Českotřebovský deník 336/2010 (22.11)                                 
Lyžařská a snowboardová školička Peklák pro dospělé i pro děti, pro začátečníky i pro pokročilé!!!   

Využijte služeb Lyžařské školy Peklák.
Připravili jsme pro Vás a Vaše děti individuální lekce, skupinovou či rodinou výuku, závody pro děti.
Nově nabízíme pravidelné kurzy dopolední a odpolední formou pro Vaše nejmenší (celkem 6 týdnů, 1 kurz 1x týdně).
Zajistíme dopravu, půjčení vybavení, certifikované instruktory,... 
Bližší informace na info@adventurapark.cz, www.adventurapark.cz
či na tel: 602 331 119. Těšíme se na Vás.                                                           TEAM LYŽAŘSKÉ ŠKOLY PEKLÁK  
 
Nestydatá krádež na městském hřbitově v České Třebové.  

Porovnejte dvě fotografie pomníku hrobky Sokola Antonína  Pětníka, který najdete u hlavní cesty na městském hřbitově nedaleko vstupní brány v té nejstarší části městského hřbitova. Umělecké dílo z horní části pomníku je pryč. Kdyby tak zloději a vandalovi ruce upadly!  Nic mu není svaté!  Budeme vděčni za případné informace, vše se vyšetřuje.
 
 
Česká křesťanská akademie plánuje další akce  

Ve čtvrtek 25. listopadu pořádá MS ČKA Česká Třebová přednášku s besedou Toulky naší minulostí - Semanín známý i neznámý. Přednáší ing. David Smyčka.. Začátek v 18,30 v sálku ZUŠ na Kozlovské ulicí v Č. Třebové v České Třebové. Vstupné dobrovolné.
Na I. pololetí roku 2011 připravujeme (zatím bez termínů, pravděpodobně v tomto pořadí)::
Mgr. Macek beseda o křesťanském pohledu na rodinu
PhDr. Tomáš Petráček, Ph.D., Th.D. Dějiny inkvizice
Mgr. Jan Hábl Ph.D. Jan Ämos Komenský
27.května se i v našem městě bude konat Noc kostelů.
V červnu pojedeme na exkurzi Po stopách baroka v Moravské Třebové.                              Vojtěch John, ČKA Česká Třebová
Pardubický kraj má za sebou desetiletí existence  

Pardubice - Deset let krajů si připomněl hejtman Radko Martínek  se svými předchůdci v hejtmanské funkci, zastupiteli, starosty obcí a ostatními kolegy na čtvrtečním slavnostním shromáždění.  V pardubické Reálce se ohlédli za uplynulým desetiletím a zavzpomínali i na leckdy úsměvné začátky.  „Když jsem se v roce 1998 organizoval přípravu reformy veřejné správy, tak jsem netušil, že ji budu i v praxi naplňovat,“ řekl hejtman na shromáždění. Však také vznik Pardubického kraje považuje první hejtman a současný náměstek hejtmana Roman Línek za malý zázrak. „Začínali jsme v pronajaté budově, kde jsme se všichni dobře znali a úzce spolupracovali. Kraj měl ze začátku pouze hlavičkový papír a definované základní pravomoce. Vlastní daňové příjmy jnám, jsme však neměli,“ zmínil pionýrské začátky Roman Línek. Ve druhém čtyřletém období existence už byl Pardubický kraj funkčním územněsprávním celkem.
Dnes je Pardubický kraj největší zaměstnavatel. Ve 140 organizacích pracuje 12 tisíc zaměstnanců, a to například v  nemocnicích, školách i sociálních ústavech.  Rozpočet  kraje je téměř devět miliard korun. (mag)
 
Dobrovolní hasiči podporují založení hasičského fondu   

Výkonný výbor Krajského sdružení hasičů Čxech, Moravy a Slezska se sešel v Mladkově na Ústeckoorlicku.  Přítomni byli starostové všech čtyřech okresních sdružení a vedoucí odborných rad. Informovali se vzájemně o termínech připravovaných soutěží v roce 2011, zrekapitulovali rok 2010 a ohlédli se za Mistrovstvím ČR dětí a mládeže v Litomyšli.  Hovořili také o rozpočtu na příští rok.
Za Pardubický kraj se zúčastnil hejtman Radko Martínek a náměstek Roman Línek. Pozvání přijal i nový senátor Petr Šilar. Hejtman zdůraznil velmi dobrou spolupráci s dobrovolnými hasiči, které také kraj v rámci možnosti svého rozpočtu dlouhodobě podporuje a podporovat bude. Zdůraznil  význam zákonodárné iniciativy Pardubického kraje na zřízení tzv. hasičského fondu.  „Zákon je dnes ve sněmovně. Věřím, že poslanci návrh přijmou, neboť podíl ze zákonného pojištění je jedna z cest, jak zlepšit potřebné vybavení dobrovolných i profesionálních hasičů,“ mluvil hejtman o tom, jak si představuje systémové řešení. Podtrhl, že na Slovensku a Rakousku funguje tento systém  bez problému několik let.  Starosta Krajského sdružení hasičů Pardubického kraje Josef Bidmon  vyzdvihl výbornou spolupráci  dobrovolných hasičů s profesionálními jednotkami. Pardubický kraj rozdělil od roku 2002 mezi  jednotky Sboru dobrovolných hasičů 33 866 milionů korun.  Pro rok 2011 je navržena částka pět milionů korun.

 

Nová tisková mluvčí TOP09 

Na pozici nové tiskové mluvčí byla dnes předsednictvu TOP 09 představena Alžběta Plívová, absolventka FF UK, která v předchozím období působila na Tiskovém oddělení Ministerstva financí.
„Těším se na spolupráci se všemi složkami strany i s jejími podporovateli. Věřím, že se mi podaří zachovat tak dobré vztahy mezi námi, médii a veřejností, jaké úspěšně vytvořil můj předchůdce. Obracejte se na mě, prosím, se všemi dotazy, nápady a podněty,“ říká Plívová. Jan Jakob, dosavadní tiskový mluvčí strany TOP 09, získal po letošních komunálních volbách, v nichž za TOP 09 kandidoval, post starosty obce Roztoky u Prahy. Z důvodů časové náročnosti nové role Jan Jakob rezignoval na místo tiskového mluvčího a bude se nadále plně věnovat politice na úrovni obecní správy. „Práce tiskového mluvčího TOP 09 byla velkou výzvou a zkušeností. Děkuji politikům TOP 09 a kolegům z celostátní kanceláře za výbornou spolupráci. Největší poděkování ale patří všem novinářům, se kterými jsem měl možnost spolupracovat. Děkuji,“ rozloučil se nastupující starosta Jan Jakob.