových nákladů charitních služeb a projektů a na přímou pomoc. Kromě toho bylo 10 % z výtěžku posláno jako humanitární pomoc Indii a Haiti.  
Výtěžek Tříkrálové sbírky 2011 bychom rádi použili na zakoupení automobilu pro charitní ošetřovatelskou službu a domácí hospicovou péči, na materiálové vybavení nového charitního centra sociálních služeb v Lanškrouně, na opravy budovy Centra pod střechou v Letohradě, na provozní a materiálové náklady občanské poradny, osobní asistence, RC Horní Sloupnice, na fond rozvoje nových projektů a k přímé pomoci. Děkujeme vám všem, kdo koledníky přijmete i tentokrát.
Bližší informace naleznete v Charitních aktualitách, které roznášejí koledníci nebo na www.uo.caritas.cz
Přejeme vám hezké Vánoce a klidný, nadějný rok 2011.                                        I. Marková, Oblastní charita Ústí nad Orlicí


Upozornění: V Českotřebovském zpravodaji na listopad je uveden původní termín zahájení výstavy na 19,. listopadu.  Tento termín byl dodatečně změněn až začátkem listopadu  vzhledem k tomu, že v uvedený den  bude starosta Jaroslav Zedník mimo město.

NEKROLOG  Roman Richtermoc (60)                         

Český akademický sochař, autor památníku "Zemřeli abychom žili" v České Třebové

Rodák z Ústí nad Labem pro své město vytvořil sochu Tomáše Garrigua Masaryka do stejnojmenného střekovského parku. Byla odhalena předloni k 28. říjnu tamtéž, kde stála původní Schubertova, kterou Němci v roce 1938 údajně hodili do Labe. Byl rovněž autorem pomníku Masaryka a Edvarda Beneše v Mladé Boleslavi. Po studiích na hořické střední průmyslové škole sochařsko-kamenické ho přijali na Akademii výtvarných uměni v Praze do ateliéru profesora Karla Lidického. Uměleckou dráhu zahájil cykly prací s dětskou tematikou a řadou portrétů starých lidí. Pro plastiky používal cín i pískovec. Později tvořil pomníky obětem druhé světové války v Opatovicích, v České Třebové a v Chotěboři. Od roku 1975 se zúčastňoval kolektivních výstav doma i v zahraničí, je zastoupen v galeriích i v soukromých sbírkách v mnoha evropských zemích i ve Spojených státech. Výčet rozsáhlého díla zahrnuje např; Generaci u ústeckého Domova důchodců na Severní terase z roku 1987, Samaritánku u chrudimské nemocnice, Děti v pražských Riegrových sadech, pamětní desku spisovateli Viktoru Fischlovi v Hradci Králové. Jeho artefakty zdobí též veřejné prostranství v německé Chotěbuzi a v kraji Sachsen-Anhalt, pískovcová plastika Folklór vznikla pro nizozemské město Odoora. Věnoval se též grafice a v posledních letech medailérství. Dal podobu výroční královéhradecké ceně Primus inter pares a ceně primátora Ulricha.  Zemřel v neděli 7. listopadu v Hořicích, kde organizoval od roku 2002 známá mezinárodní sochařská sympozia. Měl tři syny.   Jan Rejžek, Lidové noviny 11.11.

ZS Ústí n. O.: Los 12. Computer Shop Cupu 2010 – 2011

Družstva – skupina A

Družstva – skupina B

Družstva – skupina C

(V závorce nasazení celků dle loňského pořadí v 11. CSC)

1

Skala team Ústí n/O (1)

1

Žamberští kanci (2)

1

Žraloci D. Čermná (3)

2

TJ Sokol Libchavy (6)

2

Slámožrouti Kunvald (5)

2

Popeláři Libchavy (4)

3

Armat Řetová (7)

3

HC Hornets Záměl (8)

3

Olbena Lukavice (9)

4

Medvědi Rokytnice (12)

4

Oftis Ústí n/O (11)

