Českotřebovský deník  343/2010  (1.12.)                               

Sjezdovka Peklák se připravuje, na víkend se rozjede vlek 

S maximálním nasazením vyrábíme technický sníh. Pokud půjde vše podle plánu tak v sobotu od 9ti hodin roztočíme vlek na hlavním svahu. Dětský vlek a sjezdovka Zahrádky od pondělí. 
Protože chceme, abyste si lyžování u nás pořádně užili, budeme pro vás svah upravovat novou supermoderní rolbou Pisten Bully 400 se špičkovou frézou Alpinflex. Hned jak se s ní naučíme zacházet bude svah jako brus. Společnost Eko Bi s.r.o. upozorňuje na termín pro možnost uplatnění bodového konta na čipových kartách z loňské sezony 2009/2010. Tyto bodová konta je možné v současné době uplatnit na Krytém plaveckém bazénu (po případném zahájení sezóny také ve Skiareálu Peklák), pokladní provede zdarma výměnu čipové karty a zaregistrování bodů z loňské sezony. Po převedení bodového konta do nového systému je možné využít „MĚSTSKOU KARTU“ ve všech střediscích provozovaných společností Eko Bi s.r.o. BODY ZE SEZONY 2009/2010 JE MOŽNÉ UPLATNIT DO  31. 12. 2010 PO TOMTO DATU VÝMĚNA NENÍ MOŽNÁ. Více na www.Peklak.cz
 
Běžkaři se letos v okolí Bukové hory a Suchého vrhu dočkají novinek.

 Sdružení obcí Orlicko jako provozovatel si Vás dovoluje informovat o novinkách v provozu strojově upravovaných běžkařských tratí na Bukové hoře a Suchém vrchu v zimní sezóně 2010-2011. Technika na úpravu tratí je připravena a čekáme na první sníh. Frekvence úpravy bude jednou týdne před víkendem a před svátky v celém rozsahu (všechny lyžařské tratě), jednou týdně, zpravidla ve středu, pak zkrácená úprava okolo Bukové hory a na Suchý vrch. Trasa Červenovodské sedlo – Suchý vrch bude upravována častěji díky technice provozovatelů bufetu na Suchém vrchu. Novinkou této sezóny v úpravě tratí je nová trasa z Hvězdy (sedlo od silnice před Suchým vrchem) nad Červenou Vodou a Boříkovicemi až na křížení tras žluté a zelené směrem k Boudě (U třech pánů).
Od 1. 12. 2010 by mělo být opět v provozu Informační centrum a sociální zázemí na Červenovodském sedle. Provoz předpokládáme až do konce zimní sezóny každodenně. Z důvodu dodržování podmínek dotace na výstavbu objektu bude omezen sortiment podávaného doplňkového občerstvení. Převažovat budou teplé a studené nápoje a z jídla pouze balené potraviny.
Další novinkou provozu běžkařských tratí je rozšiřování informovanosti o lyžařských běžeckých trasách a o stavu jejich úpravy. Vedle již osvědčených kamer na sedle a na Suchém vrchu a uvádění informací o úpravě běžeckých tratí jak na webech (např. www.orlicko.cz, www.cenkovice.com nebo www.holidayinfo.cz), tak na teletextu ČT 1 a ČT 2, budeme v nejbližších měsících osazovat nové mapy a směrovky, vydáme novou mapu běžkařských tratí a zejména nabídneme nový systém v on-line sledování úpravy tratí pomocí GPS. Tento systém umožní běžkařům na hlavních informačních webech a na kamerách sledovat aktuální informace, které tratě a v jaké době byly upraveny. Poslední novinkou letošní sezóny bude zpoplatnění parkoviště na Červenovodském sedle. Sdružení obcí Orlicko počítá se sazbou 30 Kč za den. K tomuto nepopulárnímu opatření jsme byli nuceni přistoupit po letech hledání možných zdrojů alespoň na částečné pokrytí nákladů přímo souviseních s provozem rolby při úpravě tratí. Tyto náklady se ročně pohybují okolo 500 tis.Kč a jsou z větší části hrazeny z příspěvků části členských obcí Sdružení obcí Orlicko. Menší část pak pokrývají příspěvky z reklamy firem Česká spořitelna a.s., Eurovia Vinci a.s., VAK Jablonné nad Orlicí a.s. nebo VAKSTAV s.r.o. Věříme, že parkovné bude pochopeno ze strany uživatelů lyžařských běžeckých tras jako jejich příspěvek na udržení a rozvoj této významné zimní aktivity v regionu Orlicka a celého Pardubického kraje.  V závěru ještě informace o provozu skibusů, které začnou jezdit opět koncem prosince, a to na dvou linkách. Jedna tradičně z České Třebové přes Lanškroun a Čenkovice na Červenovodské sedlo a druhá ze Žamberka přes Letohrad a Jablonné na sedlo a dále, což je novinka této sezóny, do Červené Vody a na Mlynický dvůr do nové otevíraného lyžařského centra Skipark Červená Voda. Otevření nejmodernějšího lyžařského areálu v Orlických horách zároveň otevírá díky nové vyhřívané čtyřsedačkové lanovce další možnost nástupu do lyžařských stop.  
Jízdní řád nostalgického vlaku v sobotu 4.12. 2010

