Českotřebovský deník 325/2010 (12.10.)                                

Zájemci si mohou nechat změřit průchodnost svých tepen

Všichni zájemci v České Třebové si mohou nechat změřit průchodnost tepen dolních končetin. V pondělí 15. listopadu bude v České Třebové v Lékárně Mellisa v Litomyšlské ulici probíhat měření tzv. AB indexu, jenž upozorňuje na případné riziko onemocnění ischemickou chorobou dolních končetin.
Akce je součástí dlouhodobého projektu zachycení a účinné léčby této choroby, která patří k nejzávažnějším civilizačním onemocněním. „Naším cílem je zvýšit povědomí o této nemoci, kterou trpí až desetina české populace. V prvním stádiu přitom ICHDK nemá žádné viditelné příznaky, proto většina nemocných o ní ani neví. Svou závažností je přitom plně srovnatelná se srdečním infarktem,“ uvedl Ladislav Pavlík, tiskový mluvčí farmaceutické společnosti, která akci ve spolupráci s lékárnou pro veřejnost pořádá. Vyškolený personál bude v lékárně po celý den měřit všem zájemcům na speciálním přístroji AB index, který označuje průchodnost tepen dolních končetin ve vztahu k průchodnosti tepen horních končetin. Právě zanášení tepen dolních končetin je příčinou ICHDK. Odborníci zájemcům přímo na místě podají o tomto onemocnění podrobnější informace.
 
Ještě socha Jana Pernera

 Myslel jsem, že už se nebudu k soše Pernera po druhé vyjadřovat ale po posledních příspěvcích musím.Někteří občané ( např.pan Jirsa) nepochopili jádro sporu. Míchají jablka a hrušky. Spor není o tom je-li socha méně či více umělecká a jestli takové sochy v galeriích jsou. Jde o to jak jsme vyjádřili naší úctu a dík konkrétní osobě za konkrétní činy. Někteří z nás si ale myslí, že nevhodným dílem.(O počtech pro a proti je zbytečné kalkulovat).I já si to myslím.Jsem asi nemoderní balík ale pak se řadím k balíkům, kteří  odhalili na Hradčanech sochu T,G.Masaryka, v Pardubicích žokeje a jiní nemoderní občané v Litoměřicích připravují odhalení K.H.Máchy ( bude stát 1 – slovy jeden milion) v nadživotní velikosti i když jeho podobu taky neznáme. Pochopitelně všechno v reálné podobě. Petici bych podepsal takovou, která by požádala autora o změnu nápisu třeba na „ hold železné dráze která pozvedla naše město“ A my bychom potom mohli říkat že takto  asi vidí moderní umělec člověka. P.S. Pane Jirso, prosím vás sdělte mi aspoň jedno místo v Evropě, kde takovou to podobou si připomínají na náměstí význačnou osobnost. Stačí mi skutečně jenom jedno místo.Děkuji Miroslav Bartoš
       
Senátor Petr Šilar se stal i starostou obce Horní Čermná, ve funkci krajského radního končí  .

Kandidoval za sdružení Nestraníci pro Horní Čermnou, které zaznamenalo velký úspěch a mělo převahu v zastupitelstvu. Volba Petra Šilara do funkce starosty  obce se tedy dala očekávat. Pro obec bude pracovat v pozici neuvolněného, stejně jako místostarosta  obce. Na úřadě bude pracovat manažer obce, který bude vyřizovat běžnou agendu, s občany  a kontaktovat  funkcionáře,. řešit s nimi  problémy„Starosta by se měl hlavně věnovat koncepčním otázkám, chci využít své kontakty a zkušenosti. Nabídl jsem, že mohu úřadovat i během soboty či neděle, píše Petr Šilar pro orlický deník.  Petr Šilar se vzdal odměny za práci starosty. Ve funkci starosty byl Petr  Šilar řadu let v Letohradě.  Do voleb byl neuvolněným krajským radním a na tuto funkci  nyní rezignoval . Současně odešel i radní M. Macela, takže rada Pardubického kraje projde větší obnovou.
 

