Česká Třebová bude na filmovém plátně                             
 
Dva českotřebováci – rapeři GAZ (20) a WOWA (19) jsou hlavní postavy nového filmu s názvem TRIP. Česká Třebová se tak objeví na filmovém plátně. Nejde o náhodu. Rodák z nedalekého Ústí, produkční David Kaplan (36), v těchto dnech dokončuje v pražském Studiu POKROK svůj filmový debut, jehož děj začíná právě v České Třebové.
 
 „Chtěl jsem tohle krásné město nabídnout divákovi z neobvyklého úhlu, takže v úvodu filmu je několik panoramatických záběrů České Třebové,“ vzpomíná na srpnové natáčení režisér a producent filmu David Kaplan a pochvaluje si: „Šlo o to natočit bezrozpočtový snímek, a tak mi dělala radost nesmírná vstřícnost téměř všech, koho jsem požádal o spolupráci. Například díky zapůjčení vysokozdvižné plošiny od firmy K plus dostaly úvodní záběry TRIPU ten pravý filmový nádech.“
Příběh dvou kámošů – rapperů začíná v České Třebové, odkud se GAZ a WOWA vydají vlakem na svůj „trip“ do neznámého velkoměsta. Během jedné prohýřené noci v pražském hudebním klubu oba zažijí svůj vlastní příběh. Jejich osudy se setkají nad ránem v pražském bytě a tím se odstartuje řada nových nečekaných zážitků. V krátkém hraném filmu hrají výhradně neherci, avšak do filmového štábu režisér do hlavních profesí jako je dramaturgie, kamera, střih a zvuk, přizval profesionály z oboru. „Film nemá žádné vysoké umělecké ambice. Přáli jsme si jen s přáteli prožít příjemné léto spojené s natáčením a zanechat vzpomínku v podobě audiovizuálního díla,“ říká David Kaplan a pokračuje: „Pro nás všechny – členy štábu i herce – šlo o zcela ojedinělý a nový zážitek. Pro filmové postavy je to také nový zážitek, protože zažijí bouřlivou noc v metropoli, v novém, neznámém městě. Proto jsme připojili k názvu snímku ještě filmový slogan ,Novej zážitek´.“ Pro českotřebovskou mládež nejsou GAZ a WOWA neznámá jména. Už více než tři roky se společně věnují rapu. Jejich rap uslyšíte ve filmu a speciálně pro tento film napsali a natočili nový track s názvem Metropole (TRIP). V TRIPU hraju rappera GAZE, takže tam jsem vlastně sám za sebe. I když  se jedná o smyšlený příběh, filmové postavy jsou skutečné.”, tvrdí Jan Glaser, představitel role GAZE a přiznává: Vždycky mě zajímalo, jak to vypadá při natáčení filmu v zákulisí. Proto jsem neváhal a nabídku našeho manažera Davida Kaplana přijal." Producent filmu hodlá TRIP představit českotřebovské veřejnosti na druhý vánoční svátek. Premiéru v České Třebové však provázejí nečekané komplikace.
www.filmtrip.xf.cz
  Foto: Dan Gutvirth (TV NOVA)
Popisky k fotografiím:

(1) Producent a režisér filmu TRIP David Kaplan
(2) Hlavní hrdinové filmu TRIP - zleva Lukáš Žaba (FISCHY), Vladimír Dachnovský (WOWA), Lucie Séligrová (LUCIE) a Jan Glaser (GAZ)