Českotřebovský deník 328/2010 (15.11)                                 

Smutno je v bývalé Primoně...     

V neděli odpoledne jsme si s manželem udělali vycházku do areálu bývalé Primony. Zarazilo nás, že rozpadající se objekt je naprosto nechráněn před návštěvníky. Všude je volný přístup, a to nejen po areálu, ale i do budov. Dospělý člověk než někam vstoupí, zváží možná nebezpečí, ale pochybuji, že to samé udělají děti při svých hrách. Během hodiny jsme prošli okolo všech ještě (z posledních sil) stojících budov a nafotili mnoho fotografií. Je to zvláštní, ačkoliv bylo krásné počasí, svítilo jasné, bezmála jarní, sluníčko, zmocnila se nás teskná nálada, asi taková, jaká bývá o Dušičkách při návštěvách hřbitovů. Míjíte budovy s okny bez skel, ze kterých ve větru vlají kusy látek, okna, která vedou už vlastně nikam, ale ve kterých je ještě záclona, pootevřená vrata, za kterými je neuvěřitelný nepořádek a všude je ticho, ticho, ticho. V zákoutích rostou stromy a keře, i na cestách je plno plevele. Tam, kde dříve rachotily stroje a pobíhalo plno lidí, je pusto. Rádi jsme se zase vrátili do ruchu, který nás neustále obklopuje a na který občas i hubujeme. Posíláme Vám pár fotografií, víme, že pohledů na budovy máte asi dost, a tak posíláme spíše fotografie detailů.                         Ivan a Iva Stolínovi
 
 
Výsledek podzimních komunálních voleb bude mít v Pardubickém kraji vliv i na složení krajské rady

Radní Miloslav Macela odešel na ministerstvo práce a sociálních věcí a Petr Šilar byl zvolen do Senátu. Vystřídají se dva ze tří lidovců v radě Pardubického kraje. Vedle hejtmana Radko Martínka z ČSSD tak usedne jeho učitel z gymnázia - dlouholetý starosta Svitav a bývalý senátor Jiří Brýdl. a dále ještě místostarosta Hlinska Pavel Šotola. Brýdl by měl  mít na starosti sociální péči, Šotola venkov a neziskové organizace. Musí to ale ještě potvrdit klub zastupitelů Koalice pro Pardubický kraj. Brýdl je podle MF DNES jeden z nejaktivnějších krajských zastupitelů,někdy i usměrňuje ostatní politiky, aby debata byla věcná. Hejtman, který byl jeho žákem na gymnázium v Jevíčku (kde v roce 1975 maturoval,  Jiřího Brýdla respektuje. Respektován byl i jako starosta Svitav  (zatímco Radko Martínek byl starostou v sousední Moravské Třebové.  Potom oba povýšili. Martínek byl poslancem a dokonce ministrem pro místní rozvoj, Jiří Brýdl byl šest let ve funkci senátora a zabýval se podobnou problematikou.  Lze říci, že působení Jiřího Brýdla v radě Pardubického kraje bude tedy všem ku prospěchu. Dosud totiž v krajské radě vládla spíše jen ČSSD, ze tří zastupitelů  koalice pro Pardubický kraj již dva odešli, zůstal jediný Roman Línek, který se ovšem o "útěk" pokusil v letošních červnových volbách do poslanecké sněmovny.  Lidovci však 5% hranici, nutnou pro vstup do parlamentu, nepřekročili a tak Roman Línek zůstal ve funkci zástupce  hejtmana.

Od 1. ledna 2011 pronajmeme v centru města blízko světelné křižovatky nebytové prostory o velikosti 100 m2, dosud používané jako prodejna. Tel.:734 452 848

Česká Třebová potřebuje více  informativních měřičů rychlosti.

 Pět informativních měřičů rychlosti  bude mít na průjezdních silnicích Vysoké Mýto, další má na příjezdech do města např. Litomyšl. Česká Třebová má zatím jen jediný v Riegrově ulici. Před časem byla velká snaha o umístění stacionárních radarů  na hlavní I/14, nakonec legislativa se změnila natolik, že takový způsob  měření rychlosti prakticky neumožňuje. a tak jsem za jinými městy i vesnicemi v této věci spíše pozadu. Informativní měřič rychlosti sice neudílí pokuty, ale praxe ukazuje, že má velký vliv na  rychlost projíždějících vozidel. To je přece cílem.   velká snaha o  umístění stacionárních radarů před několika lety byla spíše krokem k represi, měla městu něco vydělat, bohužel by se tak stalo zřejmě z  největší  části na vlastních občanech.  Jakmile možnost výdělku z pokut odpadla, tak se mi zdá, že se již o nebezpečí z rychle projíždějících vozidel tolik nemluví. přitom cena  takového zařízení není nijak závratní cca 75 tisíc korun  a lze na ně získat dokonce 50% dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury.  Máme sice  dobře osvětlené přechody pro chodce, někde dokonce (podle mne zbytečně) zmnožujeme  bezpečnostní opatření jako  semafory s blikajícími diodami, ale  na jiných místech, kde přechody nejsou potřebujeme  dodržování rychlosti. Sem tam se policie měří, ale další měřiče by ukázaly na potřebu dodržovat omezenou rychlost právě i v úsecích bez přechodů, které jsou někde od sebe opravdu daleko. Třeba ba sjezdu ze Skalky k Primoně, kde přejít ulici není snadné, řidiči jezdí rychle a žádný přechod zde není....
 