Choceň - Vysoké Mýto - Litomyšl a zpět  (tradiční jízdy parních vlaků s Mikulášskou družinou)

Vlak

Stanice

Vlak

Sp 1916

Sp 1918

 

Sp 1917

Sp 1919

07:44

13:44

Choceň (1)

11:10

18:19

04:54

13:54

Slatina u Vysokého Mýta (1)

10:59

18:05

08:06

14:06

Vysoké Mýto (1)

10:52

17:58

08:20

14:20

Vysoké Mýto město (1)

10:40

17:47

08:35

14:35

Hrušová (2)

10:19

17:29

08:40

14:40

Cerekvice nad Loučnou (2)

10:15

17:25

08:45

14:45

Cerekvice nad Loučnou zastávka (2)

10:09

17:17

09:05

15:05

Litomyšl (2)

09:50

16:58

Ve vlacích je řazen bufetový vůz.  jde o vlak tažený českotřebovskou lokomotivou  310.922  Další Mikulášská jízda se koná v Letohradě na trase Letohrad - Dolní Lipka. Jízdní řád tohoto vlaku je možní najít ZDE. Tento vlak je tažen "letohradskou" parní lokomotivou  řady 423.009.

Ceník:

  • Jízdné v posilových vlacích 1 zóna 2 zóny
  • zpáteční jízdné jednotlivé 60 Kč 100 Kč
  • zpáteční jízdní rodinné (max. 5 osob) 150 Kč 250 Kč
  • Jízdenky dle tarifu ČD ani zaměstnanecké jízdní výhody nebudou v posilových vlacích uznávány!
Nové auto pro stacionář 

ve středu dne  15.12. bude vedení českotřebovského stacionáře A centrum  Lhotka v hotelu Korado přebírat nové osobní auto - renault Kangoo. Jedná se o "produkt" reklamní agentury z Poděbrad - Kompakt, která se snaží - jako svou vedlejší činnost pomáhat charitativním organizacím se zajištěním aut pro jejich činnnost. Smlouva je vždy na 5 let- kdy auto je v pronájmu u nějaké organizace. Po této době se musí najít nějaký "dobrovolník" který vedle své normální práce pro Kompakt nabízí firmám za úplatu reklamu na těchto automobilech. Manželé Lukeslovi to pro českotřebovský stacionář  po pěti letech opět dokázali a splnili podmínky pro předání vozidla na dalších pět roků. Při předání vozidla nebude českotřebovský zpravodaj chybět. 
V Pardubickém kraji s elektroodpadem nejlépe točí ve Skutči   

Pardubice, 1. prosince 2010 – 2. ročník informační kampaně Zatočte s elektroodpadem letos navštívil čtyři města Pardubického kraje a pomohl vysbírat více 4,6 tun elektrozařízení. Na každou návštěvu připadalo průměrně více než 1000 kilogramů vysloužilých elektrozařízení. Jen ve Skutči lidé přinesli 1660 kilogramů elektroodpadu. Díky tomuto výsledku obsadila první příčku v kraji. „Z průzkumu víme, že klesá ochota lidí nosit vysloužilé elektrospotřebiče na sběrná místa. Díky akci Zatočte s elektroodpadem jsme tak lidem umožnili zbavit se elektroodpadu v těsné blízkosti jejich domovů,“ uvádí Roman Tvrzník, generální ředitel kolektivního systému ELEKTROWIN, a dodává: “Jenom v Pardubickém kraji lidé během kampaně díky spotřebičům odevzdaným k recyklaci ušetřili více než 47 tun CO2, které by jinak vznikly výrobou materiálů přímo z nerostných surovin.“  Jednotlivá města a obce mezi sebou v kampani Zatočte s elektroodpadem soutěžila v množství odevzdaného elektroodpadu na osobu. V této disciplíně se v Pardubickém kraji nejlépe umístila Skuteč. S více než 0,3 kilogramu elektroodpadu na osobu se v celkovém hodnocení umístila na šestém místě. Celkově si ve sběru nejlépe vedl Bludov v Olomouckém kraji s téměř 0,8 kilogramu vysloužilých elektrozařízení na osobu. Poslední místo obsadila Břeclav. Její obyvatelé odevzdali pouze 0,008 kilogramu elektroodpadu na osobu. Vítězná města získala od kolektivního systému ELEKTROWIN odměnu. Osvětová kampaň Zatočte s elektroodpadem zahrnovala komunikaci se školami i širokou veřejností. Od dubna do října letošního roku zavítala do 80 měst po celé republice. Akce navštívilo více než 100 000 lidí a téměř 24 000 žáků základních a středních škol, kteří odevzdali téměř 57 tun elektroodpadu. Cílem kampaně bylo upozornit na důležitost zpětného odběru vyřazených elektrozařízení a motivovat lidi ke správnému nakládání s elektroodpadem. „Lidé často ani netuší, že až 90 procent hmotnosti elektroodpadu bývá znovu využito. Kromě surovin se recyklací uspoří také značné množství energie,“ dodává Tvrzník.
V politice soudržnosti chceme hrát významnou roli.

