Velkoplošná diashow  poprvé v České Třebové                    

Jeho každoroční velkoplošná diashow, spojená s poutavým vyprávěním, přibližuje již mnoho let některou z jeho expedičních cest po naší planetě a přitahuje do sálů stovky diváků. Ne jinak tomu bylo i ve čtvrtek, jen s tím rozdílem, že cestovatel tentokrát poprvé zamířil do České Třebové.
Do posledního místa zaplněný sál Národního domu byl svědkem jeho nového putování po červeném kontinentu – Austrálii. Tři měsíce trvající cesta s rodinou se uskutečnila v zimním období, kdy je tento rozpálený kontinent pro Evropana nejschůdnější. Z vyprávění cestovatele se posluchači a diváci velkoplošné podívané dozvěděli, že cesta na nejmenší kontinent byla původně zaměřena na potápění v Korálovém moři, ale nakonec se proměnila v 28 000 km dlouhou pouť kolem celého kontinentu. Pro cestovatele to nebyla první cesta k protinožcům, ale po zkušenostech z cesty po Novém Zélandu si tentokrát zapůjčil obytný vůz. Zvýšilo to tak mobilnost celé výpravy, která musela převážet veškeré vybavení pro čtyři lidi, počínaje potápěčskou výzbrojí a konče sněžnicemi.
Poutavé vyprávění Leoše Šimánka doplňovaly velkoplošné snímky z nejzajímavějších koutů a národních parků Austrálie, podbarvené působivou hudbou. Nechybělo putování na koních, jízda kajakem po modrých hladinách, podmořské snímky korálové fauny, či úchvatné letecké záběry na divy přírody v podobě skalních výtvorů. Diváka musel uchvátit pohled na dvanáct kamenných Apoštolů - skalní pilíře, o které se tříští vlny oceánu. Výprava podnikla mnoho pěších túr podél pobřeží, hluboké kaňony s vodopády střídaly výstupy na nejvyšší vrcholy kontinentu, které by se nedaly zdolat bez přivezených sněžnic. Působivé bylo setkání s krotkými klokany na „klokaní pláži“ ve státě Nový Jižní Wales, nebo barvami hýřící papoušci, kteří se nechali krmit z ruky. Přírodní snímky vystřídaly záběry na obrovské baobaby, nebo na skromnou, ale barvami hýřící pouštní vegetaci. Působivé západy slunce při výstupu na nejznámější skálu světa – Ayers Rock, jen umocnily zážitky z putování po „červeném kontinentu“.
Leoš Šimánek přivezl i mnoho svých knih a nechyběla mezi nimi ani „Austrálie – Křížem krážem“, kterou vydal jako svoji, v pořadí již šestnáctou, publikaci. Získat bylo možné i nové kalendáře a jako novinku i DVD z cesty po Austrálii. Také cestovatelův podpis s věnováním byl cennou trofejí z návštěvy ve Třebové.
Na otázku, co chystá pro příští rok, cestovatel řekl: „Do světa se tentokrát nechystáme, musíme si trochu odpočinout a rád bych také připravil novou cestu, chtěli bychom navštívit ostrovy v Indickém oceánu. Diváci však nepřijdou zkrátka, na jejich přání bych zopakoval diashow z Nového Zélandu. Mám radost, že se v Národním domě sešlo tolik diváků a rád přijedu do České Třebové i příští rok“.
                                                                                                                                        MILAN MICHALSKI