Českotřebovský deník  331/2010 (18:11)                               

Komunismus bude (i bez komunistů) tvrdí Adolf Macek v titulku své nové knížky, jejíž křest se konal ve čtvrtek 18. listopadu v kavárničce U Tygra jako akce Koalice pro Českou Třebovou  k letošnímu výročí tzv. Sametové revoluce v roce 17. listopadu. Byla to vlastně jediná připomínka tohoto výročí  v našem městě. Kmotry nové publikace se stali vzácní hosté jako senátor Petr Šilar, který tak ve své nové funkci poprvé navštívil Českou Třebovou,  Otec Miloš Kolovratník a  ještě i Manželé Kukuczkovi z Ústí nad Orlicí, kteří jsou velkou morální autoritou v celém našem regionu.  Po úvodním slově Mgr. Milana Mikoleckého pak autor Adolf Macek přednesl některé vybrané úryvky z nové knížky , knížka byla pokřtěna šampaňským a po slavnostním přípitku proběhla zajímavá beseda jak k problémům nastoleným v knížce  a k výročí 17. listopadu. Byl to letos již pátý křest nové publikace v našem městě. Je vidět, že se novým knížkám (a jejím autorům) v našem městě opravdu daří. V diskuzních akcích v kavárně U Tygra hodlá Koalice pro Českou Třebovou pokračovat a již nyní má plán dalších zajímavých akcí s českotřebovskými úspěšnými sportovci, se zajímavými osobnostmi z regionu i pozvanými hosty z řad významných českých osobností. Majitel kavárny U Tygra by si tedy už pomalu měl obstarat novou pamětní kroniku, ve které budou jistě rychle přibývat zajímavé autogramy a  fotografie.
 

Městské muzeum Česká Třebová srdečně zve na tradiční vánoční výstavu betlémů  

Hlas zvonů táhne nad závějí…

 

Vernisáž se uskuteční v malém sále Kulturního centra Česká Třebová v neděli 12. prosince 2010 od 17 hodin. V programu vystoupí zástupce Českého sdružení přátel betlémů ing. Ludvík Mátl.  Výstava bude otevřena denně mimo pondělí od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin s těmito výjimkami: 24. prosince zavřeno
Ve dnech 25. a 26. prosince otevřeno pouze od 13 do 17 hodin
Prostory výstavní síně budou přístupné do 30. prosince 2010.  Rovněž Vás zveme na prohlídku betlémů  instalovaných v depozitáři muzea (nám. 17. listopadu 2055), a to ve dnech 25. a 26. prosince 2010 vždy od 13 do 16 hodin.  Všem svým příznivcům a přátelům přeje Městské muzeum Česká Třebová mnoho zdraví, spokojenosti a zajímavých zážitků v roce 2011.
 
Hokejisté porazili Čestice

Měla to být jasná záležitost, ovšem papírové předpoklady tentokrát neplatily. Favorizovaná Lokomotiva se v souboji s posledním týmem, který v krajské soutěže dosud nebodoval, pořádně natrápila.
Čestice - Česká Třebová 4:5 (1:2, 1:2, 2:1)
Branky: 19. Kupka, 33. Pátek, 42. Marha, 46. Zdanovec – 15. M. Šedivý (Doha, Bačík), 20. Teplý (Zeman, V. Deml), 22. M. Šedivý (D. Šedivý), 37. Chudý (Teplý), 58. D. Šedivý (Doha).
 
 
Minihokej 2.tříd, turnaj v Hlinsku    (středa 17.11.)    

TJ Loko Česká Třebová - HC Chrudim 1 : 10 ( 1 : 1, 0 : 1, 0 : 8 )   Branka : Trnková
TJ Loko Česká Třebová - HC Skuteč 4 : 4 ( 0 : 1, 1 : 3, 3 : 0 )        Branky : Páv 3, Trnková
TJ Loko Česká Třebová - HC Hlinsko 2 : 1 ( 0 : 1, 1 : 0, 1 : 0 )       Branky : Trnková, Fikejz

Sestava: Martinásek O. - Páv, Novotný, Rudová, Trnková, Klacl, Pachl, Pecina, Verner, Fikejz, Bárta,Telecký, Langer
Naši nejmenší nastoupili ve sváteční den ke svému druhému mistrovskému turnaji.  V konkurenci družstev z Chrudimska naši hráči celkem úspěšně odehráli svá utkání. Výkonem potěšili jak trenéry, tak zejména přihlížející a povzbuzující rodiče.
Ruda Stanislav, trenér mládeže
 
