Českotřebovský deník 341/2010                                             
Nejvyšší kontrolní úřad kontroloval město Česká Třebová

 Předmětem zájmu bylo plnění podmínek spojených s investici spojenou s poskytnutím dotace EU - výstavba Skiareálu Peklák . O kontrole vydal Nejvyšší  kontrolní úřad tiskovou zprávu, ve které žádné nedostatky spojené s investicí realizovanou v České Třebové neuvádí.  Kontrolováno bylo ovšem daleko více subjektů, zpráva je souhrnná..
Kontrolované osoby:  Ministerstvo pro místní rozvoj (dále jen „MMR“); Centrum pro regionální rozvoj ČR (dále jen „CRR“);
a vybraní příjemci dotací:  obec Bukovec, okres Frýdek-Místek; město Česká Třebová; obec Horní Podluží; obec Jiřetín pod Jedlovou; město Karolinka; obec Mosty u Jablunkova; obec Morávka; obec Nová Lhota; město Olešnice, okres Blansko; SKI Svinec s.r.o., Nový Jičín, Kojetín 56, PSČ 741 01; SKI Vítkovice – Bílá, o. s.; obec Štítná nad Vláří – Popov; Tělovýchovná jednota Slovan Mariánské Lázně. V rámci vybraných kontrolovaných podprogramů SR a programů EU bylo v letech 2004–2008 celkem realizováno 131 projektů zaměřených na lyžařské areály v celkovém objemu finančních prostředků 796 048 tis. Kč. Z těchto 131 projektů bylo u 13 příjemců dotací zkontrolováno 18 projektů v celkovém objemu finančních prostředků 219 854 tis. Kč. Kontrolovaný objem finančních prostředků činil 121 727 tis. Kč, z toho 58 253 tis. Kč bylo vynaloženo ze státního rozpočtu a 63 474 tis. Kč z rozpočtu EU.
 
Náměstek Tichý na Pastvinách i Kralicku - sázení stromů u silnic odloženo na jaro 

Avizované zasazení stromů v rámci zahájení „Projektu obnovy krajinných prvků v blízkosti silnic II. a III. třídy a ochrany přírody v jejich okolí na území Pardubického kraje“ je vzhledem k nepříznivému počasí odloženo. Náměstek hejtmana Pardubického kraje zodpovědný za oblast dopravy, dopravní obslužnosti a investic Jan Tichý na Králicko přesto vyjede. Zkontroluje, jak silničáři zvládají zimní údržbu na krajských komunikacích a seznámí se s první etapou výsadby stromů a keřů  na silnici II/312 v úseku Líšnice – Pastviny.  Na Obecním úřadu v Pastvinách se setkal se starosty  regionu Akce se zúčastní vedle náměstka hejtmana Pardubického kraje Jana Tichého ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslav Němec, představitelé samosprávy Pardubického kraje  a další hosté.   První etapu výsadby stromů a keřů zahájili krajští silničáři V první etapě bude zasazeno celkem 1200 stromů a více než 3800 keřů. Realizaci celého projektu umožňuje získání příslibu dotace z Operačního programu Životní prostředí, který od Státního fondu životního prostředí ČR získala Správa a údržba silnic Pardubického kraje.
 
Východočeská liga basketbalu - dvě domácí utkání 

SKB Česká Třebová - Jiskra Hořice 79:62 (23:15; 41:34; 69:52) 27.11. 2010
Při sobotním utkání s Hořicemi šlo o velice důležitý zápas vzhledem k vyrovnanosti týmů ve spodní polovině tabulky. Sestava: Kopecký, Dylowicz, Andrle, Machalík, Krejčí, Gult, Chadima, Tomek, Severa, Peterka, Strouhal. Body: Kopecký 26, Dylowicz 14, Andrle 11, Machalík 10, Krejčí 6, Gult 6, Chadima 4, Tomek 2 Šestky: Kopecký 6/4, Dylowicz 16/12, Andrle 3/1, Machalík 4/4, Krejčí 7/2, Gult 4/2, Chadima 2/2
SKB Česká Třebová - TJ Dvůr Králové nad Labem 67:75 (21:20; 45:37; 53:51) 28. 11. 2010
Sestava: Severa, Chadima, Strouhal, Andrle, Dylowicz, Kopecký, Machalík, Krejčí, Peterka, Gult, Tomek
Body: Kopecký 16, Krejčí 14, Dylowicz 11, Peterka 6, Machalík 6, Severa 5, Andrle 5, Strouhal 4
Šestky: Krejčí 8/4, Kopecký 6/3, Dylowicz 4/3, Peterka 3/1, Andrle 2/1, Strouhal 2/1, Severa 2/0   
 
