SETKÁNÍ LYŽAŘŮ BĚŽCŮ                                                 


V sobotu dne 6.listopadu 2010 v malém sále Národního domu se uskutečnilo po patnáctileté odmlce dlouho očekávané setkání lyžařů. Bylo to setkání radostné, plné vzpomínek a sportovních zážitků. Sešla s« generace závodníků, trenérů a činovníků z období šedesátých a sedmdesátých let minulého století. Někteří účastníci se vzájemně nesetkali celou řadu let.. Zmíněná a vzpomínaná léta byla obdobím největších úspěchů lyžařského oddílu, obdobím budování zimního střediska Čenkovice. Sešli se běžci, kteří v této době byli nadějnými a úspěšnými závodníky v kategoriích žactva, dorostu a juniorů. A dnes jsou z nich nejen tátové a maminky, ale z některých dokonce babičky a dědové.
V úvodu setkání bylo vzpomenuto na všechny závodníky, rozhodčí, trenéry a funkcionáře, láteří již nejsou mezi námi. Následovalo promítání historických snímků z různých závodů, výcvikových soustředění a srazů. Byl vzpomenut především rok 1960, kdy byla při lyžařském oddíle Lokomotivy zřízena sportovní základna mládeže, která měla v péči mladé závodníky jak z České Třebové tak i z Ústí nad Orlicí, Litomyšle a Výprachtic. V  té době vyrostla řada lyžařských nadějí jako Hana Felcmanová, Hana Škeříková, Vlasta Rábová. Na příklad v roce 1960 Hanka Felcmanová získala titul přebornice ČSR v běhu mladších dorostenek, v roce 1966 Hana Škeříková byla vyhodnocena jako třetí nejlepší dorostenka ČSR. V témže roce oddíl vyhodnocen jako nejlepší z Východočeského kraje (bodově hodnoceny výsledky z běžeckých i sjezdařských soutěží). Družstvo mužů úspěšně závodilo v oblastní běžecké II.lize se závodníky oddílů Slavie VŠ Olomouc, Sokola Nové Město na Moravě, VŠ Brno, Vsetína a dalších oddílů.
V roce 1970 byla zřízena další sportovní základna která vychovala novou skupinu mladých běžeckých talentů. Bylo tedy skutečně na co vzpomínat. Společné vzpomínání se protáhlo až do pozdních večerních hodin. Celkem se sešlo 45 účastníků. Doufáme, že setkáni nebylo tím posledním a všichni se těšíme již na některé z příštích.  Poděkování za úspěšnou akci patří organizátorům setkání - Haně Brusenbauchové a Mílovi Zoubelovi.                                                                                                              Oldřich Stránský