Pardubický hejtman předal dekrety na dotaci z ROP Severovýchod také v České Třebové                     

  •  
  • Předseda regionální rady a hejtman Pardubického kraje Radko Martínek se 24. listopadu setkal se zástupci projektů, které byly vybrány k finanční podpoře z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod, aby jim předal dekrety na čerpání evropských dotací.

    V Dolní Moravě, České Třebové, Poličce a Moravské Třebové se s hejtmanem sešli zástupci projektů, které uspěly ve 14. kole výzvy zaměřené na cestovní ruch. „Pardubický kraj patří v rámci celé republiky mezi nejméně navštěvované regiony. Podpora cestovního ruchu je proto jednou z priorit našeho operačního programu,“ uvedl Martínek. Akciová společnost Sněžník vybuduje v Dolní Moravě za 666 milionů korun centrum, jež poskytne komplexní turistické služby pro celoroční využití. „Myslím, že tu vzniká středisko srovnatelné se Špindlerovým Mlýnem,“ zhodnotil hejtman význam projektu. Regionální rada přispěje na tento projekt 240 miliony korun. Obnovy se díky pětadvacetimilionové dotaci dočká také vyhořelá turistická chata na Suchém vrchu, Králíky využijí evropské peníze na revitalizaci tvrze Hůrka, která poslouží i jako muzeum.

    V České Třebové obdrželi dekrety zástupci z Vysokého Mýta, kde s přispěním téměř 60 milionů korun zrekonstruují bývalou budovu soudu a vězení na muzeum českého karosářství. Inovaci dvou lyžařských vleků na Bukové hoře zrealizuje SKI KLUB Česká Třebová, ve městě železničářů dojde na rekonstrukci a přístavbu městského muzea.

    Obřadní síň v Poličce nabídla místo pro slavnostní předání dotace na revitalizaci hradu Svojanov, kde dojde především k úpravě Domu zbrojnošů a Hradního paláce. Město Polička na tuto akci obdrželo příspěvek 29,5 milionů korun. Zrekonstruovány budou díky unijním financím také ubytovací hostinec Na skalách v Budislavi a jedna z historických budov v centru Poličky, kterou její majitelé přemění na penzion.

    Ubytovací služby nabídne také rozšířený penzion BEST v Moravské Třebové. Ze zcela jiného soudku je „Cesta od renesance k baroku“ – nová historicko-naučná turistická stezka v Moravské Třebové. Hejtman nezapomněl ani na tamější Aeroklub, který vybuduje zpevněnou asfaltovou vzletovou a přistávací plochu pro sportovní i dopravní letadla.   Martin Škeřík, Foto L. Kozel