4

Turováci Podlesí (10)

5

Pašáci Jehnědí (13)

5

Buldoci V. Skrovnice (14)

5

Bejci Koldín (15)

6

Adba hockey Ústí n/O (16)

6

HC Líšnice (17)

6

Rieter Tooling Hnátnice (18)

7

Kačeři Kerhartice (19)

7

Třísky Oucmanice (21)

7

Ants Knapovec (20)

8

Sokolíci Rokytnice (22)

8

Kapři Dlouhoňovice (N24)

8

Krajánci Ústí n/O (N23)

 
Zápasy začínají ve středu 17. listopadu 2010 od 14 hodin, potom se hraje vždy v pátek, sobotu a neděli zpravidla po 16 hodině, někdy také v neděli dopoledne Základní část soutěže ve skupinách by měla skončit před Vánoci 19.12., potom se hrají kvalifikace (semifinále) o postup do závěrečné části, kde se soutěž rozdělí na 1. - 4.. ligu, hranou  systémem každý s každým, přičemž se vzájemné zápasy započítávají.
Soumrak fondů v ČR: za kapitálovým investováním možná budeme muset do cizích zemí

EP dnes definitivně schválil nová pravidla pro alternativní investiční fondy, kam spadá široká škála subjektů a produktů: hedgové fondy, kapitálové investiční fondy, nemovitostní fondy, surovinové fondy apod.
"Přísná regulace hedgových fondů je zcela namístě. Hedgové fondy fungují jako casino, v němž navíc hráči nesází ze svého, ale z vypůjčeného. Výsledky divokých operací hedgových fodnů jsou pak prakticky nepředvídatelné a mohou rozkolísat  nejednu národní ekonomiku", uvádí k tomu Jan Březina, podle kterého je však nesmyslné nastavovat stejně přísné požadavky pro všechny typy fondů. "S vaničkou se bohužel vylilo i dítě. Tažení proti hedgovým fondům semlelo i ostatní fondy, které  přitom nežijí v takové míře ze spekulací, a nepatří tedy mezi vysoce rizikové", uvádí Březina.
Velmi přísný tzv. režim třetích zemí, tedy podmínky, za jakých mohou fondy z třetích zemí poskytovat své služby v EU, může podle Březiny odrazovat od jejich vstupu na evropský finanční trh. "Francouzský protekcionismus zvítězil nad britským liberalismem. Je vidět, že dlouhodobá snaha Francie zlikvidovat londýnskou burzu se nemíjí účinkem", komentuje francouzsko-britský střet o podobu regulace fondů Březina. Podle Březiny reálně hrozí, že vzhledem k značně omezujícím podmínkám, jako jsou např. přehnaně vysoké nároky na depozitáře, tedy osobu spravující cenné papíry fondu, nebudou  hedgové a investiční fondy zakládat své pobočky v ČR. "Čeští investoři tak budou odkázáni na fondy v zahraničí, nad kterými však české orgány nebudou mít možnost dohledu. Český rozpočet navíc přijde o nezanedbatelné sumy z daní, které by pobočky hedgových a jiných fondů na našem území odváděly", uzavírá Březina.                                                                                Pro více informací: Jan Březina, europoslanec, tel. 606 650781
Dekrety na dotaci z ROP Severovýchod předal hejtman Martínek