Pozdrav  z jarní Austrálie

.Chci poděkovat, za internetový Zpravodaj, který mě vždy alespoň virtuálně zanese na chvíli „domů“. Moc si Vaší práce vážím. Musí to být obtížné, každý den přidávat nové zprávy, ale děláte tím radost mnoha lidem. A nám za kopečky obzvlášť. Dnes jsem četla o fotosoutěži ČSOP. Nejsem jediný zahraniční účastník. Už druhým rokem posílá fotky i můj brácha Petr Pop žijící trvale v USA. Ale jelikož jsme oba Třebováci, i když dočasně mimo, kopeme stejně za domácí. Posíláme fotky ne s nějakými ambicemi o umístění, ale proto, že si ceníme toho, že vůbec někdo takovou soutěž zorganizuje a taky další činnosti ČSOP Podorlicko. Už dávno se z organizátorů stali naši přátelé. Letošní účast byla možná slabší vzhledem k tématu. Já jsem si taky dlouho lámala hlavu, co si představit pod pojmem Děti přírody a v první chvíli jsem chtěla jet vyfotit hipízáckou komunitu v nedalekých horách nebo poslat něco z mé trampské stránky života. Nakonec jsem si řekla: „Ať tam mají trochu exotiky.“
Přeji Vám krásný den a ještě krásnější víkend Marta Pelikánová
V loňské soutěži bylo téma "Láska v přírodě", kde získal ocenění obrázek (bráchy) Petra Popa s námětem  "Píchající brouci na píchajícím kaktusu", který dále uvádím. Papoušci Marty Pelikánové si vedli také dobře, ale bohužel na medaile nedolétli. "Nevadí. Zúčastnili jsme se a snad i potěšili oko návštěvníků, píše Marta Pelikánová na svém cestovatelském webu www.petrpetra.net.
 

 
Výsledek citlivé obnovy na zámku: školní jídelna třetího tisíciletí 

Žamberk (11. 11. 2010) – Rekonstruovaná kuchyně  v zámeckých prostorách Střední školy obchodu, řemesel a služeb Žamberk  byla ve středu 10. listopadu slavnostně otevřena.  Přestavba,  jedna z největších investičních akcích v oblasti školství Pardubického kraje, stála 13,2 milionu korun a byla plně hrazena z krajského rozpočtu. Trvala necelé tři měsíce. Moderní školní   jídelna bude sloužit jak žákům, tak i veřejnosti. Zároveň část kuchyňského provozu využije vedení školy  jako výcvikový prostor pro výuku žáků v oboru kuchař - číšník.
Ředitel školy Eduard  Dvořák při zahájení  uvedl, že miliony korun na nezbytnou rekonstrukci nevyhovujícího provozu  získal až po nástupu současné nové samosprávy vedené hejtmanem Radko Martínkem.  „Důvodem nezbytné rekonstrukce bylo, že objekt kuchyně a jídelny, která je součástí školy, byl naposledy upraven v roce 1956 a tomu odpovídalo stáří a opotřebení zařízení i vlastní stavební konstrukce. Stávající zařízení a dispozice již neodpovídaly současným hygienickým a provozním požadavkům,“ vysvětlila  radní zodpovědná za školství, kulturu a památkovou péči Jana Pernicová, proč se rekonstrukce kuchyně stala prioritou.  Prohlídka zmodernizovaného provozu ukázala, že investované prostředky budou sloužit dobré věci. Stavební firma přistoupila k obnově kuchyně a jídelny citlivě. Respektovala  památkový charakter objektu, který odpovídá  požadavkům vyplývajícím z předpisů pro gastronomický provoz a kulturní stravování 21. století.  (mag)
 
Pardubický kraj má deset let

Kraje České republiky vstupují do druhého desetiletí existence. Během uplynulých deseti let se nové krajské uspořádání stalo nedílnou součástí života obyvatel naší země. Také Pardubický kraj se zhostil svého práva i povinnosti pečovat o všestranný rozvoj území a potřeby svých občanů se ctí. K tomuto 10. výročí obnovení Pardubického kraje se uskuteční ve čtvrtek 18. listopadu 2010 od 15 hodin  v prostorách zrekonstruované budovy bývalé Reálky na Komenského náměstí v Pardubicích slavnostní shromáždění.
 
