Den veteránů 2010 v České Třebové                                      

Čtvrtek 11. listopadu 2010 9:00 slavnostní položení věnců u památníku obětem válek na Tyršově náměstí. Den veteránů se připomíná od roku 2001, letos tedy po desáté ve výroční den ukončení I. světové války. dne 11. listopadu 1918 v 11:00 hodin byly příměřím mezi Německem a Francií uzavřeným v Le Francport u Compiègne ukončeny válečné operace první světové války. Na památku mnoha miliónů obětí si toto datum každoročně připomínají demokratické země Evropy, USA, Kanada a Austrálie jako „Den veteránů“ nebo „Den vzpomínek“. Den veteránů je i pro nás příležitostí veřejně si připomenout československé legionáře a vlastence, kteří ve dvou válečných apokalypsách, ohraničených léty 1914 až 1918 a 1939 až 1945, nezištně a bez váhání nasadili životy za svobodu své vlasti a za obnovení její suverenity.

Také u nás v České Třebové si  tento den připomínám položením věnců k obětem válek na Tyršově náměstí. Působnost tohoto památníku byla v devadesátých letech rozšířena také o pamětní desku československým letcům.
 

Odhalení nové sádrové pamětní desky Karlu Votroubkovi ve vstupu do budovy parnické pošty.

Autorem nové pamětní desky je umělecký kovář František Bečka.  Pamětní deska parnickému poštmistrovi Karlu Votroubkovi popraveném nacisty v 14. září 1943 byla původně umístěna na budově parnické pošty čp. 114/P, Zde byla původní pamětní deska odhalena dne 11. května 1947 na velké slavnosti za velké účasti občanů . Vystoupil pěvecký sbor Bendl  řízený ředitelem Jindřichem Pravečkem. V rámci Dne veteránů se tedy v České Třebové ještě uskutečnila druhá tak trochu skrytá slavnost v budově pošty na Parníku. Stejně jako výše uvedené  kladení věnců   u gymnázia, tak i slavnost na Parníku neunikla pozornosti Martinu Šebelovi:  Historické fotografie z roku 1947 poskytlo ke zveřejnění městské muzeum Česká Třebová. Vlevo na fotografii bývalý parnický poštmistr Karel Votroubek