Českotřebovský deník 326/2010   (13.11.)                              

Českotřebovský vehikl oživil Kulturní centrum                                                                                                            


Přijela spousta modelářů z širokého okolí. Výstavní síň, ještě vyzdobená expozicí ke 130. výročí existence DS Hýbl se  přeměnila na dobře zásobenou prodejnu modelářského zboží s vysokou specializací a malý sál Kulturního centra byl zase přeměněn na výstavní prostory, ve kterých se v hloučcích zastavovali jak rodiče s dětmi, tak odborníci - modeláři a specialisté na lodě, letadla, tanky či automobily. Porota hodnotící modely  zase zasedala v přilehlých prostorách za jevištěm a v klidu hodnotila do připravených protokolů všechny do soutěže přihlášené modely...  K soutěžní přehlídce "Českotřebovský vehikl" připravíme samostatný článek s fotografiemi
 
 
Nový zvon  v Semaníně zvoní dvakrát denně

Díky sdružení semanínských občanů s názvem Pro Semanín, se podařilo pořídit na zvonici nový zvon. Zvon byl na zvonici osazen ve čtvrtek 7.10.2010 a od té doby také pravidelně zvoní každý den ve 12.00 a v 18.00 hod.. Jedná se zkušební provoz a na základě připomínek občanů je možné časy zvonění i jeho délku upravovat. Aby v Semaníně co nejlépe poznali názory občanů, vznikla anketa.
 
Pronajmu byt  2+1 v samostatném RD v Č.T. Po celkové rekonstrukci(voda, topení, koupelna, kuch. linka), plynové topení+ krbová kamna, klidná lokalita, cena nájmu dohodou. Vlastní vchod+ měření energií. Zavedena KTV + rychlý internet bez omezení. Volný od ledna 2011. Tel. 731453457.
 
Semanín má novou starostku

 Po ustavujícím zasedání obecního zastupitelstva, které se konalo 10.11. 2010 má obec Semanín novou starostku, kterou je 58letá JUDr.  Marie Chalupová, bezpartijní, která kandidovala za Sdružení nezávislých kandidátů pro Semanín. V sedmičlenném zastupitelstvu obce mám toto sdružení 4 zastupitele, konkurenční volební strana,  za kterou kandidoval dosavadní starosta Jan Smola získala pouze tři mandáty.

Nabízím pronájem bytu 4+1 v České Třebové za 7000 Kč + SIPO měsíčně. Telefon 775 679 966 a ještě státní linka 461 038 443 (po 19. hodině)