Demonstrace studentů, pedagogů a rodičů Gymnázia a SOŠ v Hořicích    

Ve čtvrtek 2. prosince 2010 od 9hodin se v Hradci Králové uskuteční protestní pochod a demonstrace studentů, pedagogů a rodičů Gymnázia a SOŠ v Hořicích s podporu a účastí starosty Hořic Ivana Doležala, proti nekoncepčnímu a nekompetentnímu rozhodování Krajského zastupitelstva Královéhradeckého kraje o budoucnosti středního školství v Hořicích. Manifestace je řádně nahlášena a zahrnuje pochod studentů se zalepenými ústy, symbolizujícími nekomunikaci krajského zastupitelstva s vedením školy a obce, od vlakového nádraží do budovy krajského zastupitelstva, kde se plánuje vystoupení studentů na jednání zastupitelstva.
Důvody proti plánovanému rozhodnutí krajského zastupitelstva:
Základem argumentace kraje je předimenzovanost sítě středních škol v regionu, kde v je současnosti pouze 50% naplněnost škol, dále nepříznivý demografický vývoj na budoucí čtyři roky a také vysoký počet absolventů gymnázií.
Hořické Gymnázium a SOŠ má proti tomu 95% naplněnost, a to při dlouhodobě stabilním průměrném počtu 26 studentů ve třídě. Ani na Obchodní akademii Hořice nedošlo k výraznému poklesu počtu studentů.
Navzdory deklarovanému demografickému vývoji kraj jinde otevírá nové obory (např. i na Přírodovědném lyceu při Zemědělské škole v Hořicích, kde v 1. ročníku studuje pouze 11 studentů). 
Gymnázium Hořice a SOŠ nemá žádné ekonomické problémy. Naopak do objektu školy bylo městem v uplynulých sedmi letech investováno přes 5 milionů Kč a budova je ve velmi dobrém stavu.
Kvalita výuky a úspěšnost studentů při přijímacích zkouškách na vysoké školy je nadprůměrem kraje (98%) a při tzv. Generálce na státní maturity dosáhla škola 98,12% úspěšnost v češtině, 100% v matematice a 96,24% v cizím jazyce!
Do školy dochází polovina místních studentů a cca polovina dojíždí z přilehlých vesnic, odkud je do Hořic přímé spojení; naopak přímé spojení z Hořic do krajského města a Jičína, kde jsou nejbližší gymnázia, je málo četné a s ohledem na vzdálenost dražší.
Rada kraje argumentuje také tím, že záměr projednala s vedením školy i města, což však je v rozporu s doložitelnou skutečností.
 
Závěr: Pro slučování škol a rušení gymnázia tedy neexistují ekonomické důvody, výchovně vzdělávací důvody ani koncepční. Naopak se zdá, že se zde rozhoduje nekoncepčně, neprofesionálně a v rozporu se zájmy občanů královéhradeckého kraje. Vše se děje za zády školy a obce a pravděpodobně ani zastupitelé s hejtmanem Lubomírem Francem nemají pravdivé a objektivní informace.
 
