Českotřebovský deník 344/2010 (2.12.)                                  
Hokejisté nechali body v Chocni                                                                                                            

Zápas jedenáctého kola krajské soutěže se českotřebovské Lokomotivě nepovedl, na ledě choceňského béčka totiž ve čtvrtek večer nebodovala. Soupeř nám tak oplatil porážku ze čtvrtého kola.
Choceň B -  Česká Třebová 4:3 (1:0, 2:2, 1:1) 
Branky: 13. a 30. Michálek, 35. a 48. Ropek – 31. Doha (D. Šedivý), 40. D. Šedivý, 56. Teplý (Kvasnička).
Rozhodčí: Sedlák – Motýl, Kalus. Vyloučení: 5:7 (navíc domácí J. Vích na 10 minut).
Využití: 0:1. Oslabení: 1:0. Diváků: 82.
Česká Třebová: Ehrenberger – Šafář, Jícha, Rybka, Bačík, Zeman (21. Kopečný), Voříšek – Váně, Kvasnička, L. Deml – Doha, D. Šedivý, Kopečný (21. M. Šedivý) – Chudý (21. V. Deml), Teplý, Steinmetz.
Ve vyrovnaném utkání doplatil hostující tým na špatnou koncovku a na chyby v obranné činnosti. Trenér Vršanský postrádal obránce Tomáše Řeháka a útočníka Bohuslava Řeháka. Z technických důvodů nemohl hrát od začátku utkání útočník Michal Šedivý, který naskočil až do druhé třetiny.
HLAS PO UTKÁNÍ:
Petr Vršanský, trenér mužstva: „Až příliš často jsme stříleli z uctivé vzdálenosti, chyběla nám větší odvaha v prostoru před brankou soupeře. Přesto jsme si několik gólových šancí vytvořili, v koncovce jsme však byli málo efektivní. Soupeře často podržel výborně chytající gólman Jeřábek. Na druhé straně jsme dostávali branky po chybách v obranné činnosti. Ty chyby byla takového rázu, že to ani jinak skončit nemohlo. V nedělním utkání s Lanškrounem budeme muset přidat, hrát zodpovědněji a proměňovat střelecké příležitosti“
V příštím kole nastoupí Lokomotiva v neděli 5. prosince doma proti Lanškrounu.                 Zdroj: web hokejového oddílu
Ministr školství diskutoval s hejtmany o optimalizaci škol  

Ministr Josef Dobeš se ve středu 1. prosince sešel s hejtmany krajů, aby představil model ideální školy. Ten by měl v budoucnu vést k optimalizaci sítě středních škol. Žáků je totiž již nyní méně než volných míst. Do budoucna se počítá dokonce ještě s větším propadem.  
Hejtman Pardubického kraje Radko Martínek připustil, že optimalizace není nic příjemného, je to ale krok nutný vzhledem k populačnímu vývoji v České republice: „Slučování či rušení některých škol je jen následkem příčiny, a tou je úbytek populace. Rušení škol není naším primárním cílem,  tím je kvalitní výuka pro všechny,“ vysvětlil na tiskové konferenci.  
„Dohodli jsme se, že společně s ministerstvem školství budeme hledat cestu k optimalizaci školství s ohledem na případný nárůst žáků vycházejících z devátých tříd. Do ledna, kdy se znovu sejdeme,  máme čas na to, abychom připomínkovali prezentovaný návrh.  Pomoci by mělo využití evropských fondů,  ministerstvo vypíše do konce března celonárodní projekt na podporu kvalitního vzdělávání.  Ministr také podporuje myšlenku, aby  přijímací pohovory u maturitních oborů byly zavedeny celoplošně. Rovněž nám přislíbil, že nepřipustí vznik nových soukromých škol bez souhlasu kraje,“ shrnul obsah jednání hejtman Radko Martínek.   Ministr Dobeš potvrdil, že bez souhlasu hejtmana příslušného kraje, který situaci ve svém regionu dobře zná, už nepodepíše souhlas se zřízením žádné nové soukromé školy. Podle ministra školství i zástupců krajů bude nyní prioritou podpořit technické školy a učiliště. „Do problematiky optimalizace škol musíme dostat hlavně regionální pohled, musíme rozhodovat i na základě potřeb trhu práce,“ zdůraznil hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.Nyní jsou třídy českých středních škol a učilišť naplněny jen ze 60 procent. Do prvních ročníků nastoupilo letos v září o 16 tisíc žáků méně než loni. (mag, jh)
Dostali dekret na dotaci, ale ve skutečnosti s ní nepočítají  

