PISTENBULLY 400 
Typ motoru Cummins QSL 9
Zdvihový objem 8 900 ccm
Počet válců 6
Maximální výkon 370 PS
Šířka s pásy 4 206 mm
Celková šířka 5 500 mm
Celková výška 2 830
Celková výška s navijákem 3 280 mm
Celková délka 9 010 mm
Vlastní hmotnost s pásy 7 340 kg
Přípustná celková hmotnost 11 800 kg
Tažná síla navijáku 40 kN
Průměr lana 11 mm
Délka lana 1 050 m
Model PistenBully 400 je určen pro úpravu středně těžkých sjezdových tratí. Vyrábí se ve třech provedeních. Základní s označením 400, pro úpravu snowparků s označením 400 Park a pro úpravu náročných sjezdových tratí pomocí navijákové nástavby s označením 400 W   Jedná se o model, který je současně ve výrobním programu.

 

 V pondělí 22.11. přivezli na trajleru přímo od výrobce v Německu novou rolbu pro úpravu sjezdovek na Pekláku. Rolba byla okamžitě po příjezdu pomocí autojeřábu vyložena na připravené a rozložené pásy a ustrojena tak, aby  mohla být vyzkoušena a přiopravena k provozu. Rolba je dostatečně výkonná pro naše podmínky,  Ač se zdá proti té rolbě dosavadní subtilnější, tak má větší výkon a dokonalé zařízení pro úpravu sjezdovku. Pral jsem se samozřejmě na cenu: stojí 220 000 Euro (5,5 mil Kč), což opravdu není málo. Bude však znamenat  perspektivu bezporuchového provozu.  Po zkušenostech z minulé sezóny byla zvolena koupě nového stroje. Českotřebovský skiareál si takové řešení zaslouží.

Současně byl do areálu přivezeno na  bezplatné zapůjčení, tedy "promoakci" další páté sněhové dělo firmy Audry (typ ARECO), které doplní stávající zasněžovací zařízení. Nyní bude pro zimní období k dispozici pět děl a šest sněhových tyčí,  bude prakticky možné zasněžovat celou sjezdovku najednou a přitom je prokázáno, že vodovodní vedení, tak i energie je pro provoz zařízení dostatek.

Skiareál Peklák je na zimu a sníh připraven, má novou rolbu, doplněné zasněžovací zařízení, připraven je bufet i odbavovací systém. Ceny  za provoz se prakticky nezměnily, ceník byl však přepracován tak, aby vyhovoval pro systém nové městské karty, kde platí 1 bod = 1 Kč. Tomu nyní odpovídá i  stanovený počet bodů za jízdu na vleku v různých režimech. Podrobně je ceník uveden na webu www.peklák.cz.   Pokud bude vhodné počasí, rozjede se vlek a zasněžování s příchodem mrazů, sníh si dokážeme vyrobit sami. Věřme, že jej budeme moci vyzkoušet hlavně o vánočních prázdninách.  Pro majitele loňských karet přidáváme upozornění, že lze ztůstatek z karty přenést na novou kartu bezplatně v pokladně Krytého bazénu a od zahájení sezóny i u pokladny na Pekláku a to pouze do 1. ledna 2011. Je třeba aby se se tato změna uskutečnila do ukončení účetnictví roku 2010.  Proto neváhejte!  (mm)