Revitalizace areálu středověké tvrze Orlice 

 
Iniciátorem projektu obnovy tvrze Orlice je letohradský rodák a podnikatel, mimo jiné i zakladatel Muzea řemesel Pavel Tacl. O zakoupení a opravě tvrze uvažoval již v roce 1991, tehdy však pro účel výrobních prostor své firmy Unita. Pro nedořešené majetkové vztahy  a malou výrobní plochu nebyl tento záměr dokončen. Po roce 2007 byla však situace  jiná, objekty  autodílny byly nejdříve opuštěny majitelem spotřebním družstvem Konzum, následně i nájemcem dílen Technickými službami a při ochotě majitelů k prodeji tvrze došlo k zásadní dohodě mezi pěti subjekty. Záměr a cíl rekonstrukce  však již byl jiný – vytvořit nový turistický cíl s historickými prostory tvrze, originálními expozicemi a restaurací. V první fázi bylo v patře uvažováno i o několika interiérově zajímavých pokojích pro ubytování. Pro takto finančně náročný projekt bylo vhodné sehnat spojence, který by pomohl projekt po všech stránkách  realizovat. Pavel Tacl seznámil se svým plánem a záměrem svého kamaráda, také letohradského  rodáka a významného podnikatele  Ing. Jaroslava Tomana, který v té chvíli pracoval jako generální ředitel  firmy OEZ, s.r.o. Společný zájem a názor na věc dal  vzniknout firmě Eywan s.r.o. Další společná jednání a výhled na získání dotací  i obchodní duch Ing. Tomana změnily záměr obnovy objektu tvrze ve velkorysý projekt revitalizace celého areálu s výstavbou hotelu, dalších provozních objektů,  přivedením plynovodu a dalších sítí. Po zakoupení objektu tvrze, autodílny a  stodoly  od 4 majitelů byla na základě podrobného zadání zahájena soutěž na výběr projektanta.
Tuto soutěž vyhrála kancelář  3AS – Jiří Solnař, kde řešení a vizualizace  Ing. Arch. Víta Solnaře byla nejpřesvědčivější a splnila představy investorů. Vít Solnař je aktivním vyznavačem středověkého života, což se velmi příznivě v jeho práci projevilo. Nadhled a zkušenosti jeho otce , kromě jiného, zklidňovaly všechny vzrušující diskuze vedoucí k uspokojení představ investora.
Po nabytí stavebních povolení (mimochodem je jich asi 10), bylo 28. 1. 2010 požádáno o poskytnutí dotace  z Evropských fondů pro strategický rozvoj turistického ruchu.  Dne 17. 9. 2010 bylo po zveřejnění výsledků 14. výzvy zřejmé, že náš projekt „Revitalizace středověké tvrze Orlice získal v Pardubickém kraji v hodnocení nejvíce bodů a stal se tak nejkvalitnějším projektem kraje! 
Díky projektu, na který bude společnost Eywan čerpat dotaci 66,4 milionů korun, se středověká tvrz promění v areál kultury a služeb pro turisty, konkrétně pak čtyřhvězdičkový hotel s konferenčním sálem, s restaurací, středověkou krčmou a expozičními prostory. Situace ohledně čerpání evropských dotací z Regionálního operačního programu a zejména státního podílu se v létě hodně komplikovala. Při pátečním jednání s ministrem Kalouskem jsem byl ale ujištěn, že všechny letos schválené projekty, kromě krajských, dostanou v příštím roce státní podporu a nebudou tak nuceny hledat další zdroje financování,“ uvedl hejtman. To je dobrá zpráva pro desítky zástupců realizovaných projektů z ROP Severovýchod.  Patří mezi ně i město Česká Iřebová, které získalo  dotaci z fondů EU na dostavbu a revitalizaci Městského muzea v Klácelově ulici.
 
 


Výsledek citlivé obnovy na zámku: školní jídelna třetího tisíciletí

 
Žamberk – Rekonstruovaná kuchyně  v zámeckých prostorách Střední školy obchodu, řemesel a služeb Žamberk byla ve středu 10. listopadu slavnostně otevřena.  Přestavba, jedna z největších investičních akcích v oblasti školství Pardubického kraje, stála 13,2 milionu korun a byla plně hrazena z krajského rozpočtu. Trvala necelé tři měsíce. Moderní školní   jídelna bude sloužit jak žákům, tak i veřejnosti. Zároveň část kuchyňského provozu využije vedení školy jako výcvikový prostor pro výuku žáků v oboru kuchař - číšník.     Ředitel školy Eduard Dvořák při zahájení  uvedl, že miliony korun na nezbytnou rekonstrukci nevyhovujícího provozu získal až po nástupu současné nové samosprávy vedené hejtmanem Radko Martínkem.  „Důvodem nezbytné rekonstrukce bylo, že objekt kuchyně a jídelny, která je součástí školy, byl naposledy upraven v roce 1956 a tomu odpovídalo stáří a opotřebení zařízení i vlastní stavební konstrukce. Stávající zařízení a dispozice již neodpovídaly současným hygienickým a provozním požadavkům,“ vysvětlila radní zodpovědná za školství, kulturu a památkovou péči Jana Pernicová, proč se rekonstrukce kuchyně stala prioritou.  Prohlídka zmodernizovaného provozu ukázala, že investované prostředky budou sloužit dobré věci.  Stavební firma přistoupila k obnově kuchyně a jídelny citlivě. Respektovala památkový charakter objektu, který odpovídá  požadavkům vyplývajícím z předpisů pro gastronomický provoz a kulturní stravování 21. století.  Text tisková mluvčí Magdalena Navrátilová Foto Luboš Kozel