Stručná rekapitulace událostí:
Proti záměru slučování a rušení gymnázia podepsalo petici 3600 občanů Hořic již na podzim 2009, kdy byl tento záměr oznámen vedení školy krajským radním za oblast školství Jiřím Noskem. Za rok, v červnu 2010, byl záměr rušení osmiletého studia znovu projednáván ve Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost při krajském zastupitelstvu, vedeném Jaroslavem Jirásko. Výsledky a průběh jednání nebyly oficiálně zveřejněny. Pouze neoficiálně se ředitel školy dozví, že bylo navrženo zrušení osmiletého oboru. 13. října 2010 bylo Krajskou radou zastupitelstva Královéhradeckého kraje na rozdíl od předchozích záměrů odsouhlaseno zrušení čtyřletého Gymnázia v Hořicích a zachování studia v osmiletém oboru; pozvaný ředitel byl vyzván k okamžitému podpisu rozhodnutí, což odmítl a následně podal výpověď. Při příležitosti 21. výročí Sametové revoluce uspořádali v Hořicích demonstraci, které se účastní cca 400 lidí. Zároveň byla sepsána oficiální stížnost, podpořená stížností učitelů a rodičů. Tato stížnost má být přednesena na zasedání Krajského zastupitelstva dne 2. 12. 2010.
Dne 25. 11. 2010 bylo na jednání Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost překvapivě rozhodnuto o spojení okleštěného gymnázia s Obchodní akademií v Hořicích.
Triglav pojišťovna zítra představí nové kanceláře v centru Pardubic  

Klienti pardubické pobočky Triglav pojišťovny od zítřka zamíří do nových moderních prostor. Oblastní pobočka totiž přesídlila na hlavní třídu, kde bude dostupnější pro své zákazníky.  Atraktivnější umístění agentury má přinést zkvalitnění poskytovaných služeb a posílit prestiž značky na severovýchodě Čech.  Oblastní agentura Triglav pojišťovny v Pardubicích nově sídlí ve zrenovovaných kancelářích na Masarykově náměstí, které budou odhaleny zítra 30. listopadu 2010 v rámci Dnu otevřených dveří. Součástí přemístění pobočky bylo i zmodernizování kancelářského vybavení, díky špičkovému zázemí tak budou moci zaměstnanci Triglav pojišťovny poskytnou klientům příjemnější prostředí. Výhodou nové atraktivní adresy je zároveň lepší dostupnost pro obyvatele Pardubického i Královéhradeckého kraje.
Hitem letošních předvánočních nákupů jsou kuriózní dárky

 V letošních předvánočních nákupech bodují u Čechů netradiční zážitky a kuriózní dárky. Mnozí tak najdou pod vánočním stromečkem dárkové poukazy na trénink mozku, projížďku fekálním vozem nebo třeba výlet na skákacích botách. Tento zvýšený zájem o kuriózní dárky zaznamenali provozovatelé e-shopů a prodejci netradičních dárků.  „Jenom za listopad jsme připravili přes třicet dárkových poukazů na trénink mozku Mindballem, které si u nás lidé objednali pro své rodinné příslušníky nebo kamarády. Poukazy si zákazníci žádají vystavit na konkrétní jména,“ popisuje zvýšený zájem o tento typ vánočních dárků Eva Fruhwirtová z Hradce Králové a dodává, že hra Mindball je novinkou v České republice, hrají ji dva hráči a slouží k tréninku mozku a koncentrace. Češi v průběhu roku příliš neutráceli, investovali do nejnutnějších věcí, což souviselo s celkovou ekonomickou situací. „Vánoce jsou specifickou dobou, lidé uvažují jinak a chtějí svým blízkým darovat něco nezapomenutelného, něco, z čeho by měli radost. Zajímavý zážitek nebo kuriózní dárek vyvolá daleko silnější emoční zážitek než očekávaný hmotný dárek,“ říká psycholožka Magdalena Johanedisová.  Nejčastější způsob vyhledávání těchto dárků je přes internetové portály, které se věnují zážitkům a originálním dárkům. Obdarované tak pod stromečkem nečekají velké zabalené krabice, ale malé dopisové obálky, ve kterých jsou skryty dárkové poukazy na jejich jméno.