Českotřebovský deník 357/2010 (15.12)                                 

 
Posílám vzpomínku na smrky. Snad mě letos 9. května osvítilo a já si udělala pár snímků. Kdo by tušil, že stromy pokácí. Dnes byly pokácené dva a když jsem to ráno uviděla, i přes navátý sníh jsem se aspoň k jednomu smrku probrodila, abych se s ním rozloučila.Slzy mi stékaly po tváři  ještě dlouho potom. Tyhle smrky byly mé dětství a mládí. Společně jsme vyrůstaly a  najednou je to pryč.  VV


Společnost Korado se vrací k pětidennímu režimu   

Orlický deník píše 12.12. o tom, jak se ve společnosti Korado podařilo dokončit opatření, jejichž cílem bylo zefektivnit organizaci výrobního procesu včetně optimálního využití výrobní "dcery" Korado Bulgaria, která produkuje komponenty, pro výrobu v mateřském závodě. V důsledku toho se společnost Korado, a.s. Česká Třebová může vrátit zpět ze čtyřdenního k pětidennímu pracovnímu režimu ve dvou směnách. Tento pracovní režim umožňuje plně uspokojovat požadavky odběratelů jak v rychlosti dodávek, tak i v kvalitě výrobků.  V roce 2011 nabídne Korado například 130 inovovaných typů koupelnových radiátorů ve třech řadách včetně doplňků, ze kterých si zákazníci vyberou opravdu pro každou koupelnu. Nová technologie výroby umožnila dosáhnout nejvyšší možné kvality a přitom zákaznicky maximálně vstřícné ceny.
 
Žadatel o stavbu obalovny živičných směsí v Třebovici  musí přepracovat dokumentaci 

Posuzování vlivů na životní prostředí podle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí – vrácení dokumentace dokumentace  Krajský úřad Pardubického kraje, jako úřad příslušný podle ust. § 22 písm. a) zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „příslušný úřad“ a „zákon“), Vám sděluje, že podle ust. § 8 odst. 5 zákona vrátil dokumentaci záměru společnosti BISA s.r.o., se sídlem Pospíšilova 578, 500 03 Hradec Králové, IČ 258a63258: „Areál pro výrobu stavebních hmot, k.ú. Třebovice, Česká republika“ k doplnění, resp. přepracování. Záměr je zařazen podle přílohy č. 1 k zákonu do kategorie II, bodu 6.5 Obalovny živičných směsí.
Poděkování

Rodiče z občanského sdružení Klub Hvězdička velice děkují zaměstnancům Železniční polikliniky v České Třebové za finanční dar ve výši 4. 000,- Kč. Peníze, který byly vybrány mezi zaměstnanci, budou využity na volnočasové aktivity dětí s postižením. Děkujeme a přejeme úspěšný rok 2011.                                                                                                                   o. s. Klub Hvězdička
Na Zámeček u Rudoltic lze přijet i v zimě 

Zámeček u Rudoltic je sice přístupný celoročně, během zimy však prohlídky probíhají pouze na základě telefonické objednávky (776 642 277).  V minulých letech byla obvyklá,také prohlídka během Vánoc a kolem Silvestra. Zájem mají návštěvníci zdaleka, kteří zde kdysi bydleli a Zámeček si pamatují z minula. Z věže je zajímavý výhled na zasněžené okolí.  Zámeček je nyní v zimě opuštěný, neboť i kavárna ve věži je v současné době uzavřena," říká kastelánka Krasava Šerkopová. Hledá se nový provozovatel. Cílem je najít zájemce, který by měl zájem o celoroční provoz zařízení.
Stromy na Pastvinách zůstanou ?

Dnešní vysílání pořadu Nedej se! najdete ZDE:  http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/210562248420037-nedej-se/
Bohulibé spolupráci na záchraně stromořadí  se věnoval např. Martini Slunečka, Martina Skálová a Josef Kvičerova, bez nichž by už dnes stromy byly minulostí. Klíčovou roli zde sehrál i Karel Pokorný, který šéfuje Orlickému deníku a díky němuž se o tomto plánu dozvěděli lidé v regionu. Zdá se, že po Novém roce  se společně s náměstkem Tichým podaří se znovu sejít na místě a seznámit se s definitivní podobou projektové dokumentace, která, pevně věříme, bude zohledňovat zájem stromů i veřejnosti. Staré stromy vyžadují péči.  Další fotografie ukazují, jak lze staré stromy zachovat, aby suché větve neohrožovaly bezpečnost lidí a provozu na silnici. Snímky jsou z městečka na východě Švédska.
Kraj připraví starosty na krizové situace 

