Českotřebovský deník 348/2010  (6.12)                                  

Vánoce na Valašsku:  Jarmila Šuláková a skupina Fleret


Pravidelně před Vánoci jsme v České Třebové zpravidla vítali Orchestr Hybšův jehož zaměření každý znal a byl takovou českotřebovskou předvánoční jistotou. V letošním roce Kulturní centrum objednalo populární skupinu Fleret s Jarmilou Šulákovou. Sál sice nebyl plný, jen asi z poloviny, byla ale příjemná atmosféra, která dala zapomenout na řadu běžných předvánočních starostí. 

Složení Fleretu :  Zdeněk Hrach Hrachový  Stanislav Stanley Bartošík  Vladimír Dědek Mokráš  Vladan Heča  Květoslav Květoš Balšán. Jarmila Šuláková pro náhlé onemocnění nepřijela.

Mikulášské a čertovské řádění ve velké tělocvičně VDA na Skále

Mikulášské besídky pokračovaly také během pondělí. Velký rozměr a rozmach  měla především akce volejbalistů TJ Sokol ve velké tělocvičně Na Skále, kam přišla spousta dětí si zaskotačit pod čertovským dohledem.  Když splnili předepsané úkoly a předvedly patřičné dovednosti, mohli se přihlásit u Mikuláše o malou odměnu. Dárky byly nejen sladké, ale také zajímavé. Byla to první akce v tělocvičně a jistě stála za zaznamenání,  umožnila dětem se vyřádit a uvolnit. organizátorům z volejbalového oddílu  TJ Sokol je třeba poděkovat, zahájili tradici, kdy se na Mikuláše otevírá tělocvičně všem dětem, bez ohledu na jejich registrace a sportovní zaměření. byla to akce "navíc" proti běžnému pořádku. naproti tomu se letos nekonal Mikulášský rej na zimním stadionu.
 
 
Vánoce na gymnáziu

V úterý 21. 12. 2010 se v KC Česká Třebová koná tradiční přehlídka studentských vystoupení Akademie 2010. Téma letošní Akademie je "Černobílý svět". Dopolední představení pro studenty školy začíná v 9:00 a v plánu je, před samotným vyhlášením vítězů Akademie, vyhlášení úspěšných studentů gymnázia  za rok 2010 "Osobnost gymnázia 2010".  Na středu 22.12. připravujeme 3. ročník zpívání se studenty "Vánoce na gymnáziu 2010". Od 8:00 do 9:00 se sejdou studenti školy na chodbě v přízemí a s živým hudebním doprovodem se budou zpívat vánoční koledy.
 
AKADEMIE 2010                                                                    

Studenti Gymnázia Česká Třebová Vás zvou na přehlídku studentských  vystoupení letos na téma „Černobílý svět“, která se koná 21. prosince 2010 od 15:00 v Kulturním centru Česká Třebová. Vstupenky lze zakoupit od 14:30 přímo v Kulturním centru.

 

Úspěch nejmladších českotřebovských florbalistek 

Dne 18. listopadu 2010 se naše nejmladší florbalisty ve složení Tomešová Veronika (brankář), Hekrlová Veronika, Machačová Anna, Veselá Anna, Horáčková Zuzana, Mikysková Klára, Stráníková Tereza zúčastnily okrskového  kola  dívek III. kategorie na ZŠ Jablonné nad Orlicí. Turnaje se zúčastnilo celkem pět družstev  a naše děvčata skončila na vynikajícím 2. místě a zajistily si tak  postup okresní finále, které se uskutečnilo ve středu 24. 11. 2010 v Brandýse na Orlicí..
Naše mladé ambiciózní družstvo,  u kterého se teprve utváří herní systém a upevňují se základní herní dovednosti, hned v prvním utkání s velkou smůlou podlehlo dívkám z Dolní Dobroučce  po vlastní brance, která padla po nevydařeném obranném zákroku. V dalším  zápase děvčata po bojovném výkonu zvítězila nad domácím mužstvem, ale další utkání byla již nad jejich možnosti. Naše družstvo tak prohrálo s týmy ZŠ Choceň Choceňského a ZŠ Jablonné nad Orlicí.                              Komise Tv, Gymnázium Česká Třebová

 

 

Roman Línek zvolen do předsednictva Výboru regionů EU

V uplynulém týdnu se uskutečnilo další plenární zasedání Výboru regionů v Bruselu. Za Pardubický kraj se shromáždění zúčastnil náměstek hejtmana Roman Línek. Ten byl rovněž zvolen do předsednictva Výboru regionů na místo uvolněné bývalým pražským primátorem Pavlem Bémem. Českou republiku v předsednictvu zastupují maximálně dva zástupci. „Volby do užšího vedení Výboru regionů si velmi vážím a určitě zde využiji své zkušenosti z posledních šesti let, kdy jsem byl řadovým členem tohoto evropského orgánu,“ komentoval svou novou roli Línek a pokračoval: „Chci se ve výboru i nadále zaměřovat zejména na ekonomické a sociální záležitosti a jejich regionální rozměr.“ Předseda Evropské komise José Manuel Barroso, který Výboru regionů předložil k diskusi plán práce Evropské komise, též na zasedání oznámil, že bude tlačit na členské státy, aby do spolupráce více zapojovaly regionální a místní orgány prostřednictvím tzv. územních paktů. Předsedkyně Výborů regionů Mercedes Bresso toto oznámení uvítala s tím, že cílů strategie Evropy 2020 lze dosáhnout pouze v případě intenzivní spolupráce všech úrovní státní správy, a to od samého počátku. Dodala také, že je potřeba, aby regiony a města byly vnímány jako rovnocenní partneři, nikoliv jen jako pouhé poradní orgány.  „Debata se dotkla i tématu kohezní politiky EU, ze které se i v Pardubickém kraji čerpá nejvíce evropských peněz. Považuji za správné tvrzení předsedy Komise Barrosa, že politika soudržnosti neprospívá pouze regionům, nýbrž celé Evropské unii,“ řekl k samotnému jednání Roman Línek. „Potěšilo nás i předsedovo ujištění, že Evropská komise je hrdá na politiku soudržnosti a že si bez politiky soudržnost a solidarity nedovede představit existenci Unie,“ dodal. Výbor regionů dále projednával body týkající se boje proti změně klimatu, snižování energetické náročnosti či Zdravotní strategii EU pro roky 2009 – 2013.