Letohrad – Dekrety na dotaci z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod převzali 10. listopadu v Letohradě z rukou předsedy Regionální rady a pardubického hejtmana zástupci tří projektů. Ty jsou zaměřeny na rozvoj cestovního ruchu. „Situace ohledně čerpání evropských dotací z Regionálního operačního programu a zejména státního podílu se v létě hodně komplikovala. Při pátečním jednání s ministrem Kalouskem jsem byl ale ujištěn, že všechny letos schválené projekty, kromě krajských, dostanou v příštím roce státní podporu a nebudou tak nuceny hledat další zdroje financování,“ uvedl hejtman. To je dobrá zpráva pro desítky zástupců realizovaných projektů z ROP Severovýchod. Patří mezi ně i Jiří Dytrt, starosta Žamberka, Josef Koubík, starosta Pastvin či Pavel Tacl, jednatel společnosti Eywan, kteří dnes v Letohradě převzali dekrety na dotaci. Město Žamberk  získalo 7,4 milionů korun na rozšíření stávajícího sportovně - rekreačního areálu Pod Černým lesem. „Postavíme nové srubové chatky s celoročním provozem, outdoorovou horolezeckou stěnu a víceúčelové hřiště s umělým povrchem. Zmodernizujeme také stávající masážní vanu a přírodní koupaliště. Počítáme i s výstavbou parkoviště a příjezdové komunikace,“ řekl Jiří Dytrt. Pastvinský starosta Koubík hovořil o stávajícím zastaralém centru obce, kterou v létě díky Pastvinské přehradě vyhledávají tisíce turistů. „Chceme postavit nové infocentrum, víceúčelové hřiště, chodníky a relaxační zóny. Upravíme také systém parkování i autobusových stání,“ seznámil se záměry obce starosta, který je ve funkci pouhé dva dny. Pastviny získaly dotaci ve výši 11,2 milionu korun. O revitalizaci letohradské tvrze Orlice hovořil Pavel Tacl.  „Díky projektu, na který bude společnost Eywan čerpat dotaci 66,4 milionů korun, se středověká tvrz promění v areál kultury a služeb pro turisty, konkrétně pak čtyřhvězdičkový hotel s konferenčním sálem, s restaurací, středověkou krčmou a expozičními prostory,“ řekl. „Pardubický kraj obvykle končí v žebříčku turistické návštěvnosti na předposledním místě v porovnání s jinými kraji. Také proto jsme vybrali tolik kvalitních projektů z oblasti cestovního ruchu, protože očekáváme, že do kraje přivedou více turistů,“ dodal hejtman Martínek.  
Eva Jouklová  tisková mluvčí RRS NUTS II Severovýchod
 
Na Dobré divadlo do Litomyšle.

Díky podpoře Pardubického kraje, města a místních sponzorů zahájilo občanské sdružení Dobré divadlo v Litomyšli nový cyklus divadelních představení. Na prknech historického sálu Lidového domu budou pravidelně vystupovat nejlepší amatérské divadelní soubory z celé republiky, které pořadatel vybírá na prestižních přehlídkách. Na své si ovšem přijdou i děti. Dobrovolný výtěžek ze vstupného bude pořadatel věnovat na uvedení pohádek právě pro ně. První prosincovou neděli budou moci shlédnout pohádky Hrnečku vař! a O Palečkovi. „Otevírat divadlo v této době považuji za malý zázrak. Velmi těmto aktivitám fandím a jsem ráda, že takto nadšené pořadatele v kraji máme. Pardubický kraj se je snaží v rámci možností alespoň finančně podpořit,“ uvedla Jana Pernicová, radní zodpovědná za školství, kulturu a památkovou péči.  „Litomyšlské divadlo“ svou existenci zahájilo v polovině října komedií Společnost v podání souboru Prkno z Veverské Bítýšky. Občanské sdružení Dobré divadlo však již několik let úspěšně provozuje také divadlo v Hradci Králové či v Letohradě, pravidelně pořádá řemeslné trhy na různých místech východočeského regionu a řadu dalších jednorázových akcí. S jeho aktivitami se můžete seznámit na webových stránkách www.dobredivadlo.cz.  
Lucie Charousová
 
Disputace mezi učenými profesory a učenlivými studenty.