Prodám cihl. dr.byt 2+1 v klidné části Č.Třebové. Cena dohodou. Info na tel. 605 903 113 nebo 737 765 003                  
 
Omluva ještě jednou, po úpravě ze strany soudu   

„Já, pan Ing. Jaroslav Tínek, bytem Litoměřice, se tímto omlouvám panu Ladislavu Stavinohovi, bytem Česká Třebová, Habrmanova 1551, PSČ 560 02 za to, že jsem na internetu na veřejně přístupných webových stránkách www.lidovky.cz – diskuzní stránka dne 29. 7. 2008 v 9,40 autor say no IP 88.100.254.xxx publikoval nepravdivé údaje o tom, že když jsem s ním bydlel na svobodárně v Praze, tak p. Stavinoha uvedl, že dělá u VB a dále, že byl na mě nasazen, aby ze mě vytáhnul mé názory na politiku, zda-li poslouchám Hlas Ameriky, SE apod., a že jsem nepravdivě naznačoval, že v důsledku předpokládaného donášení žalobce jsem pak následně byl vyhozen z práce.“
 
CYKLISTA JAN DOSTÁL ZÁVODIL V Šanghaji

Po řadě vynikajících úspěchů, tím posledním byl titul mistra Evropy v omniu do 23 let, se českotřebovský cyklista JAN DOSTÁL zařadil mezi šestici závodníků, kteří odletěli ve středu 20. října reprezentovat  svoji zemi až do daleké čínské Šanghaje. Nejdříve čtyřicetiminutový přesun do Frankfurtu a následný desetihodinový let do Šanghaje. Potom ještě cyklisty čekala 3 hodiny dlouhá cesta na hotel do města Wuxi. První den se jeli lehce na dvě hodiny projet, příští den se rozjeli na 70 km  za 2 hodiny a třetí den pobytu to přišlo: „LINGSHAM CUP TOUR OF TAIHU LAKE (CHINA WUXI) INTERNATIONAL CYCLE TACE“, silniční závod na 190 km. Závod začínal zhruba 30 km dlouhým okruhem s kopcem zpět na start, potom nepříjemných 20 km podél moře, kde se vítr vyřádil a následovaly čtyři 30 km dlouhé okruhy  a dvacetikilometrová zpátečka do cíle. Zhruba na 150 km ujel JAN DOSTÁL s dalšími sedmi závodníky a po 20 km si vybudovali náskok 1,5 minuty. V další desítce kolem větrného pobřeží je balík o minutu stáhl. Sedm kilometrů před cílem se DOSTÁLOVI zadřelo lanko od přehazovačky, čímž nemohl přeřadit na těžší převod. Kilometr a půl před cílem byl ještě třetí s takovým defektem to bohužel spurtovat nešlo a tak skončil v sto pěti členném pelotonu patnáctý, nejlepší z Čechů. V pelotonu byli dále Švýcaři, Číňané, Rakušané, Ukrajinci, Australané a Mongolci. Do cen bylo rozděleno na českou měnu zhruba milion korun. Zvítězil Australan, před Číňanem a Ukrajincem. „Škoda toho závěru“, vrací se do závodu JAN DOSTÁL.“Jelo se mi dobře, pršelo, ale teplota 220C. Cítil jsem se na bednu. Jezdili jsme kolem zlatého Budhy, vysokého asi  jako dva paneláky. Koukal na nás z hor. Co jsem stačil pochytit, tak Číňané strašně moc pracují za minimální mzdu. V Praze to je proti Šanghaji minimální provoz, automobilisté na sebe stále troubí. Projeli jsem se metrem, rychlovlakem jsme jeli 300 km/hodinu. Zajímavé bylo muzeum voskových figurín. Platební karty poslouží pouze na letišti 1 Yuan = 2,5 Kč. Zpáteční letenka  přišla na 60 tisíc korun. Říkali jsme Číňanům, že je nerozeznáme, že jsou všichni stejní, oni však to samé tvrdí o nás“, smál se JAN DOSTÁL. MR
 
