Českotřebovský deník 349/2010 (7.12.)                                 
Vánoční zvonky 

V pondělí  6.12.  se v budově ZŠ praktické konala rukodělná dílna DDM s názvem „Vánoční zvonky“. Pod vedením lektorky Mgr. Soni Provazníkové si přítomné zájemkyně vyrobily, dle vlastní fantazie, krásné dekorační ozdoby. Odpoledne proběhlo v příjemné vánoční atmosféře za doprovodu lidových koled. Již nyní se všichni těšíme na další.                                                         (KUP)
 
 

Nový strom pro Jakuba Jakoubka 

 22. listopadu, těsně před prvním sněhem, byl zasazen nový náhradní stromeček pro Kubíčka. Ten původní bohužel nepřežil tuhou zimu a už neobrazil. Dlouho jsem ho chodila povzbuzovat, a když si ani v červnu nedal říct, oslovila jsem paní ing. Vrbickou na MěÚ - vyšla mi vstříc a domluvily jsme se na podzimním termínu. Tentokrát bez výběru, objednala několik javorů, různé druhy, a jeden nechali jako pro Kubíčka. Je zasazen jako pokračování pomyslné řady kaštanů hned u rybníčka. Jaký druh javoru to je, se mi nepodařilo zjistit, cedulka už byla stržená. Bylo to v týdnu, kdy by Kuba slavil narozeniny. Byla jsem u sázení s Betynkou, připravená přiložit ruku k dílu, ale hoši z Eko-Bi byli milí a všechno udělali sami. Stromeček vypadá silný a zdravý, tak budeme doufat, že přežije. Místo není už tak poetické, je tam mnohem větší "provoz", tak jsem si říkala, že si budu obcházet všechny čtyři javory, které byly sazeny ve stejnou dobu, a těšit se ze všech.Přeji klidný předvánoční čas.Eva Jakoubková
 
V sobotu 11. 12. končí letošní ročník Iscarex poháru, bude vyhlášen ročník 2011 

Novinkou ISCAREX poháru bude letos vyhlášení vítězů v absolutních kategoriích žen a mužů. Dekorováni budou Táňa Metelková a Michal Horáček.  Pohled do budoucnosti: ISCAREX pohár 2011 proběhne v podobném duchu jsko letos.  Bude několik nových závodů (kvalifikace na MS v běhu do vrchu v České Třebové, běh do vrchu v Dolní Dobrouči, Heřmanická osmička) a bohužel nás po 23 letech opustí závod Výprachtice - Buková hora :( Škoda..).Pohár začne 12. března 2011 stejně jako letos během Okolo Trusnova a 10. prosince 2011 skončí opět v Němčicích.  Pravidla, bodování a způsob odměňování by měl zůstat zachován. Málem bych zapomněl připomenout všem, kteří mají ještě šanci absolvovat 12. závod ISCAREX poháru 2010, získat svůj běžecký kalendář a být zařazeni do slosování tomboly, aby si přijeli do Němčic zaběhat. Jsou to: Paweł Bogdał, Josef Krátký, Jiří Bombera ml., Jiří Marek, Magda Jelínková a Matěj Řemínek. Pořadatelé ISCAREX poháru 2010 všem účastníkům tímto děkují a těší se na vaše výkony v roce 2011!!!                                                                                                                                     ČTBK Iscarex
 
Prodejci využívají v předvánočních nákupech neznalost spotřebitelů 

Pardubice – Zákazníci neznají svá základní spotřebitelská práva, která by mohli uplatňovat při předvánočních nákupech. Vyplynulo to z odpovědí a reakcí spotřebitelů v projektu Budulinek.eu. Prodejci tohoto faktu využívají a dovolují si více, než je únosné. 
„Zákazníkům brání v uplatnění jejich práv především neznalost, a také lhostejnost. Většina lidí, která je poškozena a má právo na náhradu, svou snahu o uplatnění vzdá, protože nechce řešit další postup. Je to ale špatné rozhodnutí. Tímto ovšem nechceme dávat zpětnou vazbu prodejcům, aby ve svém nekalém jednání vesele pokračovali dál,“ komentuje aktuální stav Lenka Petýrková z občanského sdružení Budulínek.eu, které se dlouhodobě zabývá spotřebitelskou tematikou, zvláště pak ochranou dětského spotřebitele.
Nakupující se často setkávají s tím, že jim pokladní naúčtují vyšší cenu, než je uvedena v regálu u daného zboží. V tomto případě je platná cena, která je uvedena v regále u zboží a ne ta cena, kterou má pokladní v systému. „Pokud bude zákazníkovi naúčtována vyšší cena, má samozřejmě právo se ohradit. Bohužel velká část zákazníku nad tím mávne rukou,“ popisuje Petýrková.
Dalšími problematickými oblastmi jsou reklamace, prodej zlevněného zboží nebo nákupy přes internet. „Znalost spotřebitelských práv a orientace v záležitostech týkající se nákupu a prodeje by měla být součástí školních výukových programů. Patří to k důležitým kompetencím, které mladý člověk využije v praktickém životě,“ říká Lenka Petýrková.
V rámci projektu Budulinek.eu je pro zájemce připravena předvánoční soutěž týkající se právě znalostí práv, které má každý nakupující. Každý si tak může vyzkoušet, zda orientuje, nebo naopak nevyznáte v této oblasti.