Není to tak dávno, vlastně pár dnů, co starosta Vysokého Mýta přebíral na českotřebovské radnici dekret na dotaci EU určenou pro město vysoké Mýto a jeho vytipovaný projekt na Muzeum českého karosářství, unikátní investici, která může vniknout jen v tomto městě a může ho tedy i patřičně proslavit.  Výsledek voleb změnil dlouholeté velkolepé plány Vysokého Mýta postavit unikátní muzeum karosářství. Město sice získalo šedesátimilionovou dotaci,  ke které je však třeba přihodit ještě spoustu dalších milionů ze svého.  Ve městě se po volbách změnilo vedení města, novým starostou je bývalý poslanec Miloslav Soušek, bývalý starosta Martin Krejsa je v opozičních lavicích.    A hned se mluví jinak, o potřebě ušetřit desátky milionů, aby se město nedostalo do dluhové pasti, protože tak velkou akci se Vysoké Mýto nemůže dovolit. Po přijetí dotace se však již zpravidla se schváleným projektem nedá mnoho dělat, o tom by mohli hodně říkat v Ústí nad orlicí ohledně Kociánky.  Pokud chtěli dotaci, museli ponechat Kociánku v té své nesmyslné velikosti a nesměl se předělat ani jeden kruh či odpadkový koš. A tak má starosta Soušek sice dekret na dotaci v kapse nebo ve své kanceláři, ale jen těžko ji využije.  Orlický deník píše  také o tom, že jde o záměr zbytečně velikášský, který bude znamenat následně také velké každoroční mandatorní (provozní) výdaje. bylo pro mne překvapením, že tento projekt prošel ve Vysokomýtském zastupitelstvu pouze většinou jediného hlasu. Muzeum českého karosářství má vzniknout v centru města  rekonstrukcí dvou budov  a jejich spojením trojpodlažním proskleným objektem pro výstavní účely. Právě ten by se nyní měl zmenšovat  Nové vedení města se snaží  investici zmenšit i za cenu menší dotace, není jisté zda se to podaří. Opozice upozorňuje, že může jít o poslední peníze z dotací EU  pro Vysoké Mýto Fotografie Luboš Kozel
 
TESCO  bude skoro všude, od soboty bude i v Boskovicích 

Nejen pro stovky čerstvých potravin, ale i pro hračky, oděvy či domácí potřeby budou moci obyvatelé Boskovic a okolí nově vyrazit do Tesca. Hypermarket s prodejní plochou tři tisíce metrů čtverečních přivítá zákazníky v sobotu 4. prosince v osm hodin ráno. První příchozí se mohou těšit na malou ochutnávku, doprovodný program, soutěže a program pro děti. U příležitosti otevření nového hypermarketu věnuje Tesco dar 30 tisíc korun dětskému domu v Boskovicích. O zákazníky se bude starat více než 120 zaměstnanců, kteří v novém obchodě našli uplatnění. Obchod v Boskovicích bude mít otevřeno denně od 6 do 22 hodin. Lidé budou moci za svůj nákup zaplatit jak v korunách, tak v eurech nebo platebními kartami, a to na celkem jedenácti  pokladnách. Sedm pokladen bude běžných a čtyři samoobslužné, které jsou určené pro odbavení malých nákupů. Parkoviště před obchodem nabízí 169 parkovacích míst, z toho je sedm vyhrazeno pro invalidy a rodiny s dětmi.