Dvě prohry basketbalistů ve východočeské basketbalové lize   

BC Spartak Rychnov nad Kněžnou - SKB Česká Třebová 89:56 (20:15; 49:25; 64:37)
V sobotu 13. listopadu zavítal náš tým na palubovku dosud doma neporaženého Rychnova nad Kněžnou. Ambice obou týmů na výhru byly vysoké, nicméně domácí tým lépe využil svého prostředí a nedopustil hostům navázat na domácí výhry. Náš tým zaostával především v koncovce, kdy jsme se nedokázali prosadit ve střelbě ze střední vzdálenosti. Tato střelecká nemohoucnost ve spojení s podprůměrnou obranou se projevila především ve druhé čtvrtině utkání, kdy si soupeř vybudoval téměř pětadvacetibodový rozdíl. Tento náskok si hráči Rychnova udrželi až do konce zápasu. Konečné skóre na ukazateli se zastavilo na hodnotách 89:56 pro domácí.
Sestava: Severa, Chadima, Strouhal, Andrle, Dylowicz, Kopecký, Machalík, Hotmar, Peterka, Krejčí  Body: Dylowicz 13 (8/3), Machalík 12 (2/2), Kopecký 8 (6/4), Andrle 7 (2/1), Strouhal 4, Hotmar 4, Severa 3, Krejčí 3 (1/1), Chadima 2 (6/2)
SK Týniště nad Orlicí - SKB Česká Třebová 93:77 (-; -; -)
 
Nová společná zemědělská politika EU: čeští zemědělci stále čelí hrozbě nadměrných omezujících opatření  

Evropská komise dnes oficiálně zveřejnila návrh společné zemědělské politiky EU po roce 2013.  "Jedná se o klíčový dokument, který si zasluhuje naši prvořadou pozornost. Jeho důležitost je dána už jenom tím, že do našeho venkova z evropského rozpočtu ročně proudí okolo 25 mld. korun. Větší suma - cca 100 mld. korun - směřuje už jenom do našich regionů", upozorňuje na význam dokumentu europoslanec Jan Březina. Podle Březiny je zejména důležité zaměřit se podmínky, za jakých budou zemědělské dotace poskytovány.  "V příkrém rozporu s našimi zájmy je záměr zastropovat přímé platby pro velké farmy, což by tvrdě postihlo právě české zemědělství s průměrnou výměrou farmy 84ha, když celoevropský průměr činí jen 13ha. Sdružování zemědělců do větších celků a z toho pramenící zefektivnění zemědělské výroby by mělo být spíše podporováno a ne naopak finančně trestáno", upozorňuje Březina. "Příjemným překvapením je naopak návrh na rovnější přerozdělení zemědělských dotací mezi starými a novými členskými státy EU. "Původně Evropská komise zamýšlela tento návrh doprovodit přechodným obdobím, které by neznamenalo nic jiného než šanci pro bohatší státy dorovnávat platby farmářům z evropského, případně národního rozpočtu a tím pádem zakonzervování stávajícího diskriminačního postavení farmářů z nových členských států. Od této myšlenky Evropská komise nakonec naštěstí upustila", uvádí k tomu Březina.  Březina v souvislosti s reformou systému zemědělských dotací upozorňuje na plánované zavedení základní jednotné platby obsahující "zelenou" složku v podobě povinnosti agro-environmentálních opatření. "Výše i patrně několikastupňovitá struktura této základní jednotné platby bude předmětem dalších jednání. Dnes jsou naše přímé platby na úrovni 255 eur/ha, je ovšem nutno dodat, že část této sumy si musíme doplácet z vlastních zdrojů", uvádí Březina, podle kterého je myšlenka základní jednotné platby reakcí na stávající propastné rozdíly ve výši přímých plateb mezi jednotlivými členskými státy: zatímco řečtí zemědělci dostávají 500 eur/ha, například ti lotyšští jen 100 eur/ha. "Měli bychom vážit na lékárnických vahách, jaká výše základní jednotné platby by nejlépe odpovídala našemu zájmu. Na jedné straně oprávněně usilujeme o sjednocení výše našich plateb s Němci, kteří nyní mají 345 eur/ha, na druhé straně se na nás  mohou dotáhnout a tím pádem posílit svou konkurenceschopnost Poláci, Slováci, Maďaři, Rakušané, Bulhaři či Rumuni, kteří všichni mají v současnosti nižší přímé platby na hektar než my. Spíše než přiblížit se za každou cenu Němcům by podle mého názoru bylo pro nás výhodnější zaměřit se na to, aby se nám dramaticky nepřiblížily ostatní sousední státy", doporučuje závěrem Březina.                                                 Pro více informací: Jan Březina, europoslanec, tel. 606 650 781
 
PROGRAM OSLAV 10 LET PARDUBICKÉHO KRAJE 
Pardubický kraj při příležitosti 10. výročí svého založení pořádá tento pátek a sobotu Dny otevřených dveřích v nové budově krajského úřadu - bývalé reálce na Komenského náměstí v Pardubicích spojené s dalším programem. 

pátek 19. 11. 2010   14 – 18 hodin a ještě sobota 20. 11. 2010  10 – 15 hodin
 
-       Den otevřených dveří Reálky (Jedinečná možnost, kdy si veřejnost může prohlédnout budovu pardubické Reálky)
-       Výstava Reálka Pardubice – historie a současnost
-       Ukázka techniky Správy a údržby silnic Pardubického kraje, sanitního vozidla ZZS Pardubického kraje 
-       Prezentace Regionální rozvojové agentury Pardubického kraje
-       Představení projektu třídění odpadu v Pardubickém kraji
-       Zdarma budou otevřena krajská kulturní zařízení - Regionální muzeum v Chrudimi, Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě a Východočeské muzeum v Pardubicích

 

 
VÍTĚZ CYKLOMARATONU SE STAL ČESKÝM KRÁLEM CYKLISTIKY 2010.

