NA EUROSPORTU BOJOVALI
DOSTÁL I ŠPIČKA V PŘÍMÉM PŘENOSU 

Ve dnech 5. až 7. listopadu jsme měli možnost sledovat na Eurosportu přímé přenosy z mistrovství Evropy dráhařů v Polsku. Bylo to o to zajímavější, že zde o posty nejvyšší bojovali i dva elitní evropští cyklisté JAN DOSTÁL a DENIS ŠPIČKA z České Třebové. DENISU ŠPIČKOVI se bohužel  v keirinu nepodařilo postoupit do závěrečných bojů o medaile, ve sprintu však skončil na krásném šestém místě.
Úřadující mistr Evropy do 23 let v omniu JAN DOSTÁL se sotva stačil vzpamatovat ze šestihodinového časového posunu ze Šanghaje a již ladil formu na M  E elite. V sobotu 6. listopadu startoval na 250 m dlouhé dráze moderního dráhařského stánku v Pruzskowě, zhruba 10 km od Varšavy. Do první disciplíny omnia 250 m letmo  nastoupil krátce po 14 hodině. Dvanáct jezdců z jedenadvacetičlenného startovního pole mělo již odjeto, jeho 13 čas (15:502 vteřiny) byl v té chvíli  nejrychlejší, nakonec skončil třetí. V bodovacím závodě na 30 km, v němž bylo každé desáté kolo bodované, skončil čtrnáctý. Vsadil na únik, v němž nebyli favorité a po pěti okruzích  byli dojeti. Bohužel další únik favoritů již nezachytil. DOSTÁLOVI se naopak  dařilo ve vylučovacím závodě. Peloton jede 42 okruhů (x 250 m) a v každém druhém kole je poslední závodník vyloučen. JAN DOSTÁL 3. místo a po sobotě celkově čtvrtý, tedy paráda! Vedl Polák RAFAEL RATEJCZIK před Němcem ROGEREM KLUGEM a Holanďanem TIMEM VELDTEM. V neděli již se českému borci tolik nedařilo. Na stíhacím závodě na 4 km, který odstartoval kolem poledne, skončil čtrnáctý (4:38 min). Ve Sratchi  na 15 km byl jedenáctý a v neděli večer jsme sledovali jeho boj na pevném kilometru, kde skončil časem (1:05:5 min) devátý. Celkově se však propadl na desáté místo, s čímž rozhodně spokojen nebyl. Zvítězil KLUGE před VELDTEM a domácím RATAJCZIKEM. Rovněž sprinter DENIS ŠPIČKA má se svojí houževnatostí na ještě lepší umístění. Právě přímý přenos přiblížil fanouškům cyklistiky, jak minimální nepozornost stačí dráhařům k tomu, aby byla celoroční příprava znehodnocena. Mladé Třebováky však ještě čekají závody Světového poháru, mistrovství světa a možná také za dva roky olympiáda v Londýně. Tak budeme držet palce. Určitě nám připravili úžasný sportovní zážitek, za což jim patří velký dík.
Byl jsem zvědav jak se rozepíší regionální deníky o svých beráncích z Pardubického kraje, když o vesnických  fotbálcích, či urputných šachových duelech informují velice podrobně i s barevnými fotografiemi.
Věřte, nevěřte ani písmenko, natož potom řádeček. Bohužel to platí i o deníku SPORT. Tak tomu již nerozumím vůbec.  MR.
JAN DOSTÁL, DENIS ŠPIČKA  Foto: M. Richter