Nový starosta v obci Rybník: Jiří Hrdlička 

 Nejen Semanín, ale také  Rybník budou mít v novém volebním období nové starosty. S tím, že být starostou není ten hlavní plán, se dosavadní starosta Rybníka Libor Zajíček netajil. I když získal v říjnových volbách velkou důvěru, (nejvyšší dosažený volební výsledek 286 hlasů), tak přesto za sebe do nejvyšší funkce v obci navrhl o čtyři roky mladšího Jiřího Hrdličku, kterého také ustavující zastupitelstvo obce do této funkce schválilo. Libor Zajíček byl pak zvolen do funkce místostarosty.  Dosavadní starosta se změnil také v Semaníně a v Přívratu.
 
Litomyšl má staronového starostu    

V pondělí večer 8. listopadu 2010 se ve Smetanově domě konalo ustavující zasedání Zastupitelstva města Litomyšl. Starostou byl zvolen Michal Kortyš (ODS), prvním místostarostou Radomil Kašpar (KDU-ČSL) a druhým místostarostou Vojtěch Stříteský (TOP 09-FOL). Zvoleni byli i další členové Rady města Litomyšl pro volební období 2010 - 2014.

 

Rada města Litomyšl 2010 - 2014:
Michal Kortyš (ODS) - starosta  Radomil Kašpar (KDU-ČSL) - první místostarosta
Vojtěch Stříteský (TOP 09 - Fórum občanů Litomyšle) - druhý místostarosta
Alena Červinková (ODS) Ing. Josef Janeček (ODS) Ing. Terezie Šmolíková (KDU-ČSL)  MUDr. Libor Vylíčil (Nestraníci)  Vojtěch Stříteský bude tedy uvolněným místostarostou, vrací se zpět do Litomyšle z funkce ředitele komorní filharmonie Pardubice.
Městský bazén Litomyšl byl uveden do dvouměsíčního zkušebního provozu

Stalo se tak v pátek 5. listopadu 2010 ve 13 hodin. Jediným omezením pro veřejnost je zákaz organizování kurzů koupání kojenců a batolat. Jiný rozdíl mezi zkušebním a běžným provozem by neměl návštěvník bazénu poznat. Nejdříve byl bazén uveden do tzv. testovacího provozu  12. října. S touto událostí byla spojena také akce pro veřejnost ve stylu Karibik párty, dokreslená tóny kubánských kapel, soutěží o vstupenky a barmankou show. Lidé v tento den měli poprvé od poklepání základního kamene možnost nahlédnout do novotou vonících prostor haly s bazény, šaten a dokonce i do technologického zázemí. Pro otevření bazénu byl ještě důležitý termín 18. října, na který byla naplánována kolaudace. Odbor výstavby a územního plánování Městského úřadu Litomyšl vydal na základě připomínek od hygieny a hasičů dne 25. října pouze rozhodnutí o uvedení stavby do zkušebního provozu.  Bazén má maximálně atrakcí, což samozřejmě omezuje jak kubatura, tak především peníze. Návštěvníky bude určitě zajímat 25 metrů dlouhý bazén, dětský bazén, whirpool a především tobogán, plus řada vodních atrakcí. Zajímavostí, které bazény v okolí nemají, je výplavový bazén. Bazén vznikl vlastně díky petici pod kterou se podepsalo 3 411 občanů, z toho 2 170 z Litomyšle.  Ti všichni mají velkou zásluhu na tom, že se Litomyšlané mohou koupat „ve svém“ bazénu.  Iniciátorkou této petice byla Božena Šťovíčková.
 
Miss Junior ČR 2010 je tváří PARKHOTELU Sokolov

Osmnáctiletá Samira Zylollarová nafotila o uplynulém víkendu sérii promo fotek jako nová tvář PARKHOTELU Sokolov. V nadcházejícím roce tak bude Miss Junior ČR 2010 spojena se všemi jeho oficiálními prezentacemi. Zkušený tým, který se soutěží Miss Junior spolupracuje, dostal za úkol zajímavě a neotřele, přitom mladistvě, ale i decentně zachytit jednotlivé interiéry hotelu.