Dvojnásobný vítěz „ČESKOTŘEBOVSKÉHO CYKLOMARATONU – Velké ceny České Třebové“ JAROSLAV KULHAVÝ z Ústí nad Orlicí se stal  ve čtvrtek 11. listopadu KRÁLEM ČESKÉ CYKLISTIKY. Sedmdesátikilometrovou, technicky náročnou trasu, zdolal letos excelentní světový biker v čase (02:32:16,6 hodiny). Spolupracoval i při výběru trasy.
Pětadvacetiletému vícemistrovi světa a evropskému šampiónovi JAROSLAVU KULHAVÉMU se letos na tratích cross country velice dařilo. Postaral se o historicky nejlepší české výsledky v této velice náročné cyklistické disciplíně, v kanadském Mont-Sainte – Anne získal kromě individuálního stříbra i bronzovou medaili ze štafety. Stal se vítězem závodu Světového poháru v americkém Windhamu, v celkovém pořadí skončil ve SP třetí, letošní excelentní sezónu zakončil na prvním místě světového žebříčku.
Anketa Českého svazu cyklistiky však měla letos v boji o korunu více želízek v ohni. Z dvouletého královského panování sesadil JAROSLAV KULHAVÝ silničáře ROMANA KREUZIGERA, letos opět devátého v slavné Tour de France, porazil mistra světa v cyklokrosu ZDEŇKA ŠTYBARA i světového šampióna  ve fourcrossu TOMÁŠE SLAVÍKA.
V této prestižní anketě byli oceněni i vynikající evropští dráhaři JAN DOSTÁL a DENIS ŠPIČKA z České Třebové. Všem těmto cyklistům patří rozhodně  velké uznání a poděkování za propagaci našeho regionu.  MR.
JAROSLAV KULHAVÝ – král cyklistiky 2010    Foto: M. Richter

 

Mikuláš přijde 4. prosince i do Svinné                                 

                                   
Porovnávač cen HLEDEJCENY.cz vyvíjí stále nové funkce  

V nedávné době přibylo na našem porovnávači HLEDEJCENY.cz opět několik novinek, které budou určitě přínosné jak pro uživatele, tak i pro obchodníky a majitele internetových obchodů.
Můžeme říci, že v současné době máme již přes 1400 aktivních obchodů nejdůležitějších obchodů v České Republice, u kterých porovnáváme zboží. Porovnávače zboží dnes tvoří nezanedbatelnou část příjmů e-shopů, proto je velká chyba nebýt v nich registrován. Registrací na http://www.hledejceny.cz/ svému e-shopu pouze pomůžete.
A nyní již k slibovaným funkcím:
 
Nové přednostní umístění obchodů
Před několika měsíci jsme spustili přednostní zobrazování obchodů – tato funkce se na HLEDEJCENY.cz setkala s velkým ohlasem, proto jsme pokračovali v jejím vylepšování. Jedná se o 3 pozice s doporučenými obchody a vybranými nabídkami.
 
Certifikáty APEK
Nově se v detailu obchodu i v porovnání cen zboží zobrazují certifikáty APEK u jednotlivých obchodů – proč být jako internetový obchod certifikován společností APEK si můžete přečíst v tomto článku o certifikaci obchodu. Tento certifikát potvrzuje důvěryhodnost a kvalitu obchodu.
 
Dárková vánoční sekce
Od listopadu spouštíme na HLEDEJCENY.cz oficiálně dárkovou sekci darky.hledejceny.cz ; tipy na dárky pro tatínka, maminku, syna, dceru;  Uživatelé si budou moci volbou jednotlivých parametrů vyfiltrovat, pro koho jaký dárek chtějí. V dárkové sekci se vždy zobrazují maximálně 3 obchody s nejvyšší nabídkou v přednostním umístění, která funguje na principu PPC aukce; pozice jsou shodné jako v přednostním umístění obchodů v porovnání cen; aplikuje se naprosto stejný systém.