O definování budoucí evropské politiky soudržnosti hovořil ministr pro regionální rozvoj ČR Kamil Janovský v pražském Obecním domě. Pondělní konference nazvané Česká republika a budoucnost kohezní politiky se zúčastnil také hejtman Pardubického kraje  a  vyjednávač Asociace krajů ČR pro čerpání evropských dotací po roce 2013 Radko Martínek. Chceme hrát v definování evropské kohezní politiky významnou roli. Česká republika trvá na tom, aby se výdaje Evropy soustředily na snížení zaostalosti nejvíce znevýhodněných regionů a posilování harmonického vývoje EU,“ uvedl  ministr Kamil Janovský v rámci konference. Klíčovým kritériem by podle něj i nadále měly být potřeby jednotlivých států a nikoli vůle centrální bruselské administrativy. Hejtman Martínek uvedl, že ministerstvo nabídlo pohled na možnosti, jak by měl vypadat další vývoj čerpání z fondů EU po roce 2013: „Přál bych si, aby podmínky vyjednané vládou v Bruselu byly vůči českým regionům příznivé.“  Jedním z významných hostů dnešní konference v pražském Obecním domě byl i Fabrizio Barca, uznávaný expert na kohezní politiku. Právě Barcova zpráva "Agenda pro reformovanou politiku soudržnosti" posloužila jako základ Páté kohezní zprávy. Za řečnický pult se postavil například i Dirk Ahner, generální ředitel DG Regio z Evropské komise. Pro české publikum je velmi důležité slyšet názory Evropské komise napřímo a zároveň je moci hned konfrontovat s českým postojem. Je důležité, aby ČR navenek vystupovala jednotně. Jen společným úsilím dosáhneme toho, abychom prosadili naše zájmy,“ shrnul přínos konference Daniel Braun, 1. náměstek ministra pro místní rozvoj. Kohezní politika je z hlediska rozpočtu v současném programovém období 2007-13 druhou nejvýznamnější politikou EU (35,7% z celkového rozpočtu EU). Obecným cílem kohezní politiky je podle čl. 174 Lisabonské smlouvy snižování rozdílů mezi úrovní rozvoje různých regionů, snížení zaostalosti nejvíce znevýhodněných regionů a posilování hospodářské, sociální (a územní) soudržnosti za účelem harmonického vývoje EU
 
Hradec Králové díky úsporám a vyjednávání zvýší cenu tepla jen nepatrně

 Městská společnost Tepelné hospodářství Hradec Králové počítá na příští rok s nárůstem cen tepla a teplé vody pouze o 2,8 %, což pouze z poloviny reflektuje navýšení ceny od hlavního dodavatele Elektrárny Opatovice. Tato příznivá zpráva pro královéhradecké odběratele je výsledkem řady úsporných opatření, snižování ztrát a úspěšného vyjednávání Tepelného hospodářství s obchodními partnery o výrazně nižších cenách za dodávané služby. „Projekt termosnímkování a s tím související modernizace teplovodů, rekuperátory ztrátového tepla i například výrazné snížení ceny silové elektřiny jsou hlavní faktory, které nám dovolují pouze nepatrně navyšovat cenu pro koncové zákazníky. Díky efektivnějším dodávkám se daří snižovat náklady řádově o stovky tisíc korun ročně,“ vysvětluje ředitel Tepelného hospodářství Jiří Seidler, které v minulém roce za pilotní projekt termosnímkování města získalo prestižní teplárenské ocenění Projekt roku.Podle Seidlera bude společnost v úsporných krocích pokračovat tak, aby se hospodaření společnosti příznivě promítalo do cen i v příštích letech. „I nadále máme v plánu zdokonalovat projekty, které snižují počty havárií a zmenšují ztráty na výměníkových stanicích, aby zde zbytečně nedocházelo k únikům tepla,“ nastiňuje nejdůležitější úkoly společnosti do budoucna Jiří Seidler. Společnost Tepelné hospodářství Hradec Králové je nejvýznamnějším dodavatelem tepla a teplé vody ve spádovém území města Hradec Králové, který je jeho jediným akcionářem. Profiluje se v oblasti společenské odpovědnosti zejména na podporu vzdělávání, kultury, mládežnického sportu a podporu občanských sdružení působících ve městě Hradci Králové. 

Ceny tepla a vody pro rok 2011:

Teplo

           

cena bez DPH

cena s DPH (10 %)

nárůst 2010/2011 (v %)

 na výstupu z centrální předávací stanice a cena tepla pro ohřev vody

303,30 Kč/GJ

333,63 Kč/GJ

2,8

na výstupu ze sekundárního rozvodu a domovní předávací stanice

337,40 Kč/GJ

371,14 Kč/GJ

2,8

studená voda pro ohřev

       

74,70 Kč/m3

82,17 Kč/m3

6