 Pardubice - Hned deset bodů měla na programu Bezpečnostní rada Pardubického kraje, která zasedala dnes v pardubickém sídle kraje. Ústředním tématem byla aktualizace základních dokumentů krizového a havarijního plánování Pardubického kraje, došlo však i na vyhodnocení tématického cvičení Záchrana 2010 nebo na problematiku školení jednotek integrovaného záchranného systému (IZS). Rada se rovněž zabývala přípravou semináře pro starosty obcí s rozšířenou působností. Předseda bezpečnostní rady a hejtman Radko Martínek v souvislosti s tím zdůraznil nutnost maximálního zapojení obcí do řešení krizových situací, které nastanou v jejich správním obvodu. „Obce by měly mít dostatek odborníků, informací a finančních prostředků na to, aby si s většinou takových situací byly schopny poradit samy. Teprve v závažnějších případech by měla následovat pomoc kraje,“ řekl hejtman Martínek. Nejdůležitějším dokumentem pro krajské krizové řízení je Krizový plán Pardubického kraje. Ten je sestavován vždy z platností na tři roky a právě dnes byla schválena jeho aktualizace platná od 1. ledna 2011. Dokument obsahuje i jednotlivé operační plány. Zahrnují řešení mimořádných situací,  povodněmi počínaje a teroristickým útokem konče. Radě byl současně předložen i havarijní plán, který upravuje postup při záchranných a likvidačních pracích na území kraje.
Občané EU získávají právo obracet se na Evropskou komisi s legislativními podněty

EP dnes čeká hlasování o prováděcí úpravě legislativní občanské iniciativy zakotvené v Lisabonské smlouvě. „Je to v dějinách EU poprvé, kdy se občanům dostává právo obracet se přímo na Evropskou komisi s legislativními podněty a Evropské komisi se ukládá povinnost se těmito podněty zabývat. Občané EU tak přestávají být pouhými adresáty evropských předpisů a rozhodnutí, ale stávají se z nich skuteční partneři evropských institucí“, vítá změnu europoslanec Jan Březina. Hlasování by mělo mít hladký průběh, neboť na legislativním textu panuje shoda napříč politickými frakcemi v EP. Dnes hlasovaná právní úprava je rovněž výsledkem dohody Evropského parlamentu a Rady, takže je prakticky jisté, že vstoupí v platnost v této podobě. „Na Evropskou komisi se s legislativním podnětem bude moci obrátit 1 milión občanů EU pocházejících nejméně ze sedmi členských států. Minimální počet občanů z jednotlivých členských států by měl odpovídat poměru počtu jejich europoslanců k celkovému počtu europoslanců, tedy by se měl řídit principem degresivní proporcionality, což je výhodné pro malé a středně velké státy včetně ČR“, objasňuje jeden z prvků schvalované právní úpravy  Březina. Z poněkud sporné považuje Březina ustanovení, podle něhož by měl občanský legislativní podnět by spadat do pravomocí EU a být v souladu s evropskými hodnotami. „Evropské hodnoty jsou poněkud vágní pojem, který není právně definován, a tak je namístě obava, že by mohl sloužit jako záminka k zamítání politicky nevhodných legislativních podnětů“, vyjadřuje svou pochybnost Březina.  Pravděpodobnost úspěchu občanské iniciativy nepochybně zvýší zakotvení možnosti vyjádřit podporu legislativnímu podnětu jak písemnou formou, tak formou online. Příslušný orgán členského státu bude mít jeden měsíc na ověření a případné potvrzení, že webová stránka organizátorů občanské iniciativy splňuje nezbytné bezpečnostní požadavky“,  vítá Březina zapojení internetu, který nezná hranice a umožňuje mnohem snáze propojit podobně smýšlející skupinu občanů v rámci EU.
Březina zároveň podotýká, že v případě, že by se Evropská komise rozhodla nepředložit legislativní návrh, bude mít povinnost své rozhodnutí organizátorům občanské iniciativy řádně odůvodnit.  „Občanům EU se otevírá nová cesta, jak přímo ovlivňovat evropské dění a vyvinout účinný tlak na Evropskou komisi, aby přišla s novou právní úpravou nebo naopak navrhla zrušení staré, nevyhovující. Taková výzva by se mohla týkat třeba zrušení zákazu prodeje klasických žárovek nebo rtuťových teploměrů, který se v praxi ukazuje jako velmi problematický“, nastiňuje možnosti využití občanské iniciativy  Březina.