Dvoudenní konferenci na téma Idea univerzity v dnešní době věnovala katedra filosofie šedesáti letům vysokého školství v Pardubicích. Disputace mezi učenými profesory a učenlivými studenty se konala v Rytířském sále pardubického zámku. Nad setkáním filosofů převzali záštitu hejtman Pardubického kraje Radko Martínek, radní zodpovědná za školství Jana Pernicová a primátor města Jaroslav Deml.  „Považuji za symbolické, že se dnes setkáváme v  historických sálech Pernštejnů, kteří patřili k nositelům vzdělanosti,“ odkázal hejtman v úvodní zdravici na duchovní dědictví šlechtického rodu. Připomněl, že Pardubický kraj se v současné době potýká s nelehkým problémem. „Snažíme se dosáhnout, aby úroveň vzdělávání na středních školách spravovaných krajem byla taková, jak jsme bývali zvyklí. Předpokládám, že  v nejbližším desetiletí si musíme říci, zda dát přednost masovému vzdělání před kvalitou.“ V hejtmanově řeči tak zaznělo, že cílem Pardubického kraje není zvyšovat počty středoškoláků a vysokoškoláků bez toho, aniž by se zajímal o to, jak vypadá struktura vzdělávání. Na konferenci dále vystoupili filosof Radim Palouš, první rektor Univerzity Karlovy po Sametové revoluci,  exministr školství Jan Sokol nebo místopředseda Akademie věd Jaroslav Pánek, který se zabýval tématem obnovy ideje univerzity po dvaceti letech.  Magdalena Navrátilová
 
Obyvatelé Pardubického kraje se ve sběru bílého elektra umístili na osmém místě  

Až 1,9 kilogramu elektrošrotu zrecykloval každý obyvatel Pardubického kraje od začátku roku prostřednictvím kolektivního systému ELEKTROWIN. V celkovém objemu sesbírali obyvatelé Pardubického kraje 989 tun vysloužilé bílé techniky. Kraj se tak ve srovnání s ostatními řadí na osmé místo.  První místo patří Plzeňskému kraji, kde na jednoho obyvatele připadá téměř 2,5 kilogramu elektroodpadu.
Recyklace elektroodpadu uspoří každoročně značné množství energie, vzácných kovů i dalších nerostných surovin. „Jenom za prvních 9 měsíců letošního roku recyklace elektroodpadu v Pardubickém kraji zabránila vzniku více než 1 480 tun oxidu uhličitého a ušetřila téměř 6 000 MWh elektřiny. Takové množství energie spotřebují obyvatelé průměrné české obce s tisíci obyvateli za celý rok,“ vysvětluje Roman Tvrzník, generální ředitel kolektivního systému ELEKTROWIN. „Nejzodpovědněji lidé přistupují k recyklaci ledniček a mrazniček. Od začátku roku jich jenom v Pardubickém kraji zrecyklovali téměř 604 tun. Díky tomu se předchází úniku nebezpečných látek, zejména freonů, do okolí,“ dodává Tvrzník. 
Mezi nejčastěji recyklovaná zařízení po ledničkách a mrazničkách patří velké spotřebiče, jako jsou pračky, myčky na nádobí nebo třeba sporáky. Těch skončilo v Pardubickém kraji v posledním čtvrtletí ve sběrných dvorech nebo u prodejců elektra 90 tun, od začátku roku pak 261 tun. Drobného elektra, jako jsou rychlovarné konvice, vysoušeče vlasů nebo holící strojky odevzdali obyvatelé Pardubického kraje 124 tun. V recyklaci drobného elektroodpadu lidé mají stále co dohánět. „Na základě průzkumu je pro nás stále běžné vyhodit drobný elektroodpad do popelnice. Přitom i z drobného elektra lze znovu využít často až 90 procent materiálů použitých při jeho výrobě,“ uvádí Tvrzník. Celkem Češi za prvních 9 měsíců letošního roku odevzdali téměř 19 tisíc tun elektroodpadu. Z toho  bylo bezmála 12 tisíc tun chladniček a mrazniček. Následovalo 5430 tun velkých spotřebičů, jako jsou sporáky, pračky nebo třeba myčky na nádobí. Drobného elektrozařízení bylo recyklováno 1485 tun.
 
Pozvánka na křest nové knížky Adolfa Macka