DOPROVODNÝ PROGRAM 10 LET PARDUBICKÉHO KRAJE  pátek 19. 11. 2010 - sobota 20. 11. 2010

      -       Den otevřených dveří Reálky (Jedinečná možnost, kdy si veřejnost může prohlédnout budovu pardubické Reálky)
-       Výstava Reálka Pardubice – historie a současnost
-       Ukázka techniky Správy a údržby silnic Pardubického kraje, Pardubické krajské nemocnice (před budovou)
-       Prezentace Regionální rozvojové agentury Pardubického kraje
-       Představení projektu třídění odpadu v Pardubickém kraji
-       Zdarma budou otevřena krajská kulturní zařízení - Regionální muzeum v Chrudimi, Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě  a Východočeské muzeum v Pardubicích

 

O lístky na vánoční koncert Lucie Bílé je obrovský zájem  
Přesně za týden se koncertní šňůra přesouvá na domovskou půdu pěveckého sboru Boni Pueri do královéhradeckého kostela Panny Marie. Ten jako jeden ze čtyř vybraných míst ve východních Čechách zažije nevšední podání koled z úst Lucie Bílé, která své vánoční album natočila poprvé až po pětadvaceti letech své kariéry. „Lucie Bílá od začátku chtěla, aby se na vánočním albu podílel chlapecký sbor Boni Pueri. Na kontě mají totiž více jak 400 společných koncertů, jsou výborně sehraní a vánočním písním dodávají společně s kapelou Petra Maláska jedinečnou atmosféru, které nemá žádné jiné vánoční album,“ avizuje manažer Lucie Bílé Jiří Kouble.
Dva ze čtyř koncertů jsou vyprodané Zájem o lístky na koncerty ve východních Čechách v posledních dnech velmi stoupá. Kostely v Lanškrouně a Chrudimi už jsou beznadějně vyprodané. Organizátoři ještě dnes uvolnili do prodeje několik lístků na stání, aby uspokojili zvýšenou poptávku po koncertě. V Hradci Králové a v Rychnově jsou k dispozici ještě lístky na sezení, ale za poslední hodiny mizí po desítkách. „Koncerty v kostele jsou náročné na zvučení, a proto spolupracujeme s těmi nejlepšími zvukaři z celé republiky, kteří ze sváteční atmosféry vánočních koled se souborem dokážou vytěžit maximum,“ dodává ke koncertům Jiří Kouble. Na koncertu zazní nejznámější vánoční písně jako Tichá noc, Rolničky, ale i náročnější Schubertovo zpracování písně Ave Marie. První předvánoční koncert proběhl 11. listopadu v teplickém kostele Sv. Jana Křitele, který byl beznadějně vyprodaný už několik týdnů předem, stejně jako navazující koncerty v Mělníku a v Liberci. Pořadatelé se proto rozhodli pro velký zájem přidat další koncerty v Plzni a v Banské Bystrici.
18. 11. 2010 19.00 Hradec Králové – kostel Panny Marie
25. 11. 2010 19.00 Rychnov nad Kněžnou – kostel Nejsvětější trojice
Akreditaci na koncert získáte elektronicky na adrese: zdechovsky@commservis.com
 
Obrázky českotřebovského rodáka Václava Beránka na webu

Václav Beránek nyní nabízí k nahlédnutí svoji "Cestu černým městem" z let 1951-2010. je to zajímavá přehlídka prací  našeho rodáka, který prožil většinu svého života na Ostravsku (v Havířově) . O jeho umělecké cestě a životě pravidelně píšeme v "Českotřebovském kalendáriu" Jan Skalického. Nejjednodušší cesta k prohlídce alba  "Moje cesta černým městem: vede tudy:

http://picasaweb.google.com/v.beranek32/MOJECESTACERNYMMESTEM?authkey=Gv1sRgCI2Xm-Np4vbMw&feat=directlink
nebo, (což je to stejné jenom v bleděmodrém)

http://picasaweb.google.com/v.beranek32/MOJECESTACERNYMMESTEM#
...a zde  ve webovém albu programu Picassa,
pod titulkem Václav Beránek MOJE CESTA ČERNÝM MĚSTEM

 

Klikněte na tlačítko prezentace ...a spustí se  prezentace: obrázky se automaticky prolínají po třech vteřinách, což si každý návštěvník může v dolní části obrazovky upravit přidáním sekund. plus...